Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI

Kooperanti KIM-a prodaju farme Sadilovac nazivaju sramotnom

kim pressica
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
06.04.2010.
u 15:46

Za razliku od kooperanata, sindikalni povjerenik KIM-a prodaju Sadilovca smatra normalnim poslovnim potezom.

Iako će uskoro isteći dvogodišnji moratorij za otpuštanje radnika, na koji su se kupovinom KIM-a obvezali u Dukatu, djelatnici karlovačke mljekare ne strahuju od otkaza.

Nema otpuštanja

– Svi razgovori koje smo vodili proteklih mjeseci s čelnim ljudima tvrtke upućuju na to da otpuštanja neće biti. U tijeku su velika ulaganja u obnovu proizvodnog procesa, što je dokaz da će KIM nastaviti dobro raditi. Projekt nove linije za punjenje zahtijevat će otprilike isti broj radnika koliko ih sada ima u tvrtki. Imamo dobre odnose s upravom i dođe li do nekih problema, vjerujem da ćemo naći zajednički jezik. Zasad nema razloga koji bi radnike trebali uznemiravati – rekao je Zvonko Čović, sindikalni povjerenik KIM-a.

Tvrdi da uz više od dvjesto stalno zaposlenih u KIM-u kontinuirano radi i pet-šest djelatnika na određeno vrijeme, dok većina stalno zaposlenih radnika nakupi svakoga mjeseca priličan broj sati prekovremenog rada.

Sve to dokaz je da KIM-u dugoročno treba dosta radnika. Iako će se brend KIM-a zadržati u novoj preraspodjeli poslova, karlovačka mljekara specijalizirat će se za preradu i proizvodnju trajnog mlijeka. Po toj preraspodjeli posla sir bi se proizvodio u pogonima Sirele, a fermentirani proizvodi u Dukatu.

– Razgovarali smo i o mogućnosti povećanja plaća, iako one, osobito za sadašnje recesijske prilike, nisu loše. Dobili smo obećanje da će se na jesen, tijekom rujna ili listopada, otvoriti mogućnost za nove razgovore i na tu temu. Prodaju farme Sadilovac smatramo normalnim poslovnim potezom. Ona je suvišna kao stari auto koji ne vozite godinama – zaključio je Čović.

Prepolovljen otkup

S druge strane, kooperanti KIM-a tvrde da je prodaja Sadilovca sramotan potez.

– Prodaja farme odražava Laktalisov stav prema domaćim proizvođačima mlijeka. Kad su dolazili u KIM, obećali su ulaganje 40 milijuna kuna u primarni sektor. No, od tada je prepolovljen broj obiteljskih gospodarstava, ali i količine mlijeka koja se otkupljuje. Koliko se brinu o nama govori to što je u Obrtničkoj komori organizirano predavanje za kooperante o mogućnostima koje nudi pretpristupni IPARD program, a da ja, koji sam predsjednik Udruge kooperanata KIM-a, uopće nisam pozvan – rekao je Zdenko Močnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije