Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA BiH i Srbija potpisuju uzajamni sporazum

Konzularna zaštita u slučaju smrti, ratu...

01.03.2009.
u 23:00

Na inicijativu službenoga Beograda, Bosna i Hercegovina i Srbija zaključit će poseban međudržavni sporazum kojim će se regulirati uzajamno zastupanje i pružanje konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama.

Zajedničko zastupanje
Ideja o svojevrsnom zajedničkom zastupanju u diplomaciji postoji već godinama, a osim sa Srbijom, BiH je pokazala spremnost na sličan dogovor i s Hrvatskom.

Osnovni motiv za sklapanje ovakvog sporazuma sa Srbijom bio bi pružanje konzularnih usluga državljanima Srbije preko diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu i obrnuto, pružanje takvih usluga bosanskohercegovačkim građanima od srbijanskih DKP-a.

Kako je planirano, uzajamna konzularna zaštita pružala bi se u onim zemljama u kojima Srbija ili BiH nemaju svoja predstavništva, a takvih je prilično veliki broj.

Primjerice, BiH ima svoja diplomatska predstavništva u manje od 30 posto država u svijetu. Srbija ima nešto razvijeniju diplomatsku mrežu, ali ipak postoji nekoliko zemalja u kojima je BiH diplomatski predstavljena, a Srbija nije.

Korist bh. građanima
Tako će bosanskohercegovački državljani moći zatražiti konzularnu pomoć u srbijanskim diplomatskim predstavništvima u raznim situacijama, kao što su smrtni slučajevi, nesreće ili ozbiljne bolesti te kada se zadese u zemlji koju je pogodila neka elementarna nepogoda, teroristički napad ili rat. Predviđeno je pružanje uzajamne konzularne zaštite i u drugim neplaniranim situacijama, poput uhićenja, zatvaranja i pritvaranja te u postupcima pribavljanja dokumenata.

Veću korist od ovog sporazuma trebali bi imati bh. građani budući da Srbija ima 15 veleposlanstava više od BiH. Tako u Južnoj i Središnjoj Americi, gdje BiH nema niti jedno predstavništvo, Srbija ima četiri. Slično je i u Africi gdje BiH ima tek dva veleposlanstva (Libija i Egipat), a Srbija čak deset.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije