Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki uspjeh

Kontroverzni šef IRA-e Gerry Adams postao zastupnik i u Irskoj

adams
REUTERS
28.02.2011.
u 19:34

Vođa sjevernoirskih katolika odmah je započeo kampanju za izbore u Sjevernoj Irskoj koji se trebaju održati ovoga ljeta

Vođa sjevernoirskih katolika Garry Adams i njegova stranka Sinn Féin mogu se smatrati velikim dobitnicima na irskim parlamentarnim izborima. Stranka Sinn Féin sada ima 13 zastupnika u irskom parlamentu u koji je po prvi put izabran i Garry Adams.

Unatoč žestokim napadima kojima je bio izložen te optužbama da je sudjelovao u terorističkim napadima IRA-e u Sjevernoj Irskoj, Adams je dobio veliku podršku birača. Vođa sjevernoirskih katolika odmah je započeo kampanju za izbore u Sjevernoj Irskoj koji se trebaju održati ovoga ljeta. Tamo je Sinn Féin druga stranka po snazi. Trenutačno dijeli vlast s protestantima.

Ključne riječi

Komentara 7

I4
IQ 40
20:27 28.02.2011.

Republika Irska je nezavisna, suverena drzava, u sastavu Velike Britanije, dok Sjeverna Irska ili Alster, kako se zove, vise od 300 god. se bori za prisajedinjenje sa maticom. Rep. Irska je dominantno katolicka, dok Alster je tragicno podeljen vjerski, nacionalno, ideoloski. Veoma su brojni i jaki privrzanici Anglikanske Crkve i Britanske kraljice, koji su i pobedili u zadnjem gragjanskom ratu. Irska je bila simbol za borbu za nezavisnost, a ja licno, vjerujem da ce doci dan kada ce biti celosno slobodna, kao i Skotska u kojoj su sve jaca nacionalna partija. We a not fight for glory, we a fight for freedom!!

I4
IQ 40
21:58 28.02.2011.

Gerry Adams nikada nije bio sef, a jos manje kontroverzni IRA, nego sef politickog krila, sada pol. partije Sinn Féin koja artikulira pol. interese njegovih sumislenika. Nesto slicno je Hary Batassuna u Baskiju ( Pays des Basques), zabranjena u Espagni

IM
Ivica_M
19:52 28.02.2011.

Zašto novinari uporno pogrešno prikazuju stanje u Sjevernoj Irskoj? Nije riječ o \"katolicima\" i \"protestantima\" nego o Ircima (starosjedioci) i Britancima (doseljeni za vrijeme britanske okupacije Irske). Sjeverna Irska treba pripasti matičnoj državi - Republici Irskoj, a Britanci trebaju biti ono što u Irskoj i jesu - nacionalna manjina. Na žalost, Irci u ratu za neovisnost nisu uspjeli osloboditi Sjevernu Irsku, koja je ostala pod britanskom okupacijom. To bi bilo kao da Hrvatska nije Olujom počistila SAO Krajinu, nego da je ista ostala postojati pripojena Srbiji/Jugoslaviji do dana današnjeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije