Naslovnica Vijesti Svijet

Kontroverzni šef IRA-e Gerry Adams postao zastupnik i u Irskoj

Vođa sjevernoirskih katolika odmah je započeo kampanju za izbore u Sjevernoj Irskoj koji se trebaju održati ovoga ljeta
28. veljače 2011. u 19:34 7 komentara 14 prikaza
adams
Foto: REUTERS

Vođa sjevernoirskih katolika Garry Adams i njegova stranka Sinn Féin mogu se smatrati velikim dobitnicima na irskim parlamentarnim izborima. Stranka Sinn Féin sada ima 13 zastupnika u irskom parlamentu u koji je po prvi put izabran i Garry Adams.

Unatoč žestokim napadima kojima je bio izložen te optužbama da je sudjelovao u terorističkim napadima IRA-e u Sjevernoj Irskoj, Adams je dobio veliku podršku birača. Vođa sjevernoirskih katolika odmah je započeo kampanju za izbore u Sjevernoj Irskoj koji se trebaju održati ovoga ljeta. Tamo je Sinn Féin druga stranka po snazi. Trenutačno dijeli vlast s protestantima.

Kviz
KVIZ
Testiraj svoje znanje: Otkrij jesi li pravi jezikoslovac?

A1 izdvaja za Vas

  • IQ 40:

    Republika Irska je nezavisna, suverena drzava, u sastavu Velike Britanije, dok Sjeverna Irska ili Alster, kako se zove, vise od 300 god. se bori za prisajedinjenje sa maticom. Rep. Irska je dominantno katolicka, dok Alster je tragicno podeljen vjerski, nacionalno, ... prikaži još! ideoloski. Veoma su brojni i jaki privrzanici Anglikanske Crkve i Britanske kraljice, koji su i pobedili u zadnjem gragjanskom ratu. Irska je bila simbol za borbu za nezavisnost, a ja licno, vjerujem da ce doci dan kada ce biti celosno slobodna, kao i Skotska u kojoj su sve jaca nacionalna partija. We a not fight for glory, we a fight for freedom!!

  • IQ 40:

    Gerry Adams nikada nije bio sef, a jos manje kontroverzni IRA, nego sef politickog krila, sada pol. partije Sinn Féin koja artikulira pol. interese njegovih sumislenika. Nesto slicno je Hary Batassuna u Baskiju ( Pays des Basques), zabranjena u Espagni

  • Ivica_M:

    Zašto novinari uporno pogrešno prikazuju stanje u Sjevernoj Irskoj? Nije riječ o \"katolicima\" i \"protestantima\" nego o Ircima (starosjedioci) i Britancima (doseljeni za vrijeme britanske okupacije Irske). Sjeverna Irska treba pripasti matičnoj državi - Republici Irskoj, a Britanci trebaju biti ... prikaži još! ono što u Irskoj i jesu - nacionalna manjina. Na žalost, Irci u ratu za neovisnost nisu uspjeli osloboditi Sjevernu Irsku, koja je ostala pod britanskom okupacijom. To bi bilo kao da Hrvatska nije Olujom počistila SAO Krajinu, nego da je ista ostala postojati pripojena Srbiji/Jugoslaviji do dana današnjeg.