Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatileaks

Kontroverzni proces u Vatikanu

Reuters/PIXSELL
22.11.2015.
u 16:33

Prema optužnici su ta kaznena djela petoro optuženih počinili između ožujka 2013. i 5. studenoga 2015.

U utorak 24. studenog započinje kontroverzni proces u Vatikanu, jer se među petoro optuženih nalaze i dvojica novinara autora dvije knjige o vatikanskim računima. Taj proces je bilo moguće pokrenuti zahvaljujući zakonu koji je papa Franjo potpisao 13. srpnja 2013., dakle nekoliko mjeseci nakon što je postao poglavarom Katoličke crkve, te nakon završetka procesa Vatileaks 1. u kojem je optužen i osuđen, te pomilovan, bivši papin sobar Paolo Gabrieli. Zakon uveden kako bi se spriječilo curenje informacija iz Vatikana dovodi sada na optuženičku klupu i novinare koji su u knjigama objavili dio dokumenata o vatikanskim računima, dakle samo zato što su proširili te informacije.

Optuženi su novinari Gianluigi Nuzzi, autor knjige „Križni put“ (Via Crucis) i Emiliano Fittipaldi, autor knjige „Škrtost“ (Avarizia), te bivši vatikanski službenici mons. Lucio Vallej Balda i Francesca Immacolata Chaouqui, kao i tajnik mons. Balde, Nicola Maio.

Balda, Chaouqui i Maio su optuženi za kriminalnu zavjeru dijeljenja informacija i dokumenata koji se tiču temeljnih interesa Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada, a svih se pet osoba optužuje za krađu i zlorabu vatikanskih dokumenata. Balda, Chaouqui i Maio su optuženi i za kazneno djelo udruživanja radi zlodjela. Novinari Nuzzi i Fittipaldi su optuženi, osim za širenje povjerljivih informacija od državne važnosti, i za „inzistiranje i s pritiscima radi dobivanja dokumenata i povjerljivih vijesti, što su dijelom upotrijebili u dvijema knjigama“.

Zahtjev za pokretanje postupka potpisao je promicatelj pravde, kako se u Vatikanu naziva javni tužitelj, Gian Pietro Milano zajedno s zamjenikom Robertom Zannottijem na osnovu članka 116. bis vatikanskog kaznenog zakonima (to je onaj dodatak, „bis“, koji je potpisao papa Franjo) kojim se kažnjava, od četiri do osam godina zatvora, krađa i širenje povjerljivih dokumenata i informacija.

Prema optužnici su ta kaznena djela petoro optuženih počinili između ožujka 2013. i 5. studenoga 2015.

Predsjednik suda Grada Države Vatikana, Giuseppe Dalla Torre, utvrdio je, nakon dobivene optužnice, da će proces započeti 24. studenog u 10,30 sati. Optužene osobe, koje neće htjeti prisustvovati procesu, a vjerojatno se u vatikanskoj sudnici, onoj istoj u kojoj je bilo suđenu Gabrieleu, neće pojaviti dvojica novinara Nuzzi i Fittipaldi, bit će suđene u odsutnosti. Sudsko tročlano vijeće je u sastavu: Giuseppe Dalla Torre, predsjednik, te dvojica sudaca Piero Antonio Bonnet i Paolo Papanti-Pelletier, a zamjenik sudaca je Venerando Marano.

Predviđeno je da obrana zaključi svoje iskaze do 28. studenog u 12,30 sati. U vatikanskom zatvoru se nalazi jedino mons. Vallejo Balda, uhićen 5. studenoga ove godine. Francesca Chaouqui je odmah puštena jer je počela surađivati s vatikanskom istragom. Ostala trojica optuženika nisu bili ni pritvarani.

Teško je povjerovati da bi Vatikan mogao osuditi dvojicu novinara i zatražiti od Italije njihovo izručenje. Kada bi to i učinio, Italija ih sigurno ne bi izručila, pošto talijanski zakoni ne predviđaju kažnjavanje za objavljivanje informacija. Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će vatikansko sudsko vijeće obrazložiti njihovo oslobađanje, jer teško da će im moći odrediti neku kaznu. Istina, u optužnici stoji da su oni vršili pritisak, najviše na mons. Balda, kako bi dobili neke informacije, ali i taj čin je teško potvrditi da bi se zanj mogla izreči kazna. Premda ovaj proces mnogi nazivaju Vatileakes 2., on uopče nije slijed prvog slučaja.  

>> Vatikan tuži pet osoba u aferi Vatileaks 2

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar deziderij
deziderij
07:24 23.11.2015.

Ovo što se događa u Vatikanu i samom vrhu Crkve pokazuje koliki su bezbožnici ti "sveti" ljudi. Da su oni istinski posvećeni Bogu i vjeri ovakve stvari se ni u ludilu nebi mogle niti smjele događati. Ovako i dalje ostaje ona njihova ćuvena floskula : "Blago onima koji vjeruju, njihovo je kraljevstvo nebesko" dok sami prakticiraju sve što je ovozemaljsko.

MA
Malenkost
08:56 23.11.2015.

Vjeruj i doniraj sto vise!. Ovaj novi stari Papa trebao bi biti zahvalan da se razotkriva da su njegovi Kardinali zloupotrijebili novac skupljan za bolesnu djecu te potrosili u svoj raskosan zivot. Gdje mu je sad moralno mjerilo s kojimm se cesto verbalno obraca s vatikanskog balkona???

MX
Mister X
17:02 22.11.2015.

Nakon kontraverznog procesa Dr Ivi Sanaderu sprema se još jedan Gospodinu Mamiću ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije