Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.796 pregledanih

Kontrolori HZZO-a otkrili oko 1000 lažnih bolovanja

ambulanta, čekaonica (1)
Davor Puklavec/24sata
30.09.2013.
u 09:00

Kontrola je provedena u 1.182 ordinacije, a bolovanja nisu bila utemeljena u 4,5 posto slučajeva. Od 16.796 pregledanih radnika na bolovanju, kontrolori su prekinuli bolovanje kod njih 748.

Kontrolori HZZO-a u pojačanim kontrolama bolovanja u prvih šest mjeseci otkrili su oko 1000 radnika na lažnom bolovanju, a stopu bolovanja spustili su u okvire dogovorene s liječnicima, na 3,07 posto, piše Novi list.

Kontrola je provedena u 1182 ordinacije, a bolovanja nisu bila utemeljena u 4,5 posto slučajeva. Od 16.796 pregledanih radnika na bolovanju, kontrolori su prekinuli bolovanje kod njih 748.

Na zahtjev poslodavaca provedene su još 2,3 tisuće kontrola, među kojima je otkriveno 267 lažnih bolovanja. Na račun kazni zbog lažnih bolovanja, dvostrukih računa, nenamjenskog trošenja proračunskog novca, HZZO je u pola godine naplatio ukupno 1,3 milijuna kuna, piše Novi list.

Obiteljske liječnike najviše se kažnjavalo za neopravdana bolovanja, ginekologe za neopravdanu naplatu ultrazvučnog pregleda, a u bolnicama su kontrolori naišli na nenamjensko trošenje limita, neispravan obračun i isplatu plaća, nabavu robe mimo Zakona o javnoj nabavi i zapošljavanje radnika bez suglasnosti ministra.

>> Nova pravila: Odlazak na bolovanje neće više prekidati otkazni rok

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije