Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBŠIVAČ

'Konstruktoru posao jer su Žderić i Jambo prijatelji, a nas želi uništiti'

\'Metkovic.19.08.2011. Premijerka Jadranka Kosor u Metkovicu otvorila radove na rekonstrukciji zgrade suda i pocetak izgradnje vovozastitnog sustava na desnoj strani Neretve. Preko cetrdeset godina me
Ivo Čagalj/Pixsell
25.08.2011.
u 08:15

U metkovskoj tvrtki nezadovoljni natječajem za posao obrane od poplava Hrvatskih voda

Konstruktor-Inženjering dobio je posao na radovima obrane od poplave u Metkoviću po političkoj liniji, tvrde u metkovskoj tvrtki Obšivač. Kažu da je Konstruktor na natječaju Hrvatskih voda pobijedio zato što se “gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo svim sredstvima borio da posao ne dobije njihova tvrtka koju već dugo pokušava uništiti”.

Nekoliko nepravilnosti

– Gabrić nas se svim silama trudi uništiti, a Konstruktor je dobio natječaj jer su Gabrić i direktor Konstruktor-inženjeringa u iznimno prisnim vezama te zbog toga što Hrvatskim vodama upravlja HSS – tvrdi Ivan Barišić, član uprave Obšivača.

Inače, radove na gradnji nasipa na Neretvi prije nekoliko dana otvorila je premijerka Jadranka Kosor, a Konstruktor je na natječaju pobijedio s ponudom od 28,5 milijuna kuna. Vlasnik splitskog Konstruktora Željko Žderić nije želio komentirati optužbe da je natječaj dobio po političkoj liniji.

– Koliko mi je poznato, tvrtka Obšivač uložila je žalbu koju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbacila. Da je nešto bilo krivo, valjda bismo mi bili eliminirani iz natječaja – rekao je Žderić.

Tvrtka Obšivač na natječaju je ponudila 35,31 milijun kuna, gotovo 20 posto više od Konstruktora.

– Uvidom u natječajnu dokumentaciju utvrdili smo nekoliko nepravilnosti. Iako je zakonska obveza kao dokaz financijske i gospodarske sposobnosti tražiti samo potvrdu Porezne uprave o podmirenim javnim davanjima, u gotovo 95 posto slučajeva javni naručitelji traže i ostale posebne dokaze financijske i gospodarske sposobnosti kako bi bili sigurni da je odabrani ponuditelj stabilna tvrtka. U te posebne dokaze ulaze Bon 1, Bon 2, Račun dobiti i gubitaka, godišnje bilance... To u ovom slučaju nije traženo jer je poznato da je Konstruktor u ozbiljnim problemima pa sada obročno otplaćuju porezni dug od 35,2 milijuna kuna – tvrdi Ivan Barišić.

U Obšivaču tvrde da je Konstruktor uspio ponuditi tako nisku cijenu zato što će se koristiti mineralnim sirovina iz ilegalnog kamenoloma Glavice.

– Notorna je činjenica da kamenolom Glavice uopće nema koncesiju za obavljanje radova eksploatacije mineralne sirovine ni bilo kakav drugi dokument koji bi mu omogućio eksploataciju mineralne sirovine u skladu za Zakonom o rudarstvu i Zakonom o koncesijama te da se legalna eksploatacija mineralne sirovine na navedenom kamenolomu ne obavlja još od studenoga 2008. Time su došli u priliku ponuditi nižu cijenu jer je ilegalna mineralna sirovina znatno jeftinija – tvrde u tvrtki Obšivač.

Deplasirane optužbe

Žderić kaže da su optužbe deplasirane jer se Konstruktor, tvrdi, neće koristiti kamenom iz Glavica.

Direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić nije želio komentirati optužbe Obšivača da je Konstruktor dobio posao po političkoj (HSS) liniji.

Komentara 9

DJ
djakputnik
09:06 25.08.2011.

Žderićeva izjava: \"Tvrtka Obšivač uložila je žalbu koju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbacila. Da je nešto bilo krivo, valjda bismo mi bili eliminirani iz natječaja\" Bilo bi zanimljivo ponovo provjeriti natječajnu dokumentaciju. Naime, svatko tko je uključen u javnu nabavu zna da se može desiti da su svi navodi iz žalbe neosnovani, no po sada još važećem Zakonu o javnoj nabavi, Državna komisija a kontrolu postupaka javne nabave ima obavezu da po službenoj dužnosti provjeri kompletan postupak javne nabave. Ne znam točno, ali u gotovo 90% slučajeva u svakom se postupku pronađe greška i postupak se poništava na štetu naručitelja. U tako velikom natječaju, kao što je ovaj, nije moguće da nema drugih grešaka osim onih koje je navela tvrtka Opšivač. No, očito je da je HSS natjerao HDZ da natjera DKOM da \"malko zažmiri\".

MA
Machak
09:07 25.08.2011.

Pa nije baš glupost, BON-1 i BON-2 se traže i kod javnih nadmetanja za nabave koje su višestruko manje vrijednosti od ovih radova. Namještaljka kod javnih nabava kreće od početka, već se izradom natječajne dokumentacije može pogodovati određenom ponuditelju. A nemojte mi reći da je baš u ovom nadmetanju sve pošteno i transparentno......

SO
Somelier
08:58 25.08.2011.

Kojih gluposti. Ako je javni natječaj učesnik koji nije dobio posao ima pravo žalbe koja mora biti osnovana istinita i argumentirana. Kod nas je i ta žalba u stilu rekla kazala ili voli ne voli. Očito je da kad bii bila namještaljka koji budala bi išao za 7 milijuna dolje kada bi bilo dovoljno možda kakovih 500 tisuća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije