Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoćnici u nastavi

Konjščina, Marija Bistrica i Novi Golubovec nemaju novca za pomoć djeci s teškoćama

Djeca s teškoćama
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
04.12.2014.
u 16:39

Dijete iz Lobora u školu ide u Golubovec pa su te dvije općine zajedno trebale platiti polovicu, a drugu polovicu HZZ iz mjere "Mladi za mlade", ali u Novom Golubovcu nemaju ni 1080 kuna, pa njihov dio plaća Lobor

Za osam pomoćnika u nastavi, koliko ih još nedostaje u Krapinsko-zagorskoj županiji, još nisu pronađena rješenja, a u cijeloj priči najviše pate djeca s poteškoćama. Naime, svi oni imaju rješenja da mogu pohađati redovitu školu uz pomoć pomoćnika, no njih nisu dobili. Inače, za tih osam ljudi na natječaj se javila Udruga Sveta Ana iz Lobora, no pomoćnici nisu odobreni. Iako se vjerovalo da će problem brzo biti riješen, to se nije dogodilo.

Županova obećanja

Podsjećamo, kad se krenulo sa 69 pomoćnika za 99 djece preko projekta Baltazar, župan Željko Kolar izjavljivao je da se s projektom ide bez obzira na to hoće li ga resorno ministarstvo prihvatiti ili ne. Ako ne bude, govorio je, te će asistente plaćati Županija. Pa kad je bilo novca za mogućih 69, nitko nije sumnjao da će se pronaći i za ovih preostalih osam koji su rješenja dobili poslije. No, zamjenica župana Jasna Petek koja je zadužena za društvene djelatnosti, mišljenja je da je problem riješen, ali, kazala nam je, ne zna detalje. Zato ih zna Ljubica Jembrih, predsjednica Udruge Sveta Ana kojoj je rečeno da će se pola plaće asistenata plaćati iz mjera Zavoda za zapošljavanje "Mladi za mlade", a pola iz općinskih i gradskih proračuna.

– Bez ikakvih dodatnih pitanja na sufinanciranje pristale su Donja Stubica i Bedekovčina, a zatim i Tuhelj i Zabok – pohvaljuje ove jedinice lokalne samouprave Ljubica Jembrih.

Malo problema bilo je u Golubovcu gdje školu pohađa dijete iz Lobora pa je prijedlog bio da polovinu plaća Novi Golubovec, a polovinu Lobor. I dok je Lobor pristao, Novi Golubovec odgovorio je da nema mjesečno 1080 kuna za dijete s poteškoćama u razvoju. No, koliko je to važno shvatili su u Loboru i preuzeli i "golubovečki" dio financiranja.

– Općina Konjščina poslala je e-mail da nema novca za sufinanciranje, kao i Općina Marija Bistrica, dok su u Budinšćini u školi izjavili da su se organizirali s postojećim asistentima – kaže predsjednica Jembrih.

Po pomoćniku 28.000 kuna

Inače, jedan pomoćnik u nastavi sve do kraja školske godine, zajedno sa svim davanjima državi, koštao bi, primjerice, Županiju ukupno 28.000 kuna do kraja školske godine.

– Nitko tko nema dijete s poteškoćama u razvoju ne zna kako ta djeca teško podnose i samu promjenu asistenata, a da ne govorimo da je nemoguće pohađati školu bez njega. Žalosno je da se u ovom društvu štedi baš na najslabijima i onima kojima doista treba pomoć – kaže Ljubica Jembrih.

Kako se sada rade proračuni za sljedeću godinu sve su oči uprte u vijećnike koji bi, da žele, mogli izglasati pomoć ovoj djeci.

Komentara 1

RA
rajka1985
17:36 05.12.2014.

Za ovakve akcije bi se trebala izvojiti sredstva jer ta djeca stvarno trebaju pomoć! Dok se po drugoj strani sredstva odvajaju za nešto što ne drži vodu al se ipak nastavlja sa financiranjem! Strašno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije