Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'CROATIAN CAUCUS'

'Hrvatska je nevjerojatan partner i saveznik SAD-a'. Kongres opet dobiva Hrvatski zastupnički klub

South Korea's President Yoon Suk Yeol addresses a joint meeting of Congress in Washington
Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS
1/2
26.05.2023.
u 09:45

Supredsjedatelji su naglasili da se radi o ponovnom pokretanju hrvatskog kluba. On je u nekoliko ranijih navrata već postojao u Kongresu, a prvi je put uspostavljen 2005. godine

Američki kongresnik Dave Joyce objavio je u četvrtak stvaranje Hrvatskog zastupničkog kluba ("Croatian Caucus") u Zastupničkom domu Kongresa. Joyce će biti supredsjedatelj kluba u stožernoj zakonodavnoj instituciji u Sjedinjenim Državama, zajedno s kongresnicom Nanette Barragan, a njihovi će zamjenici biti Claudia Tenney i Dan Kildee. 

Dvostranački zastupnički klub u Kongresu promovirat će bilateralnu kulturalnu razmjenu između Sjedinjenih Država i Hrvatske, težit će izgradnji prijateljstva između dvije nacije naglašavanjem zajedničkih vrijednosti, sudjelovanjem u međukulturnoj suradnji i promoviranjem poslovnih i trgovinskih prilika preko Atlantika. Članovi hrvatskog zastupničkog kluba nisu nužno i političari hrvatskih korijena, iako među njima ima i onih koji vuku podrijetlo iz Hrvatske. Šefovi su kluba političari iz Ohija i Kalifornije u kojima žive brojni hrvatski Amerikanci. 

Supredsjedatelji su naglasili da se radi o ponovnom pokretanju hrvatskog kluba. On je u nekoliko ranijih navrata već postojao u Kongresu, a prvi je put uspostavljen 2005. godine. Američki kongresnici biraju se na period od samo dvije godine, a trenutačno zasjeda 118. saziv te institucije.

VEZANI ČLANCI:

– Sjeveroistočni Ohio dom je za 15 tisuća Amerikanaca čije je primarno podrijetlo hrvatsko, što predstavlja četvrtu najveću koncentraciju Hrvata u SAD-u. Danas hrvatski Amerikanci nastavljaju pridonositi našoj zajednici i osnaživati našu državu. Ponosan sam što supredsjedam ovim klubom i nadam se raditi sa svojim kolegama kako bih zagovarao hrvatsku zajednicu – rekao je Dave Joyce koji predstavlja državu Ohio. – San Pedro smatra se srcem zajednice hrvatskih Amerikanaca u Los Angelesu i dom je najvećoj hrvatskoj populaciji na Zapadnoj obali. Čast mi je što mogu predstavljati toliko snažnu zajednicu koja je pridonijela razvoju kalifornijskog 44. distrikta u Kongresu – rekla je Nanette Barragan koja predstavlja ovaj dio Kalifornije.

Zamjenica predsjednika zastupničkog kluba Claudia Tenney istaknula je hrvatsku povijest, kulturu i stratešku lokaciju zbog koje Hrvatska ima ključnu ulogu u regiji. – Hrvatska je nevjerojatan partner i saveznik SAD-a, a hrvatski Amerikanci dali su sjajne doprinose našoj zemlji. U Kongresu ću nastaviti tražiti puteve osnaživanja veza između Hrvatske i SAD-a – rekao je kongresnik Dan Kildee. Steve Rukavina, šef Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca, jedne od udruga koje predstavljaju Amerikance hrvatskog podrijetla, zahvalio im je na naporima i podršci.

>> VIDEO Twitter se borio s prijenosom DeSantisove objave predsjedničke kandidature


 
Ključne riječi

Komentara 8

ZV
Zvuk
12:01 26.05.2023.

Mi ne mozemo biti partner niti predgradju Njujorka ili Cikaga, a kamoli cijele USA, ciste nebuloze.

XA
xaron
20:43 27.05.2023.

Krasan “saveznik “ koji nam nije htio PRODATI F-16, a isti se poklanja Ukrajini koja NIJE saveznik ? O savezništvu 1990-tih ne treba trošiti riječi.

Avatar Striborski
Striborski
08:38 27.05.2023.

Velika im hvala za ''potporu'' 1991.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije