Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kajtazi u saboru

Konferencijom 'Romi, uzalud vam školovanje' ukazao na diskriminaciju manjina

Veljko Kajtazi
Patrik Macek/PIXSELL
25.09.2014.
u 12:49

Kajtazi je u Sabor doveo četvoricu visokoobrazovanih Roma koji unatoč svom obrazovanju i osiguranim kvotama ne mogu pronaći posao

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske manjine upozorio je danas na diskriminaciju prema Romima pri zapošljavanju te poručio da državne i javne službe ignoriraju zakonsku odredbu koja pripadnicima nacionalnih manjina jamči prednost pri zapošljavanju.

Kako bi dokazao svoje tvrdnje, Kajtazi je na konferenciji za novinare "Romi, uzalud vam školovanje" u Hrvatski sabor doveo četvoricu visokoobrazovanih Roma koji unatoč svom obrazovanju i osiguranim kvotama ne mogu pronaći posao. Jedan od njih je 25-godišnji Ćazim Haliti iz Siska koji je u roku završio srednju školu za medicinske sestre, a nakon toga i Studij radiologije na kojem je imao prosjek ocjena 4,00.

- Nakon završenog školovanja Ćazim je odradio i svoj pripravnički staž u zagrebačkoj KB Sestre Milosrdnice te stekao uvjete za polaganje stručnog ispita kojeg je položio 10. srpnja prošle godine. Od tada pa do danas javljao se na svaki natječaj objavljen u njegovoj struci, ali bez uspjeha – objasnio je Kajtazi te ustvrdio da to dokazuje da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne poštuje. U državnim su službama, pojašnjava, zaposlena ukupno dva Roma. Ćazim Haliti se javljao na više natječaja u kliničkim bolnicama Rebro, Merkur, Dubrava i Sestre Milosrdnice, u Dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici, ali u u Domu zdravlja Zagreb-Zapad. Nisu mu pomogle ni izvrsne preporuke ravnateljice Sestara Milosrdnica, ni mentora, ali ni pozivanje na odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. 

- Ljut sam i ogorčen. Mislio sam da ću biti primjer drugim mladim Romima, no ispada da se Romi ne trebaju školovati - kazao je Ćazim Haliti koji se isticao kao pozitivan primjer u Romskoj zajednici kako bi se ukazalo na nužnost školovanja.

- Umjesto da postane putokaz mladim Romima kako bi smanjio veliki postotak ranog napuštanja školovanja, koji je jedan od glavnih razloga visoke nezaposlenosti i socijalne isključenosti Roma u Hrvatskoj, Ćazim je danas samo još jedan od Roma evidentiran u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i primjer da je ulaganje u obrazovanje nesigurna investicija s veoma nesigurnim rezultatom, čak i ako se radi o deficitarnom zanimanju kao što je ovo Ćazimovo – dodao je Kajtazi.

Sa sličnim se problemima susreo i Siniša Senad Jusić koji se pri pokušaju zapošljavanja u zagrebačkoj gradskoj upravi susreo s pitanjima na koja je nemoguće točno ili netočno odgovoriti, poput "što mislite o našem odboru". 

- Takvo testiranje kandidata omogućuje zapošljavanje onih s vezama i diskvalifikaciju svih drugih. Glavni je problem bio kad su doznali za moje srednje ime Senad – tvrdi Jusić. Danas saborski zastupnik Kajtazi također je u svojoj prošlosti nailazio na slične probleme.

- Ja sam jedini saborski zastupnik koji je 20 godina bio na burzi i ušao u Sabor direktno sa Zavoda za zapošljavanje – zaključio je Kajtazi zapitavši se, ako na tržištu rada nema za visokoobrazovane poput Ćazima Halitija, kakvu poruku šalju ostalim Romima koji se školuju.

>>Polaznicima romske nacionalne manjine uručene svjedodžbe

>>Veljko Kajtazi: Osobno ću tražiti ostavku načelnika Škabrnje

Komentara 9

HR
hrxxx111
13:00 25.09.2014.

dovest cu mu ja sutra 100 visoko obrazovanih hrvata koji ne mogu naci posao. kao da je neki problem naci takve u rvackoj

RE
reborn
13:13 25.09.2014.

Činjenica što se Ćazim javio na toliko natječaja i nije se zaposlio ne pokazuje nužno da se ne poštuje zakon o pravima nacionalnih manjina, već pokazuje da su drugi kandidati imali bolje veze. Jednako žalosno, ali istinito! Iako manjinski zastupnik, Veljko Kajtazi se ne bi trebao boriti samo za svoju manjinu tražeći za nju dodatne privilegije i veze, već u prvom redu protiv korupcije i nepotizma u javnom zapošljavanju.

DJ
djani
15:04 25.09.2014.

Pa nemrem vjerovat kaj je ovaj Kajtazi (siptar) izjavil,kakove veze nezaposljavanje cigica ima veze o diskriminaciji cigana,hrvati sa doktoratom mole za posao,nasli ste od 30.000 cigica 4.skolovanih i evo cuda hrvati mrze cigane,no tebi svaka cast, doso si prije 15.gd.u HR i uspio si dogurat do saborske fotelje ,sto vise nisi cigic nego siptar,pa te ja kao cigic molim nemoj se boriti za nasa prava .U mnogim drzavama gdje je demokracija puno starija ne postoje nacionalne manjine,i zato saborski zastupnici izbacite rjec nacionalne manjine i manje ce biti problema ,koliko samo ima romskih udruga,bosnjackih,srpkih itd,koliko se izdvaja za te parazite novaca iz drzavnog proracuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije