Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kitolov

Konferencija u Agadiru neuspjela, jesu li time kitovi spašeni?

IWC kitolov (1)
Foto: Agencije, Flickr
1/10
27.06.2010.
u 18:46

Međunarodna komisija za kitolov u marokanskom je gradu trebala skinuti zabranu izlova kitova, ali joj to zbog nesuglasica članica nije uspjelo

U marokanskom priatlantskom gradu Agadiru završila je 62. godišnji sastanka Međunarodne komisije za kitolov (IWC), dobrovoljne udruge 80 zemalja koje kitolov zanima. Tijelo dobrovoljno osnovano 1946. godine s namjerom da nadzire i razvija kitolov, od sredine sedamdesetih godina pretvorilo se u kritičko tijelo čija se većina članica protive bilo kakvom kitolovu. Gotovo sve osim Japana, Islanda, Norveške i karipske otočke državice St. Vincenta i Grenadina.

Od godine 1982. važi potpuna zabrana izlova kitova, osim s nekim izuzecima, a od 1984. ta je zabrana pooštrena za bilo kakva kitolovna djelovanja u Cirkumantarkičkom oceanu. IWC je, za razliku od CITES-a čije odluke imaju pravnu snagu (tijelo UN-a koje proglašava zabranu trgovanja ugroženim vrstama), na neki način ipak samo moralni autoritet. Međutim, odluke se ipak donose tročetvrtinskom većinom.

Ove su godine zemlje IWC-a odlučile prekinuti licemjernu praksu moratorija izlova kitova kojega izigravaju njegove članice, i na neki način priznati stvarnost. I za tu je odluku koja skida embargo, ali diktira nova pravila o genetičkom rigoroznom nadzoru prometa kitova mesa, trebalo glasati. Glasanje nije uspjelo.

Izražavajući žaljenje predsjedništvo je komisije u izjavi reklo da bi u tom 10-godišnjem planu, da je izglasan i da ga se zemlje pridržavaju, bilo spašeno od 4000 do 18.000 kitova.

Zaštitari prirode koji su prosvjedovali protiv skidanja zabrane kitolova sad nisu načisto je li dobro što je na snazi ostala puna zabrana kitolova ili je trebalo primieniti neko drugo rješenje.

Ključne riječi

Komentara 4

PS
psihopatak
10:06 28.06.2010.

ja jako volim životinje...posebno one na tanjuru

OB
-obrisani-
19:23 27.06.2010.

Treba zabraniti izlov svih IQ vrsta (kitova dupina gorila ....) A lovce najstrože kažnjavati! Moje osobno ubjedjenje!

OB
-obrisani-
20:16 27.06.2010.

Sramota je da ima ljudi koji jedu stvorenja inteligencije usporedive s ljudskom. I ne samo usporedive već i jamačno veće od pojedinih primata u ljudskom obliku koji su ih odlučili jesti. Inače, po anketama, 70 % Japanace NE podržava lov na kitove........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije