Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOREŠKA & ROLIN HUMES

Koncertno plesni spektakl u okviru projekta 'Živi Rasti Cvjetaj'

Moreška i Rolin Humes
Foto: Promo
1/3
19.06.2017.
u 10:44

Korčulani i njihovi gosti moći će na ovom jedinstvenom događaju, vidjeti i čuti kako izgleda viteški ples moreška uz pratnju pop/rock/blues kvarteta Rolin Humes

Moreška - Kulturno umjetničko društvo - Korčula i Rolin Humes, u okviru projekta „ŽIVI RASTI CVJETAJ“, 08.07. u Korčuli u 21h u ambijentu napuštene termoelektrane smještene uz trajektno pristanište Dominče održat će koncertno plesni događaj ljeta – izvedbu viteške igre moreške u suvremenoj interpretaciji.

Korčulani i njihovi gosti moći će na ovom jedinstvenom događaju, vidjeti i čuti kako izgleda viteški ples moreška uz pratnju pop/rock/blues kvarteta Rolin Humes, koji je u kratkom vremenu od strane mnogih glazbenih kritičara dobio epitet najznačajnijeg osvježenja posljednjih godina, ne samo na hrvatskom nego i na regionalnom tržištu.

Rolin Humes iza sebe ima velik broj nastupa i nagrada na glazbenim natjecanjima i festivalima. Objavili su dva samostalna albuma, a trenutno rade na materijalu za svoj novi album. Kao pobjednici 6th Croatian Blues Challengea u Zagrebu, 2015. odlaze u Memphis na International Blues Challenge, a ove su godine predstavljali Hrvatsku na European Blues Challengeu u Danskoj.

Članovi benda su prošle godine pokrenuli projekt „Živi Rasti Cvjetaj“  u kojem kroz suradnju s različitim tradicionalnim i folklornim udrugama oživljavaju zapuštene i propale industrijske prostore te pokreću radionice i edukacije s ciljem razvoja lokalne zajednice.

Društvo Morešku – Korčula i članove benda ovaj projekt ujedinio je na više razina.

Budući da je glavni vokalist i pijanist benda Robert James Hudulin rođeni Korčulanin iz Brne, bilo je logično da ova inicijativa u jednom trenutku dođe baš do Korčule, otoka koji je svojedobno bio industrijski najrazvijeniji otok na Jadranu.

Njegovanje tradicijske baštine Korčule kroz suvremeni glazbeni izričaj te postavljanje iste u kontekst oživljavanja industrijskog nasljeđa, jedinstvena je inicijativa na području šire okolice. Svodeći tradicionalno i moderno pod isti nazivnik, svrha projekta je osvijestiti korištenje potencijala cjelokupnog nasljeđa ovog prostora.

Prikupljenim sredstvima financirat će se radionice na temu „Društveno - kulturni centri u službi razvoja otoka“. Danas, možda više nego ikada, postoji potreba za revitalizacijom održivih modela takvih centara na Korčuli, koji bi služili kao okosnica društveno kulturnog djelovanja i kroz koje bi se njegovao osjećaj pripadnosti te duh suvremenog mediterana.

Moreška - Korčula svojim dugogodišnjim i kontinuiranim radom značajno je doprinijela činjenici da se nekad mediteranska, a danas korčulanska viteška igra, nakon povijesti duge više od 400 godina, zadržala i očuvala jedino u Korčuli.

Iako je moreška kroz svoju povijest višestruko bila podložna glazbeno scenskim promjenama danas se izvodi uz glazbu koju je komponirao hrvatski skladatelj Krsto Odak.

Foto: Promo

Ovo kulturno umjetničko društvo, koje broji više od 150 članova, kroz orkestar, big band, klapu, pjevački zbor i folklornu sekciju, ali i glazbenu školu obogaćuje društveni i kulturni život grada sudjelujući u različitim projektima.

Društvo je već ostvarilo zanimljivu suradnju s violončelisticom Anom Rucner a već šestu godinu zaredom u suradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom izvodi i baroknu morešku, za koju je glazbu skladao Ivan Josip Skender.

Ne čudi stoga da je Moreška – Korčula, koja je prošle godine obilježila 350 godina od prvog poznatog pisanog spomena moreške, s oduševljenjem prihvatila inicijativu benda za izvođenje moreške uz novoskladani 'soundtrack' čiji je autor Robert James Hudulin.

Moreška & Rolin Humes projekt je koji će korčulansku morešku kroz pop/rock/blues soundtrack te posebnu scensko-svjetlosnu postavu potpuno osuvremeniti. Sigurni smo da će snaga i žestina rocka doprinijeti borbenosti moreškanata, a blues note osnažiti dramatičnost ljubavne priče Bule i Osmana.

Moreška-Korčula i Rolin Humesi uz potporu Grada Korčule poklanjaju ovaj koncertni događaj korčulanskoj publici. Umjesto ulaznica prikupljat će se donacije za radionice koje će se održati u listopadu.

Nakon izvedbe Moreške, Rolin Humes će održati i samostalni koncert.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije