Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.01.2013. u 12:00

Imamo Hrvatsku više od 20 godina, a koliko smo filmova o pobjedi vidjeli? Gdje su serije na HTV-u kao što je "Band of Brothers"? Postali smo zemlja i narod kukanja, premalo je ideja i inicijativa, previše kritika i optužbi.

Ivo Josipović pohađa skupove koji promišljaju o budućnosti Hrvatske. I svašta priča, baš kao i što svašta priča na svakom koraku kad ga svašta pitaju. I koliko svašta priča, više nije ni sam svjestan svoga svaštarluka. Zacijelo narodu želi bolje, ali u prvom redu želi sebi najbolje, to je drugi mandat. Nekad je Mesić govorio da J. Kosor izlazi iz svake paštete, a danas Josipović izlazi iza svakih vrata.

S druge strane, Zoran Milanović u Čileu proročanski naviješta svoju viziju Hrvatske koja bi za nekoliko godina trebala biti najbolja za biznis u Europi. Je li taj njegov vapaj došao do Linića? Koji poreznim škarama guši i ono malo poduzetništva.

Kako god, sva se politika naših političkih elita svodi na “izborašenje”, na politiku od izbora do izbora, na dnevnopolitička prepucavanja i podvale, manipulacije i prijetvornost. Nema nacionalne strategije, nema nacionalnog konsenzusa, nema dugoročnog planiranja... Dovoljno je samo vidjeti na koji se način donose zakoni i kako se mijenjaju, zbog koga...

U današnjoj Hrvatskoj nedostaje utjecajna hrvatska inteligencija koja u prvom redu misli o interesima Hrvatske. Kako i ne bi nedostajala ako znamo koliko je ona sustavno devastirana više od 70 godina. Trebalo je uništiti, razbiti bilo što misleće hrvatsko kad bi se okupilo, a žalosna je činjenica da se ni u današnjoj Hrvatskoj tako nešto još nije dogodilo. Previše smo postali zemlja i narod kukanja, a premalo ideja i inicijativa, previše kritika i optužbi, a premalo novih prijedloga. Što nam treba? Potrebno je konstantno zazivati ljude koji misle u interesu Hrvatske da se povezuju, da zaborave na svoju isključivost te da potiču stvaranje nove hrvatske inteligencije koja će biti konkurentna bilo kojoj u nekoj drugoj europskoj zemlji. Treba ljude osvijestiti tko i što nas je sve razbijalo od 1918. do danas te da je krajnje vrijeme da stavimo glave na kup.

Čemu nam služe HAZU, Matica hrvatska i ostale institucije? Čim netko nešto kaže u interesu Hrvatske, medijska artiljerija pokosi ga člancima i snajper ga pogodi u glavu, a onda stignu i kaznena prijava te porezna inspekcija.

Dakako da je potrebno vrijeme kako bi se stvorila inteligencija, treba nam konzistentnost, volja lidera glavnih institucija, treba nam kritična masa medija koji bi to stimulirali. Treba promijeniti reputaciju liderstva kao takvog. Svakoga tko ima dobru ideju treba hvaliti. Treba stvoriti kult rada i uspjeha stvorenog radom. To je prava istina o Hrvatskoj i ono što njoj treba, nitko to jasno i javno nije rekao osim Gotovca i Tuđmana. Konačno treba reći: vrijeme je za novu hrvatsku inteligenciju, vrijeme je da se skine proskribiranje s mišljenja u kojemu je Hrvatska u središtu zbivanja i derogiranje sve simbolike. Pozicionirajmo Hrvatsku kao “cool”, kao što je Ante Gotovina “cool”.

Cijela bi politika hrvatskih sveučilišta trebala ići u smjeru stvaranja inteligencije koja je u stanju štititi i razvijati gospodarske, političke i razvojne interese Hrvatske. Također bi trebala stvoriti inteligenciju koja je u stanju nositi se sa svakom drugom u bilo kojoj zemlji. I da, vrijeme je da shvatimo da nismo ničiji podanici, nego lideri, ako to želimo biti.

Da, Gotovina je “cool”. No što se vrti u eteru i tko ga kontrolira? Imamo Hrvatsku više od 20 godina, a koliko smo filmova o pobjedi vidjeli? Tko je naš Frank Capra? Gdje su serije na HTV-u kao što je “Band of Brothers”? Gdje su dečki s Trešnjevke? Gdje su priče običnih dečki koji su od Jaske do Knina postali heroji? Ali ne, gledamo partizane koji nose iste zvijezde kao ubojice u Vukovaru! Hrvatska ne može biti “cool” vani dok nije “cool” kod kuće. Treba nam neovisan “think tank” da lansira podatke, analize i stavove pred “elitom” i javnosti. Treba dijalog okrenuti u smjeru gdje smo danas i gdje želimo biti sutra, pa da nitko ne može reći da nije znao ili nije imao informacije. Vrijeme je da se svi pokrenemo!

Komentara 3

FJ
fjdanm
20:06 28.01.2013.

Naša Crkva je glas šutljive većine. To neprijatelji čovjeka i zdravog morala vrlo dobro znaju pa je hoće ušutkati. Ali to im neće uspjeti jer mi smo Crkva, nas 90%.

Avatar punkufer
punkufer
14:08 28.01.2013.

Odličan članak!

EL
EJAKULARNA LOBOTOMlJA
21:29 28.01.2013.

zvonimire....odavna je trebalo provesti intelektualnu "revoluciju" koju sam mnogo puta prizivao, a vidim da ste i čitali jedina šansa Hrvatske je pamet, znanje i antipolitikanstvo koje je obaveza da se ove sve ništarije iz "demokratskog pluralizma" odstrane i prestanu činitii nepopravljive štete jedina šansa vam je da diaspora, učena, stručna i moralno neukaljana dođe izbaviti vas od konstantnog boljševizma koje traje u kontinuitetu 70 godina ovo što vi obrazujete, informacije koje razmjenjujete, znanost koju ne poznajete, nebrigom oko bitnih stvari i stalnim nametanjem totalnih idiotarija.....doveli ste se u rang države zvana "crna kronika" zar niti dosjee, zar niti beogradske falsifikate, o ti "znanstvena zajednice" nikad ne želiš ispraviti? čemu služe intelektualci ako ne žele razbiti bilo koji pojam falsifikata, kako u znanosti, povijesti, rodoslovlju hrvatskih velikana etc....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije