Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVJET Počinje izrada novog prijedloga zakona o državnoj imovini

Konačno rješenje statusa državne imovine do jeseni

21.05.2009.
u 23:01

Rješavanje statusa državne imovine u Bosni i Hercegovini ostaje jedan od ključnih uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i promjenu nazočnosti međunarodne zajednice u BiH, upozorili su bh. vlasti američki potpredsjednik Joseph Biden i povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Javier Solana.

Svi dosadašnji pokušaji da se kreira zakon koji će biti prihvatljiv svima, propali su, pa ovih dana mjerodavno povjerenstvo kreće iznova u izradu zakona koji ponajprije treba definirati način raspodjele državne imovine.

Prijedlog odbačen
Do sada najbliži općem prihvaćanju bio je kompromisni prijedlog predsjednika povjerenstva Zvonimira Kutleše da imovina istodobno bude uknjižena na BiH i istim člankom zakona rasknjižavana na niže razine vlasti, entitete, županije i općine. No, ovaj prijedlog definitivno je odbačen, pa je jedino rješenje izrada potpuno novog zakona koji bi, kako se doznaje, morao biti usvojen do početka jeseni ili preciznije do kraja rujna ove godine.

Popis imovine
Do tada bi, naime, radna skupina za popis imovine trebala završiti svoj posao, odnosno popisati svu imovinu koja će biti predmetom raspodjele. Uz usvojeni zakon o načinu knjiženja i raspodjele imovine, cjelokupan posao bi mogao biti okončan vrlo brzo, što bi, uz ispunjavanje ostalih uvjeta, omogućilo Vijeću za provedbu mira da prije kraja godine donese političku odluku o zatvaranju OHR-a.

Šanse da se ovakav scenarij ostvari povećane su nakon posjeta Solane, a posebno Bidena. Obojica su u razgovorima s bh. dužnosnicima i stranačkim liderima inzistirali na što bržem rješavanju ovog pitanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije