Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konačno objavljen: Donosimo raspored polaganja državne mature

Zbog tako dugotrajnog štrajka maturanti, koji će u školu sada ići do 29. svibnja, dulje nego što su trebali, umjesto najavljenog 1. lipnja na ispite mature izaći će u ponedjeljak 8. lipnja kada su na rasporedu ispiti kemije i sociologije, a posljednji ispit pisat će se 29. lipnja i to iz matematike
10. siječnja 2020. u 14:36 4 komentara 4153 prikaza
Državna matura
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon najduljeg obrazovnog štrajka u Hrvatskoj, skraćenih zimskih praznika i produžene nastavne godine u većini hrvatskih škola, maturantima je danas konačno objavljen raspored polaganja državne mature.

Blaženka Divjak DRŽAVNA MATURA U ROKU Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo kad je kraj školske godine

Zbog tako dugotrajnog štrajka maturanti, koji će u školu sada ići do 29. svibnja, dulje nego što su trebali, umjesto najavljenog 1. lipnja na ispite mature izaći će u ponedjeljak 8. lipnja kada su na rasporedu ispiti kemije i sociologije, a posljednji ispit pisat će se 29. lipnja i to iz matematike.

Kako je Večernji list i ranije objavljivao, maturanti će još za trajanja nastavne godine pristupiti esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika. On će se održati u subotu 16. svibnja. 

Odluka da se esejski dio pomakne prije službenog početka ispita državne mature logičan je u situaciji kada se sve trebalo mijenjati jer za ocjenjivanje eseja treba najviše vremena. 

Zagreb: Predstavnici školskih sindikata dolaze na pregovore u Banske dvore 'Nismo ih izdali' Kako je prošlo nenastavno osoblje? Čistačicama povišica 90, kuharima i domarima 140 kuna

Uostalom, pomicanje esejskog ispita izvan službenih rokova mature ove godine je moguće jer je odlukom ministrice Blaženke Divjak taj dio ispita ionako izgubio na važnosti. Naime, esejski dio ispita više nema značajnu ulogu u ukupnoj ocjeni iz hrvatskog jezika jer na njemu maturanti sada mogu dobiti i nedovoljan, a test riješiti za pozitivnu ocjenu, i svejedno će položiti spomenuti predmet. To nije bio slučaj s prethodnim generacijama. 

Baš kao što će esej pisati subotom, tako će i test iz hrvatskog pisati u subotu 13. lipnja.

Raspored ispita:

16. SVIBNJA – HRVATSKI JEZIK ESEJ
8. LIPNJA– KEMIJA, SOCIOLOGIJA
9. LIPNJA – INFORMATIKA, PSIHOLOGIJA
10. LIPNJA– NJEMAČKI JEZIK, POVIJEST
12. LIPNJA – BIOLOGIJA, ŠPANJOLSKI JEZIK
13. LIPNJA– HRVATSKI JEZIK – TEST
15. LIPNJA – ČEŠKI, TALIJANSKI, SRPSKI, MAĐARSKI JEZIK (TEST)
16. LIPNJA – ESEJI ZA JEZIKE NACIONALNIH MANJINA
17. LIPNJA – FIZIKA, FILOZOFIJA
18. LIPNJA– POLITIKA I GOSPODARSTVO, FRANCUSKI JEZIK
19. LIPNJA – GEOGRAFIJA, TALIJANSKI JEZIK
23. LIPNJA– LOGIKA, GLAZBENA UMJETNOST
24. LIPNJA– VJERONAUK, LIKOVNA UMJETNOST
25. LIPNJA– ETIKA
26. LIPNJA– ENGLESKI JEZIK
29. LIPNJA – MATEMATIKA

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • stefj:

    Eh da, "jadni" učenici. Em su s njima učitelji ucijenili državu i sve nas, em smo platili otkupninu (i plaćat ćemo svake godine) i sad na kraju još kažnjavaju učenike koji su tu bili taoci, tj. žrtve... Uhljebistan...

  • Jandref_Briselionovič_Plenjinj:

    Poštovani učenici, ništa vam od toga neće trebati za rad u Njemačkoj. Uzalud tratite svoje vrijeme. Posvetite se učenju stranih jezika i konkretnih vještina.

  • ufrm:

    Radi se velika misa od srednjoskolskog znanja, a kladim se da nitko ne zna sloziti smisleni zivotopis, no bitno je, je li Judita imala prsten ili ne, i sto je napuseni pisac pri tom mislio :-D Daj ljudi probudite se .....