Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA HGK

Konačan prijedlog zakona o javnoj nabavi do svibnja

hgk
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
30.03.2016.
u 13:05

Domaći proizvođači vani dobivaju poslove, u zemlji ne mogu

Europska komisija u svom izvješću napisala je da Hrvatska ima najveći stupanj rizika od korupcije u procesu javne nabave, a da je tako, potvrdili su i poduzetnici okupljeni na skupu o 'Javnoj nabavi – generator gospodarskog rasta' u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

- Neobično je da smo dobili posao za opremanje 70 kolodvora u Indoneziji, a u Hrvatskoj niti jedan – rekao je Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro napominjujući da zakoni su približno jednaki u zemljama ali se različito tumače. Pa kod nas domaći proizvođači imaju manje šanse.

- Odradili smo posao za Zračnu luku Zagreb, no prema natječaju raspisanom od strane Zračne luke Dubrovnik nemamo uvjet da se javimo – kazao je Ivica Vuković iz tvrtke Krah koja proizvodi cijevi.

U velikom broju slučajeva, složni su sudionici, krivnja je na samim službenicima, koji se predvode kriterijem najniže cijene, a i kako se je Viduka nadovezao 'Bolje je preuzet cijevi iz Danske nego Hrvatske'. Prema njegovom mišljenju HGK bi trebao preuzeti kontrolu javne nabave, jer je tako riješeno i u velikom broju zemalja. Jedan od problema je i predugačak period od objave natječaja do početka investicije, čak i do tri godine.

- S obzirom na to da će nam na raspolaganju biti 80 milijardi kuna u sljedećih pet godina kroz EU fondove, što znači i velik broj natječaja za javnu nabavu, u tom području će se morat uvest red, jer EU neće tolerirati predugačko čekanje od natječaja do početka realizacije – rekao je Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU. Osim imovinsko pravnih prepreka, česte su i one 'profesionalnih žalitelja' na natječaj koji usporavaju proces.

- Pa onda propadne novac, a tako se i usporava rast BDP-a – rekao je potpredsjednik HGK Tomislav Radoš.

- Konačni prijedlog zakona trebao bi biti gotov do svibnja, izmjena mora osigurati smanjenje koruptivnih radnji, a vodit se moramo ekonomski najpovoljnijom ponudom. Pri tome nećemo biti samo pasivni donositelji zakona, nego ćemo i preventivno upozoravati na odstupanja i korupciju – rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić kojemu je poboljšanje javne nabave, kako je rekao, jedan od prvih zadaća u radu. Te da iako se u zakon ne može uvrstit uredba da se prednost daje domaćim tvrtkama, može se dati takva preporuka.

U tom cilju, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, Komora je izradila on line Katalog hrvatskih proizvoda, kojim se želi olakšati rad naručiteljima tako da na jednom mjestu mogu pronaći korisne informacije o domaćoj ponudi. Želja je da se ovom uslugom podigne udio malih i srednjih poduzetnika u postupcima javne nabave poštujući pri tome načela slobode kretanja roba i usluga. Podatke o svojim proizvodima tvrtke će same unositi u Katalog i odgovorne će biti za točnost unesenih podataka. Cilj je ukinuti kriterij najjeftinije cijene, rekao je Radoš, te da se mora dati prilika inovativnim tvrtkama. 

>> HUP-ovi prijedlozi za učinkovitiju javnu nabavu

>> Deset milijardi kuna godišnje troši se natransparetno u javnoj nabavi

Komentara 6

TE
tess1810
15:45 30.03.2016.

bravo za katalog komore, valjda će sad biti veće upotrebe hrvatskih proizvoda

NA
nadji24
15:41 30.03.2016.

Konacno da se i u javnoj nabavi uvede reda i veliki lajk za komorin online katalog hrvatskih proizvoda

MM
mmkovac82
15:54 30.03.2016.

svaka čast za online katalog, prava prilika i malim poduzetnicima da dođu do izražaja i prilike! također, pohvale za inicijativu za novi zakon, ne možemo uopće pričati o gospodarskom rastu dok ne počistimo korupciju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije