Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komunalni redari do sada nisu kaznili nijednog vlasnika psa

08. siječnja 2015. u 11:40 2 komentara 1022 prikaza
Sisak dobio desetak novih kanti s vrećicama za pseći izmet
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Unatoč Odluci o komunalnom redu te Odluci o načinu držanja kućnih ljubimaca kojom je predviđeno kažnjavanje vlasnika pasa koji ne pokupe izmet svojih ljubimaca na javnim površinama iznosom od 200 do 400 kuna, u Sisku do sada zbog kršenja tih odredba komunalni redari nisu kaznili - nijednog građanina.

Investirali 27.000 kuna

No činjenica da je pasa sve više govori o potrebi da se nešto i poduzme. Tako je nedavno postavljeno deset označenih kanti s vrećicama za pseći izmet na području Rimske ulice, Trga Lj. Posavskog, Parka dr. Franje Tuđmana, Ulice Hrvatskog narodnog preporoda, jezerca na Slovenskom trgu te Hebrangove. Vrijednost investicije koja bi trebala osvijestiti šetače pasa je 27.000 kuna.

– Cilj postavljanja posuda i vrećica je da se građani priviknu na obveze i očiste površinu. Nakon određenog roka privikavanja, provodit će se kažnjavanje sukladno odluci- rekla nam je v.d. pročelnica za komunalni sustav, Maja Del Vechio. Potez pozdravljaju i građani.

– S obzirom kakve su navike naših građana, trebat će vremena da se one promijene. Svakako da kažnjavati treba jer psećem izmetu nije mjesto u parkovima i po trgovima gdje se djeca igraju. U Njemačkoj je primjerice sasvim uobičajeno da vlasnici počiste za svojim psima – smatra strojarski inženjer Duško Jasić. Da bi redari trebali više paziti, kaže i Vesna Požgaj.

Posude su često prazne

– Ovo je odlična stvar, ali nisam baš sigurna da će je ljudi koristiti. Komunalni redari trebali bi više paziti, najviše zbog djece- dodaje Požgaj. Da nove kante doprinose civiliziranijem izgledu grada, misle i u udruzi za zaštitu životinja Patronus.– Pozdravljam ideju, ali mislim da ona neće promijeniti mentalni sklop vlasnika koji ne kupe za svojim ljubimcima, stoga bi trebalo uvesti i kažnjavanje. Više nema izgovora da netko uz sebe nema vrećicu ili novca da je kupi - zaključuje potpredsjednica Vesna Vučić. Vlasnici pak upozoravaju kako vrećica u posudama - često nema.

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Nije.bitno:

    turisti uživaju kad ugaze u govno od psa, odmah rezerviraju apartman i za sljedeću godinu.

  • liskovaca:

    pa naravno da nisu kaznili! Par minuta se šeću po gradu, ispišu dvije-tri parking kazne i to je to! Tko njih uopće kontrolira dok kao rade ???