Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mario mikulić

Komunalni centar Ivanić-Grada dokazano učinkovit

ivanićkomunalno
19.04.2017.
u 17:47

U obnovljenom i energetski učinkovitom objektu u Moslavačkoj ulici razgovarali smo s Marijem Mikulićem, direktorom Komunalnog centra Ivanić-Grad.

Komunalni centar Ivanić-Grad zauzdao je ovogodišnji snijeg, završava prošlu godinu financijski pozitivno i prema planu, a odnedavno upravlja i multifunkcionalnim Centrom za posjetitelje. U obnovljenom i energetski učinkovitom objektu u Moslavačkoj ulici razgovaramo s Marijem Mikulićem, direktorom Komunalnog centra Ivanić-Grad.

Vodite tvrtku koja je zadužena za održavanje našeg kraja. Recite nam koliko je bila uspješna ove godine zimska služba i što nas još očekuje?

Ovogodišnje nas vremenske neprilike nisu iznenadile ni spriječile u tome da postignemo da naš grad bude čist. Radilo se intenzivno, što nam potvrđuju i naši građani. Sve aktivnosti zimske službe provodili smo pravovremeno tako da su sve ceste, nogostupi, trgovi i staze bili čisti odmah nakon prestanka padalina. Radi bržeg i učinkovitijeg djelovanja zimske službe, Grad Ivanić-Grad podijeljen je u četiri sektora kako bi zimska služba istodobno mogla obavljati svoj posao i u središtu grada i u onim udaljenijim dijelovima te je primjetna njezina učinkovitost. Iako su poslovi zimske službe teški i odgovorni, a uz to se uglavnom obavljaju u najtežim vremenskim uvjetima, moram istaknuti da su sve aktivnosti prošle bez većih problema i da su djelatnici Komunalnog centra Ivanić-Grad dali svoj maksimum te time pridonijeli da sve prođe u najboljem redu. Naravno, tu je i pozivni centar koji ima važnu funkciju za uspješno djelovanje.

Zbrajaju se aktivnosti i financije za prošlu godinu. Kažite nam kako završavate prošlu godinu s obzirom na financijski plan?

Zahvaljujući sustavnoj racionalizaciji troškova kroz angažman vlastitih ljudskih resursa i minimalno korištenje vanjskih dobavljača, za 2016. godinu iskazat ćemo dobit od dvjestotinjak tisuća kuna te već sad imamo trend pozitivnih poslovnih rezultata nakon lošeg financijskog rezultata za 2013. godinu kada je društvo završilo godinu s gubitkom nešto višim od 1,1 milijun kuna. Tada su kratkoročne obveze iznosile više od 2,5 milijuna kuna, od toga se 2,3 milijuna kuna odnosilo na nepodmirene obveze prema dobavljačima, a ostalo su bile obveze PDV-a. Pozitivnom poslovnom trendu i racionalizaciji troškova pridonio je i novi organizacijski ustroj, pri čemu smo postojeće sektore reformirali i time unaprijedili poslovanje te postigli bolju učinkovitost i kvalitetu.

Jedna od novina koja je u nadležnosti komunalnog centra jest i Centar za posjetitelje. Koja je zapravo njegova svrha te kako pomaže građanima i posjetiteljima?

Centar za posjetitelje definitivno je jedna od novina među poslovima koje obavljamo. To je multifunkcionalni centar koji objedinjava turističku suvenirnicu, informacijski centar za naše posjetitelje te privlači građane Grada Ivanić-Grada koji se, između ostalog, mogu pobliže upoznati sa sadržajima i događanjima u Gradu, ali i s aktualnim poslovima koje naša tvrtka obavlja. Centar je smješten na novom trgu, odnosno na istočnom ulazu u tržnicu Maznica, u kojem će posjetitelji moći kupiti suvenire Grada, razglednice, proizvode domaćih OPG-ova, rukotvorine te ostale autohtone proizvode. U sklopu Centra nalazi se i veliki interaktivni ekran osjetljiv na dodir, na kojem se također mogu dobiti sve važne informacije u vezi s turističkom ponudom i događanjima na području Grada. Objedinjavanjem više funkcija kroz Centar za posjetitelje omogućili smo promociju Grada prodajom autohtonih suvenira ovoga kraja turistima, što gradu omogućuje da obogati turističke usluge, ali i da generira dodatne prihode jer Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada zakonski ne smije pružati trgovačke usluge.

Uz brojne komunalne radove po gradu, bavite se i računovodstvenim uslugama te dimnjačarstvom. Za koga obavljate usluge računovodstva i dimnjačarstva?

Na osnovu inicijative gradonačelnika koji je želio na dnevnoj bazi imati uvid u financijsko stanje svih tvrtki u vlasništvu i suvlasništvu grada, a zbog kontrole proračunskih financijskih sredstava, optimizacije troškova, transparentnog i efikasnog upravljanja, organizirali smo računovodstvo koje potpuno udovoljava zahtjevima, pri čemu je najveći doprinos dala voditeljica financija, računovodstva i administracije.

Tvrtku smo 2014. godine doregistrirali za usluge računovodstva i knjigovodstva te sada, osim što računovodstvo obavlja poslove za potrebe naše tvrtke, vodimo računovodstvo i za Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad, Obiteljski Radio Ivanić, Razvojnu agenciju IGRA, Vatrogasnu postrojbu Ivanić-Grada, Muzej Grada Ivanić-Grada, a uskoro ćemo i za Gradsku knjižnicu, što je vrlo zahtjevan i odgovoran posao budući da se, kako nam je svima poznato, zakoni vrlo često mijenjaju te je potrebno gotovo na tjednoj razini pratiti zakonske akte i propise za javne ustanove, proračunske korisnike i trgovačka društva.

Komunalni centar Ivanić-Grada zauzdao je ovogodišnji snijeg, završava prošlu godinu prema planu u financijskom plusu te odnedavno upravlja i multifunkcionalnim Centrom za posjetitelje.

Načinom na koji je organizirano računovodstvo te uvođenjem novog informatičkog računovodstvenog sustava generirali smo uštede za Grad, omogućili brz i cjelovit pregled poslovanja svih tvrtki za koje obavljamo uslugu, a ujedno smo Komunalnom centru Ivanić-Grad osigurali dodatni prihod.

Iste godine uveli smo i usluge dimnjačarstva na području grada te danas vodimo brigu za više od 5000 domaćinstava u obiteljskim kućama i stambenim zgradama te obavljamo sve poslove vezane uz održavanje više od 100 toplovodnih i industrijskih kotlova.

Raspolažemo s četiri dimnjačara (jednim majstorom, jednim kvalificiranim djelatnikom te dva dimnjačara) koji su organizirani u dvije ekipe s vozilima.

Uvelike radimo na prevenciji i pozivamo građane da se odazovu što češćem čišćenju i nadzoru svojih dimovodnih instalacija kako bi spriječili moguća trovanja ugljičnim monoksidom i požare. Sve informacije u vezi s dimnjačarstvom naši građani mogu dobiti na telefon: 2831-050 ili 2831-058, putem mobitela 098/389436 ili na našoj web-stranici www. kcig.hr

Projekt obnavljanja pročelja objekta, u kojem je smješten Komunalni centar Ivanić-Grad, s ugradnjom termoizolacije i zamjenom stolarije iznosio je oko 946 tisuća kuna, a sufinanciran je od Zagrebačke županije s pola milijuna kuna, a Grad Ivanić-Grad podmirio je ostatak.

Kroz proteklo razdoblje dokazali ste učinkovitost naših komunalaca, kako financijski tako i operativno, terenski. Što nam nosi ova godina, imate li neke nove projekte s kojima želite upoznati naše građane?

U ovoj godini planiramo nabavu nove opreme za dimnjačare koja će pružiti dodatnu razinu sigurnosti našim građanima. Nabavit ćemo kameru i dodatni pribor za snimanje unutrašnjosti dimnjaka te ćelija kotlova. Uz to, planiramo nabaviti i aparat, kao i dodatnu opremu za mjerenje protoka dimnih plinova te utvrđivanje nepropusnosti svih vrsta dimnjaka, čime ćemo postati još učinkovitiji, a što će pridonijeti većoj sigurnosti i zaštiti naših građana. Jedna od investicija bit će i obnova voznog parka radi održavanja kvalitetne razine sigurnosti naših zaposlenika i optimizacije troškova. Tako ćemo nabaviti dva kombija s otvorenim sandukom – kiperom što je isplativije od održavanja dotrajalog voznog parka.

Što je pred vama u operativnom smislu, za koje akcije primate naše komunalce? Što želite poručiti našim građanima?

Pripremamo poslove vezane uz održavanje vegetacije na javnim gradskim površinama, pa ćemo, kao i svake godine, zaposliti na određeno vrijeme desetak sezonskih radnika na poslovima održavanja javnih površina, a za koje bi, nadam se, trebali dobiti i dio povrata financijskih sredstava od HZZ-a ako mjere budu raspisane, odnosno odobrene od nadležnog ministarstva. U svrhu unaprjeđenja i razvoja hortikulture proveden je natječaj za stručno osposobljavanje u području hortikulture, a bez zasnivanja radnog odnosa. Našim građanima želim zahvaliti na svim dojavama o nastalim štetama i problemima na javnim površinama grada koje nam itekako pomažu u pravovremenom obavljanju radova, a zahvaljujem im i na razumijevanju jer nismo uvijek u prilici promptno reagirati. Ujedno želim zahvaliti svim zaposlenicima Komunalnog centra Ivanić-Grada koji uistinu odgovorno rade svoj posao, od uredskog do onog terenskog posla koji se često odvija u najlošijim vremenskim uvjetima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije