Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SVIH SVETIH

Komunalci počeli zbrinjavati tone lampaša i aranžmana s groblja

04.11.2008.
u 16:40

Djelatnici Čakoma počeli su skupljati, selektirati i balirati ostatke lampaša koje su građani na blagdan Svih svetih položili na grobove svojih najmilijih.

Prosječno 200 kuna
O kolikoj se količini lampaša radi ilustrirati može i podatak da čakovečko groblje ima oko 5000 grobnih mjesta koja se prostiru na 16 hektara. Ako se na jedan grob u prosjeku stave samo četiri lampaša, dolazi se do brojke od 20 000 komada.

Direktor Čakoma Ivica Perhoč kaže da se za novac koji su građani u Međimurju izdvojili za lampaše i cvjetne aranžmane, a prosjek je oko 200 kuna po grobnom mjestu, mogla sagraditi cijela sportska dvorana! Ovako, dodaje, sve je, grubo rečeno, završilo kao otpad.

– Samo na grobljima u Čakovcu, Ivanovcu i Šandorovcu za aranžmane i lampaše potrošeno je 1,2 milijuna kuna. Navike ljudi teško je mijenjati. Sjećam se da su se nekad palile svijeće, a pojavom lampaša sve se promijenilo.

Stječe se dojam da se danas grobovi ukrašavaju za žive, a ne za mrtve, a i sam blagdan Svih svetih kao da se pretvorio u proštenja, sa štandovima s kokicama i kestenjem. Još nedostaje samo ringlšpil – kritičan je I. Perhoč koji, kako kaže, na grob svoga oca stavlja samo jedan lampaš i ružu. Na čakovečkom goblju selektirano se otpad prikuplja već pet godina, a posljednih godinu dana plastiku od lampaša otkupljuje tvrtka Eko P.U.T iz Gline.

Država bi administrativnim mjerama, po uzoru na PET ambalažu, trebala destimulirati proizvodnju lampaša, od kojih su neki tako nekvalitetni da ostavljaju tragove na grobnim pločama. I proizvođači, a i prodavači, kupce “zaborave” upozoriti na slabiju kvalitetu jeftinijih lampaša.

Tone i tone lampaša Čakom s groblja odvozi u Totovec, gdje završavaju i lampaši s brojnih drugih međimurskih općina s kojima Čakom ima potpisane ugovore. Na odlagalištu otpada u Totovcu radnici ovih dana u sortirnici ručno skidaju metalne poklopce na pokretnoj traci, a plastika i ostaci parafina potom se prešaju i slažu u bale. Metalne poklopce otkupljuje čakovečki Unimer.

Dva tjedna posla
– Svaki dan dovoze se nove količine i to će potrajati. Radimo punom parom kako bi se sav taj otpad stigao isprešati u iduća dva tjedna – kaže komunalac Zlatko Kraljić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije