Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSJEDI I ODNOSI Predsjedniku Srbije upućen poziv na otvaranje Dana Matice hrvatske

Komšić pozvao Tadića u Mostar

01.04.2009.
u 23:00

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Mostar na otvaranje Dana Matice hrvatske 15. travnja ove godine.

Čeka se odgovor
Odgovor iz Beograda još nije stigao, tako da je neizvjesno hoće li Tadić doći u Mostar. Ipak, ovo je potez koji bi mogao barem donekle otopliti odnose između državnih čelnika BiH i Srbije. Poznato je da Komšić, kao i Haris Silajdžić, ima velike zamjerke na račun srbijanske politike te da su u proteklom razdoblju više puta razmijenjene oštre poruke na relaciji Sarajevo - Beograd.

Sve je počelo Komšićevom reakcijom na istupe bivšeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice vezano uz integritet BiH. Komšić je tada Koštunici poručio da skloni prste s BiH, što je naljutilo Tadića i cijeli srbijanski državni vrh. Odnosi su se dodatno zaoštrili zbog presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ali i zbog uhićenja bh. državljanina Ilije Jurišića u Beogradu.

Zbog toga su Komšić i Silajdžić krajem prošle godine odbili primiti srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, koji je bio u službenom posjetu BiH, a Komšić je i njemu i ostalim srbijanskim dužnosnicima poručio da ne dolaze u BiH bez Ilije Jurišića. Iako Boris Tadić u posljednje vrijeme ponavlja da su vrata njegova ureda uvijek otvorena i za Komšića i za Silajdžića, činjenica je da problemi postoje.

Vujanović dolazi
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potvrdio je dolazak u Mostar gdje će otvoriti izložbu staroga i raritetnog novca pod nazivom “Povijest na dlanu”, koja će biti upriličena u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske 2009.”. - Mostarsko proljeće dokazalo se ovih godina kao jedna od najvrjednijih kulturnih manifestacija u regiji, koja na najljepši način promovira vrijednosti suživota, stoga se radujem susretu u Mostaru, stoji u pismu Vujanovića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije