Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Komšić napustio SDP zbog sporazuma s HDZ-om

Ugledni član SDP-a BiH i član Predsjedništva BiH nagovijestio raskol unutar svoje dojučerašnje stranke
23. srpnja 2012. u 22:50 38 komentara 34 prikaza
Željko Komšić
Foto: Zvonimir Čorić

Željko Komšić pismeno je zatražio od predsjednika Općinske organizacije SDP-a Novo Sarajevo da ga se izbriše iz članstva u SDP-u, čime je praktično napustio ovu stranku. Nisu navedeni razlozi napuštanja stranke SDP-a BiH u kojoj je bio potpredsjednik te član Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda. Komšić se u petak pobunio protiv ustavnih promjena koje je predložila njegova stranka SDP BiH, što je bio jedan od ključnih razloga da napusti stranku.

 – Ja sam protiv ovog, ali i svih budućih sporazuma koji zatiru građansku BiH i koji jedne vrednuju kao više od drugih – dodao je Komšić.

Poručio je da ne priznaje zaključke SDP-a BiH o tome da potakne raspravu o ustavnim promjenama s druga dva etnička člana državnoga vrha ove zemlje Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem. Što su razlozi Komšićeva odbijanja rješenja? Pa upravo njegove stranačke ambicije. A druge strane razlog je tomu što se promjenama ustava smanjuje mogućnost njegova reizbora ili političkih klonova, što je bio razlog za najveću političku krizu u zemlji s negiranjem političke volje Hrvata u BiH nakon posljednjih izbora 2010. godine.

Ustavnim promjenama koje je pak predložio SDP smanjuje se mogućnost za takve zloporabe. O tomu kakav izborni inženjering vlada u BiH govore podaci da je Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH osvojio 2600 glasova u Kladnju gdje uopće nema Hrvata, a u Širokom Brijegu tek nešto više od 2 posto glasova. Ustavne promjene kojim bi se zajamčila ravnopravnost u institucijama vjerojatno bi smanjila apetite Hrvata za trećim entitetom.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • ćaćaća:

  to ni amerikanci ne bi preživjeli:)))

 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  neka podnese ostavku na mjesto člana presjedništva iz reda hrvata da hrvati mogu izabrati svog predstavnika , bez izbornog inženjeringa . nije valjda da mu je do vlasti i privilegija , rekao je da se bori za uzvišenije ciljeve .

 • robo:

  Nije li ovo vec drugi put da napusta SDP?