Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'skandalozna izjava'

Komšić: Ovo je izravni napad na suverenitet BiH. Grabar-Kitarović: U BiH je problem kršenje ustavnih prava Hrvata

Željko Komšić
Foto: Screenshot/ YouTube
1/4
11.10.2019.
u 15:19

"Toliko o ispraznim frazama i iskrenim namjerama susjedne nam Hrvatske i njene službene politike da će učiniti sve kako bi i BiH postala članicom europske obitelji", stoji u priopćenju.

Demokratska fronta (DF), politička stranka koju vodi sadašnji predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, optužila je u petak hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH optuživši je da je bosanskohercegovački grad Kupres opisala kao dio Hrvatske.

U priopćenju dostavljenom lokalnim medijima DF navodi kako smatra "skandaloznom" izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koju je dala nakon nogometne utakmice između Hrvatske i Mađarske, odigrane u Splitu.

"Sigurni smo da joj se nije (opet) omaklo, kada je sinoć, nakon sjajne igre i pobjede nogometne reprezentacije Hrvatske u Splitu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila: 'A što da vam kažem, presretna sam zbog, naravno, rezultata, ali još više zbog (Zlatka) Dalića i svih igrača i ponajviše svih ovih ljudi koji su se skupili ovdje u Splitu. Od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska", citirao je DF dio izjave hrvatske predsjednice kojega u toj stranci smatraju "skandaloznim". 

U priopćenju DF je ustvrdio kako se vara svatko onaj tko misli da je u pitanju nepoznavanje zemljopisa, a da je u pravu svatko onaj tko ovu izjavu tumači kao izravni napad na suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje Bosne i Hercegovine.

"Toliko o ispraznim frazama i iskrenim namjerama susjedne nam Hrvatske i njene službene politike da će učiniti sve kako bi i BiH postala članicom europske obitelji", stoji u priopćenju.

Stajalište je DF-a da ovakvu izjavu ne može opravdati ni utrka hrvatske predsjednice za dobivanje novog mandata na toj dužnosti.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je u petak optužbe o navodnom svojatanju teritorija BiH za što ju je zbog izjave o Hrvatskoj "od Visa do Kupresa" optužila stranka predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića.    

"U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda", navodi se u reakciji iz ureda hrvatske predsjednice.

Grabar-Kitarović kaže kako Hrvati imaju dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u priopćenju. 

 

Komentara 209

DU
Deleted user
14:19 11.10.2019.

predsjednice predsjednistva bih pa kupres je uvijek bio i uvijek bude htvatski grad koji se nalazii u drzavi bih...i sto je lose u tome.????

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
14:56 11.10.2019.

Ti si se nasao javljati jado jadni... koga ti uopce predstavljas..?

PR
Princeza
14:19 11.10.2019.

Suverenitet Bosne haha. Nebitan si.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije