Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI U SDP-u

Komplicirana predizborna križaljka na ljevici: Grbin bi zbog Puljka mogao ostati bez Dalije Orešković

Zagreb: Dalija Orešković  iMarijana Puljak dale izjavu medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
28.02.2024.
u 09:21

Neslužbeno doznajemo da je Grbin bio spreman Daliji Orešković dati drugu poziciju u prvoj izbornoj jedinici, odmah iza Arsena Bauka za kojeg se čuje da je i dalje prvi izbor za tu jedinicu

Namjera SDP-a da na izbore ide sa Ivicom Puljkom i njegovom strankom Centar Iblerovom trgu ovih dana zadaje ne jedan, nego više problema. Jer osim što je lider SDP-a Peđa Grbin takvom idejom razljutio splitske SDP-ovce koji su sa Puljkom u iznimno lošim odnosima i sada mu prijeti opasnost da mu taj savez izazove velike probleme u drugoj najvećoj stranačkoj organizaciji, prijeti mu i realna opasnost da ostane i bez zastupnice Dalije Orešković koju je vidio kao pojačanje na listi u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici, što joj je i ponudio u razgovorima. Štoviše, izvori iz SDP-a tvrdili su da su se Grbin i Orešković već sve i dogovorili, ali planovi Grbina da savez proširi i sa strankom Centar, a koje su koincidirale i sa ponudom Možemo Daliji Orešković da na izbore izađe s njima, zakomplicirale su ionako kompliciranu predizbornu križaljku na ljevici.

Ljubav između Dalije Orešković i bračnog para Puljak s kojima je jedno vrijeme bila u istoj stranci Centar pukla je usred prošlog ljeta nakon što je Puljak suspendirao Maju Đerek, pročelnicu za gradsku imovinu, na čiju je stranu stala Orešković. Međusobnu netrpeljivost, koja je rezultirala izlaskom Orešković iz stranke Centar niti jedna strana tada se nije libila pokazati pa i nije iznenađenje što se Orešković nije svidio plan Grbinova okupljanja.

Da je tomu tako, komentirala je za Večernji list i sama Orešković koja nam je kazala kako je njoj antikorupcijska politika jako bitna, a da antikorupcijska politika počinje od zaštite zviždača, o čemu ona planira itekako govoriti u političkoj kampanji koja će uslijediti.

VEZANI ČLANCI: 

– Zato ne bih voljela da to postane ranjiva točka za nas u desetoj izbornoj jedinici u kojoj Puljak i ovako dobiva mandate – kazala je Orešković. I iako nije izrijekom rekla kako ulazak Puljka u savez znači da ona tamo nema namjeru sudjelovati, jasno je iz njena odgovora kako smatra da njih dvoje u istoj koaliciji, s obzirom na sve izrečeno oko Maje Đerek prilikom političkog razlaza, teško mogu biti kompatibilni.

Na pitanje znači li da time stavlja ego ispred višeg cilja, Orešković je kazala da se tu ne radi o egu nego o principima i vrijednostima, a na pitanje što će napraviti dobije li dokaze da je savez sa SDP-om i Puljkom najbolja kombinacija za pobjedu nad HDZ-om, poručila je kako je u tom slučaju spremna o svemu ponovno razgovarati i vidjeti je li moguće doći do dogovora. Komentirala je i ponudu Možemo da s njima izađe na izbore. Kazala je kako je točno da razgovaraju, da su izrazili želju za suradnjom, što je prirodno s obzirom na niz inicijativa u kojima su bili "rame uz rame", ali i poručila da konačnog dogovora još nema.

Inače, neslužbeno doznajemo da je Grbin bio spreman Daliji Orešković dati drugu poziciju u prvoj izbornoj jedinici, odmah iza Arsena Bauka za kojeg se čuje da je i dalje prvi izbor za tu jedinicu, a što znači da bi Orešković sa SDP-om imala siguran prolaz u Sabor.

Takva ponuda SDP-a ne iznenađuje s obzirom na to da je SDP u prvoj zagrebačkoj jedinici dosta deficitaran s jakim imenima. Što im stvara popriličan problem s obzirom na Možemo koje je u prvoj jedinici znatno jače od SDP-a te su s Dalijom Orešković planirali izbjeći potencijalni izborni debakl u toj izbornoj jedinici. Usput rečeno, u prvoj izbornoj jedinici listu Možemo navodno će nositi kandidatkinja Možemo za premijerku Sandra Benčić, a listu HDZ-a premijer Andrej Plenković.

S druge strane, neslužbeni izvori tvrde da je Možemo Orešković ponudilo prvu poziciju u trećoj izbornoj jedinici što može, ali i ne mora, tvrde upućeni, značiti siguran ulaz u parlament. Naime, u trećoj izbornoj jedinici politička scena od centra na lijevo bit će dosta razmrvljena. Iz istog bazena po mandate, osim SDP-a kojemu je to tradicionalno uporište, ide i Možemo, ali i Matija Posavec koji okuplja listu mahom nezavisnih načelnika i gradonačelnika i za kojeg se procjenjuje da može do dva mandata. Za mandat se u toj jedinici bori i šef Reformista Radimir Čačić koji na izbore izlazi ojačan koalicijom s Fokusom, IDS-om i PGS-om.

Kako komentiraju činjenicu da bi SDP zbog Puljka mogao ostati bez Orešković koja smatra da bi njeno komentiranje antikorupcijske politike moglo biti "ranjiva točka" u desetoj izbornoj jedinici u slučaju njena ponovnog saveza sa Puljkom, pitali smo i stranku Centar. Poručili su kako Orešković potencira raskol oporbe svojim neodmjerenim i neistinitim insinuacijama u najosjetljivijem političkom trenutku kada se cijela oporba dogovara o modelu zajedničkog izlaska na izbore i da to odgovara samo HDZ-u.

GALERIJA Građani se okupili na prosvjedu 'Dosta je! Odmah na izbore'

Zagreb: Dalija Orešković  iMarijana Puljak dale izjavu medijima
1/64

Komentara 15

Avatar horuk
horuk
09:57 28.02.2024.

Glavni tekst u političkom programu im je "Moramo srušiti HDZ pa ćemo vidjeti dalje." To je već kraj intelektualnih mogućnosti i govori o neviđenoj sposobnosti ovih drekavaca. Pitam se sam koliko ih je diplomiralo na Junivrziti of Panchevo?

DI
DinkoD
09:55 28.02.2024.

Zamisli koliko je jadna ova Oreskovicka da se mora prilijepiti nekome da prezivi... pa sta je Dalija? Ja sam mislio da ti imas podrsku svekolikog pucanstva... zasto ne ides sama? 🤡🤡🤡

DU
Deleted user
09:36 28.02.2024.

Jak je taj lider i "vođa" oporbe Peđa.Vođa koji se ulizuje i moli predsednika jedne beznacajne stranke od puljka koja ima 3 ćlana.Puljka ,ženu mu i njihovog ljibavnika .nadam se da hrvatski narod nije slijep i da je naućio nešto iz vlada ivice i zorana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije