Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više gradova i županija kupuje udžbenike

Kompleti školskih knjiga stoje od 566 do čak 1985

udžbenici
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
13.08.2015.
u 18:00

Uoči svake nove školske godine većina roditelja doživi žestoki udar na kućni budžet, a neki se žale da se od tog troška, koji je za mnoge prevelik, posebno ako imaju nekoliko školaraca, oporavljaju cijele godine

Uoči svake nove školske godine većina roditelja doživi žestoki udar na kućni budžet, a neki se žale da se od tog troška, koji je za mnoge prevelik, posebno ako imaju nekoliko školaraca, oporavljaju cijele godine.

– Kupnja udžbenika mojim gimnazijalkama odvest će me na prosjački štap. Ove godine to će biti više od tri i pol tisuće kuna bez bilježnica i svega drugog što im kao mladim djevojkama treba – kaže nam Splićanka Iva.

Zagreb kupuje svima

Za razliku od nje, zagrebački roditelji bit će pošteđeni troška za udžbenike svojih školaraca. Grad Zagreb svim učenicima osnovnih i srednjih škola, iako na skupštini nije prošao rebalans proračuna, osigurat će udžbenike.

– To je pitanje prioriteta, a nama je obrazovanje mladih jedan od najvažnijih prioriteta, ali i dio pronatalitetne politike koju također provodi poglavarstvo – kazao nam je pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Iako učenici neće dobiti sve nove udžbenike, nego će u udžbeničkim kompletima biti i dio već korištenih udžbenika, gradsko poglavarstvo Zagreba za udžbenike je osiguralo 85 milijuna kuna. Osim svojim školarcima, Zagreb će udžbenike kupiti i učenicima iz poplavljenih područja Posavine. Za razliku od Zagreba, Grad Split će po dvjesto kuna dati svakom prvašiću za kupnju udžbenika, a pomoći će kupnju udžbenika za oko 1800 učenika koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Prvi put ove godine udžbenike će svojim osnovcima kupiti i jedan od najbogatijih hrvatskih gradova, Dubrovnik. Mnoge će općine također počastiti svoje školarce udžbeničkim kompletima, a prvi put ove godine to će učiniti i Rugvica na čijem se području nalazi Ikea, i koja je po mišljenju laika poboljšala općinski proračun pa se našlo novca i za knjige.

U kompletima stari i novi

– Nema to veze s dolaskom Ikee. Ja sam načelnik općine od početka ožujka ove godine i jedan od prioriteta bio mi je osigurati učenicima besplatne udžbenike. Imamo 710 školaraca, a knjige za njih stajat će nas nešto manje od pola milijuna kuna – kazao nam je načelnik Rugvice Mato Čičak. Dodao je da su mnogi roditelji u teškom materijalnom stanju i da su im u vremenima krize željeli pomoći da što lakše podnesu teret školovanja djece. Drugu godinu tako svojim školarcima i njihovim roditeljima pomaže Grad Varaždin i Međimurska županija, a prvi put u kupnju udžbenika ove godine uključila se i Varaždinska županija. Druge županije, znatno bogatije, primjerice one koje od turizma zarade poprilične novce, za obrazovanje i goleme troškove roditelja za školovanje djece uopće nemaju sluha. Gradovi i županije koji su nove udžbenike kupili prošle godine ove će ih samo nadopuniti tako da će svaki učenik dobiti komplete u kojima će biti korištenih i novih udžbenika.

>>Osnovnim školama knjige 25. kolovoza, srednjoškolce će dočekati u klupama

>>Novi čelnik Rugvice: Đacima smo kupili knjige, uvodimo i brzi internet do svih kuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije