Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komplet knjiga od 367 do 1310 kuna

15. kolovoza 2006. u 19:26 1 prikaza
hrv_knjige_tx.jpg
Foto: import

Udžbenici za osnovnu i srednje škole u knjižare su počeli stizati još prošloga tjedna, a prema najavama, danas bi se na policama trebali naći i posljednji naslovi koji su nedostajali. Vjerovati je da će tako i biti jer izdavačima zbog oštrih kazni, koje mogu iznositi od 30 do 50 tisuća kuna, kašnjenje nije u interesu.

Mukotrpno opremanje
Stoga, nakon povratka s godišnjih odmora, roditelji koji nemaju sreću da njihovoj djeci knjige kupuju općine i gradovi u kojima žive, mogu početi opremati svoje školarce.
Osim popisa potrebnih udžbenika i malo strpljenja, trebat će, unatoč istanjenim kućnim budžetima, osigurati popriličnu količinu novca. Kompleti udžbenika ove godine u prosjeku su skuplji oko četiri posto u usporedbi s prošlogodišnjima i stoje nešto više od tisuću kuna. Najjeftiniji udžbenički kompleti stoje od 367 kuna (drugi razred osnovne škole) do 962 kune (za sedmi razred).

Cijena najskupljih udžbeničkih kompleta u prosjeku je od najjeftinijih viša za dvjestotinjak kuna  od 515 kuna (treći razred) do 1310 kuna (osmi razred). Tome treba pridodati bilježnice, pernice, mape, bojice, flomastere, olovke, trokute, šestare, opremu za nastavu tjelesnog, papuče za školu, torbe, pernice i različita druga pomagala. Bilježnice se mogu naći po cijeni od desetak kuna, ali ima i onih "potpisanih" koje stoje dvostruko više, čak trostruko. Primjerice, Benettonova informativka u jednoj zagrebačkoj trgovini stoji nevjerojatnih osamdesetak kuna.

Najbolje za đaka
Pernice koštaju od sedamdesetak do previsokih 400 kuna, a i cijena školskih torbi vrlo je "šarena". Anatomski oblikovane školske torbe, koje preporučuje i Udruga pedijatara jer pravilno raspoređenom težinom tereta čuvaju kralježnicu, u zagrebačkim knjižarama stoje gotovo 800 kuna. 

Dakako, ima i onih od  200 - 300 kuna te ruksaka za samo 90 kuna, ali prodavači će vas odmah upozoriti da oni nisu anatomski oblikovani, a time ni najbolje rješenje za dijete. Kad se sve zbroji, ispada da u skromnijoj varijanti roditelji, osim iznosa za udžbenike, trebaju za raznorazne druge potrepštine, bez odjeće i obuće, osigurati barem još tisuću kuna po svakom djetetu da bi ih mogli poslati u školu.


S torbom ne na rame - uvijek na leđa

Prema pojedinim procjenama prvašići na leđima nose i po šest kilograma, iako prema mišljenju stručnjaka djeca te dobi ne bi smjela nositi više od 10 do 15 posto svoje težine. Budući da je prosječna težina šestogodišnjaka dvadesetak kilograma, znači da bi najviše trebali nositi 3 kilograma knjiga i drugog školskog materijala. Stručnjaci upozoravaju da se školska torba mora nositi na leđima kako bi se težina ravnomjerno rasporedila, a nikako na jednom ramenu, a kao dobro rješenje preporučuju torbe na kotačićima (kakve imaju torbe za tržnicu ili kovčezi) koje se mogu nabaviti i kod nas. No problem je što ih djevojčice prihvaćaju donekle, a dječaci nikako.

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje