Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komora medicinskih sestara: upisne kvote povećajte za 50 posto!

Devet mjera koje bi pridonijele stvaranju boljih uvjeta i koje bi poboljšale sestrinsku skrb biti će iznesene na sutrašnjoj će tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb
05. svibnja 2021. u 07:00 5 komentara 1295 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U Hrvatskoj je nešto više od 35 tisuća radno aktivnih medicinskih sestara i tehničara. Nemjerljiv je njihov doprinos u pandemiji, ali gomilaju se problemi s tom strukom. Devet mjera koje bi pridonijele stvaranju boljih uvjeta i koje bi poboljšale sestrinsku skrb na sutrašnjoj će tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb iznijeti Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara.

KBC SESTRE MILOSRDNICE Zadravec: Nije točno da danas nije bilo radiologa na Klinici za tumore, radilo je nas sedam

Predloženim mjerama treba povećati upisne kvote za najmanje 50% i omogućiti stipendiranje medicinskih sestara, poštovati minimalne uvjete rada prema važećem Pravilniku i kategorizaciji pacijenata, ovisno o potrebama za zdravstvenom njegom. Treba urediti uvjete za bolju skrb pacijenata u sustavu socijalne skrbi i zdravstvene njege u kući, omogućiti dostatan broj medicinskih sestara te zbog većih potreba bolesnika omogućiti zapošljavanje prvostupnica u zdravstvenoj njezi u kući.

Nakon osam godina konačno treba početi vrednovati visoku stručnu spremu na radnim mjestima koja to zahtijevaju te omogućiti specijalizacije za visoko diferentna radna mjesta nakon završenog studija sestrinstva. Nadalje, treba dugoročno planirati razvoj primarne zdravstvene zaštite (zdravstvena njega u kući, patronaža, palijativna skrb) u cilju prevencije najčešćih uzroka smrti i problema starenja, osigurati da se poslovi nezdravstvenog osoblja ne prelijevaju na medicinske sestre te proaktivnim mjerama utjecati na smanjenje odlaska medicinskih sestara u inozemstvo.

– Nezadovoljstvo medicinskih sestara je veliko. Budući da ih ima najviše u sustavu, kriza se uočava relativno kasno, no tada bude prekasno – upozorio je Gazić podsjetivši na rastuće nezadovoljstvo medicinskih sestara.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Mladić pokazao kako izgleda alergija na boju za kosu! Ne zaboravite testirati jeste li alergični.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
  Anemija_talasemijaEU-bekrija:

  Irska je davala poticaje za povratak Irskih sestara iz inozemstva , placen im je put , selidba stvari , nekoliko mjeseci stanarina te novcana nagrada od 2000 € , inace Hrvatska moze ocekivat velike probleme , jer i na zapadu ... prikaži još! vecina osoblja su stranci , a tko ce doci u Hrvatsku i tko bi od bolesnika u Hrvatskoj komunicirao na engleskom i prihvatio sestre iz Indije Filipina Nigerije Brazila , zato treba pokusat zadrzat , jer ce nam se raspast zdravstvo

 • MB365:

  Da li vam je palo na pamet da maknete politiku iz zdravstva i da na čelu bolnica budu sposobni a ne podobni koji maltretiraju drugi kadar samo zato jer su zaštićeni od HDZ-a! To vam nije sigurno palo na pamet ... prikaži još!t kao i to da napravite reviziju javne nabave pa da se vidi kako se izvlači lova za HDZ i da se nema za lijekove naravno u izbornoj godini jer treba HDZ-u novaca da kupi glasove!

 • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
  Hrvatski Idol i Vođa:

  Komora medicinskih sestara: upisne kvote povećajte za 50 posto jer ako svaka druga posle završene škole sa domačeg balkana pobjegne za Irsku ostajemo na domoljubnom istom broju!