Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEVET HITNIH MJERA

Komora medicinskih sestara: upisne kvote povećajte za 50 posto!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
05.05.2021.
u 07:00

Devet mjera koje bi pridonijele stvaranju boljih uvjeta i koje bi poboljšale sestrinsku skrb biti će iznesene na sutrašnjoj će tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb

U Hrvatskoj je nešto više od 35 tisuća radno aktivnih medicinskih sestara i tehničara. Nemjerljiv je njihov doprinos u pandemiji, ali gomilaju se problemi s tom strukom. Devet mjera koje bi pridonijele stvaranju boljih uvjeta i koje bi poboljšale sestrinsku skrb na sutrašnjoj će tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb iznijeti Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara.

Predloženim mjerama treba povećati upisne kvote za najmanje 50% i omogućiti stipendiranje medicinskih sestara, poštovati minimalne uvjete rada prema važećem Pravilniku i kategorizaciji pacijenata, ovisno o potrebama za zdravstvenom njegom. Treba urediti uvjete za bolju skrb pacijenata u sustavu socijalne skrbi i zdravstvene njege u kući, omogućiti dostatan broj medicinskih sestara te zbog većih potreba bolesnika omogućiti zapošljavanje prvostupnica u zdravstvenoj njezi u kući.

Nakon osam godina konačno treba početi vrednovati visoku stručnu spremu na radnim mjestima koja to zahtijevaju te omogućiti specijalizacije za visoko diferentna radna mjesta nakon završenog studija sestrinstva. Nadalje, treba dugoročno planirati razvoj primarne zdravstvene zaštite (zdravstvena njega u kući, patronaža, palijativna skrb) u cilju prevencije najčešćih uzroka smrti i problema starenja, osigurati da se poslovi nezdravstvenog osoblja ne prelijevaju na medicinske sestre te proaktivnim mjerama utjecati na smanjenje odlaska medicinskih sestara u inozemstvo.

– Nezadovoljstvo medicinskih sestara je veliko. Budući da ih ima najviše u sustavu, kriza se uočava relativno kasno, no tada bude prekasno – upozorio je Gazić podsjetivši na rastuće nezadovoljstvo medicinskih sestara.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Mladić pokazao kako izgleda alergija na boju za kosu! Ne zaboravite testirati jeste li alergični.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
07:30 05.05.2021.

Irska je davala poticaje za povratak Irskih sestara iz inozemstva , placen im je put , selidba stvari , nekoliko mjeseci stanarina te novcana nagrada od 2000 € , inace Hrvatska moze ocekivat velike probleme , jer i na zapadu vecina osoblja su stranci , a tko ce doci u Hrvatsku i tko bi od bolesnika u Hrvatskoj komunicirao na engleskom i prihvatio sestre iz Indije Filipina Nigerije Brazila , zato treba pokusat zadrzat , jer ce nam se raspast zdravstvo

DU
Deleted user
08:13 05.05.2021.

Da li vam je palo na pamet da maknete politiku iz zdravstva i da na čelu bolnica budu sposobni a ne podobni koji maltretiraju drugi kadar samo zato jer su zaštićeni od HDZ-a! To vam nije sigurno palo na pamett kao i to da napravite reviziju javne nabave pa da se vidi kako se izvlači lova za HDZ i da se nema za lijekove naravno u izbornoj godini jer treba HDZ-u novaca da kupi glasove!

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
07:38 05.05.2021.

Komora medicinskih sestara: upisne kvote povećajte za 50 posto jer ako svaka druga posle završene škole sa domačeg balkana pobjegne za Irsku ostajemo na domoljubnom istom broju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije