Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komisija državama poput Hrvatske: Platit ćemo vam extra, samo provodite te reforme

Europska komisija je predložila osnivanje posebnog Programa podrške reformama, teškog 25 milijardi eura.
31. svibnja 2018. u 13:41 85 komentara 11772 prikaza
Juncker je naglasio da Europska unija ne planira postati 'superdržava'
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

Bruxelles ima novu poruku za sve države članice, a posebno one koje, poput Hrvatske, ponajviše zaostaju u provođenju strukturnih reformi: platit ćemo vam još dodatne milijune i milijarde, samo provodite te reforme. 

Slab rast Ovo nije dobra vijest: industrijska proizvodnja pada već pet mjeseci

Europska komisija je, naime, predložila osnivanje posebnog Programa podrške reformama, teškog 25 milijardi eura. Od toga 22 milijarde izravne financijske podrške svim državama članicama EU za provođenje strukturnih reformi koje zapinju u provedbi, a identificirane su u sklopu tzv. Europskog semestra. Daljnje 2,16 milijarde eura financijske potpore državama koje žele ući u euro zonu, a među njima je i Hrvatska. Te još 840 milijuna eura za tehničku pomoć državama u provođenju strukturnih reformi, odnosno za plaćanje stručnjaka koji pomažu tim državama.

Europska komisija Eurozona Ovo su 4 preporuke Europske komisije za hrvatsku Vladu

Tih ukupno 25 milijardi eura bili bi na raspolaganju državama od 2021., jer prijedlog je u sklopu sljedećeg sedmogodišnjeg proračuna Europske unije, čiji nacrt Komisija tek iznosi i koji tek treba biti ispregovaran. Ali, od jučer predstavljenog prijedloga Hrvatska bi u budućnosti mogla imati znatne koristi jer je krenula prema uvođenju eura, a proljetos je u Komisiji neslužbeno označena kao država koja je najslabija u provođenju strukturnih reformi. 

Trenutno u propisima i u proračunu EU ne postoje nikakvi posebni instrumenti koji bi dali izravni financijski poticaj državama za implementaciju strukturnih reformi, pa ni državama koje žele ući u euro zonu za bolju i bržu konvergenciju prema tom cilju. Zbog toga je ovaj prijedlog zapravo velika novost. 

Lideri 28 država EU Summit u Sofiji EU ujedinila cijeli Balkan

Osim Programa podrške reformama, Komisija je jučer predložila još jednu novost: Europsku funkciju za stabiliziranje investicija. Iza kompliciranog naziva krije se 30 milijardi eura koji će služiti podizanju razine javnih ulaganja i poticanju bržeg gospodarskog oporavka u posrnulim članicama euro zone. To je na tragu ideja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za produbljenje ekonomske i monetarne unije, iako ipak s manjim iznosom od onoga koji je Macron zamišljao. 

Juncker je naglasio da Europska unija ne planira postati 'superdržava'
1 / 10
Jean-Claude Juncker
Brexit 'Nejednaki', svjedočanstvo o jednom vremenu (1) – Brexit "Neka odu svi, neka naši mladi nađu posao" EU Tomislav Krasnec EU nam ništa ne uzima, samo možemo mi njoj

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • mikrogrizzly:

  Naši političari su za reforme koje opisuje srbijanska izreka: Da se sve promeni, a da bude isto kao pre! Vlast je slast - samo ih brine vlastiti predio gdje leđa gube časno ime...

 • SoloHan:

  Jel vi Srbi što visite na večernjem bar sendvić dobijete.

 • Avatar MK
  MK:

  Evo ovaj udarac ce Andrej Plenkovic tesko podnjet - od Junkera se takve kritike da se ne sprovode reforme definitivno nije nadao...