Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Komentari na presudu: Srbija likuje, ostatak regije hladan

naslovnice (1)
Foto: VL
1/6
16.04.2011.
u 18:36

Srbijanski i dio medija u BiH ističu kako je Tuđman stavljen u središte zločinačkog pothvata. Hrvati iz BiH to doživljavaju presudom i sebi, a Slovenci najavljuju slabljenje Vlade J. Kosor.

Presuda Gotovini, Markaču i Čermaku prva je iz Haaga koja je nakon dugog niza godina izazvala reagiranja u cijeloj regiji, no značajno suzdržanije nego što se očekivalo, čak i u Beogradu, odnosno Banjoj Luci. Kao i službeni Beograd i Sarajevo, tako su i mediji u regiji na presudu hrvatskim generalima uglavnom potvrđivali navode iz presude bez posebnog dodatnog komentiranja mogućih posljedica. No, nisu štedjeli prostora kako u elektroničkim i tiskanim medijima, tako i na internetskim portalima.

Središnji dnevnici


Središnji dnevnici televizije Srbije ili pak Federalne televizije iz Sarajeva polovicu svoje informativne emisije posvetili su izravnim javljanjima iz Haaga, uključenjima u Hrvatskoj s burnim reakcijama. Zajednički je, međutim, nazivnik većini medija u regiji da je zločin dokazan te da je Tuđman bio ključna osoba zločinačkog pothvata na području takozvane Republike Srpske Krajine otkuda je pobjeglo više stotina tisuća krajiških Srba koji su se uglavnom nastanili ponajprije u današnjoj Republici Srpskoj i Srbiji. Beogradski Kurir ističe da je zločin dokazan i osuđen. Ova tiskovina ističe i da je vijest

razbjesnila Hrvatsku. Beogradska Politika istaknula je razmjere srbijanskoga stradanja za vrijeme rata u Hrvatskoj. Prenijeli su i stajališta srbijanskih dužnosnika, prije svih predsjednika Borisa Tadića te Koalicije udruženja izbeglica koja očekuje da osuđujuće presude hrvatskim generalima pridonesu da Europska unija odgodi zatvaranje poglavlja 23 i približavanje zemlje u uniju. U Bosni i Hercegovini i u presudi generalu Gotovini do izražaja su došle najmanje dvije istine.

Knin i Vukovar

Hrvatski su mediji istaknuli kako je riječ o nepravdi te su citirali vodeće hrvatske političare koji su to ocijenili i presudom svim Hrvatima. Istodobno većina medija iz Sarajeva i Banje Luke gotovo jednoglasno je prenijela stajališta i komentare o tome da je Hrvatska šokirana presudom te da je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata. Pa ipak najtiražniji sarajevski Dnevni avaz cijelu je stranicu posvetio presudi generalima, ne ističući uopće presudu na naslovnoj stranici. Avaz je izvijestio tek da je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora te o burnim reagiranjima u Hrvatskoj na jučer izrečenu presudu. Nezavisne novine iz Banje Luke na tri prve stranice ističu kako je “Tuđman bio vođa zločinačkog pothvata”. Objašnjava se kako je on politički i vojni vođa čiji je namjera bila naseliti takozvanu Republiku Srpsku Krajinu Hrvatima.

Te novine citiraju i brojna udruženja prognanih Srba, ali i reakcije službenih vlasti u Zagrebu. Glas Srpske također navodi kako je Tuđman bio vođa zločinačkog pothvata, a Sarajevske novine (SAN) da je “presuda generalima, presuda Tuđmanu”. Sarajevsko Oslobođenje je, jednako kao i većina medija u Republici Srpskoj, na naslovnici ocijenilo da je Tuđman bio na čelu zločinačkog pothvata. Hrvatski mediji u Mostaru istaknuli su kako je riječ o sramotnoj presudi pa se uspoređivalo prekomjerno granatiranje Knina sa zbivanjima u Vukovaru ili pokoljima u BiH koje su počinili pripadnici srbijanskih postrojbi. Citirali su i izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i HDZ-a 1990. Bože Ljubića koji su izrazili šok i ogorčenost presudama u Haagu.

Presude generalima za Oluju doživjeli su i kako osobnu kaznu. I slovenski su mediji iscrpno izvještavali i komentirali presudu. Mariborska Večer navela je da presuda nije iznenadila nikoga osim Hrvata koji su bili uvjereni u pravednost Oluje. Večer ističe kako će presuda imati političke posljedice za HDZ i slabljenje Vlade Jadranke Kosor jer su branitelji vrlo jasno izrazili nezadovoljstvo odnosnom prema obrani trojke u Haagu.

Komentara 498

LR
ljerka ribolina
10:06 17.04.2011.

drper1oz...... samo ni jednom ne vjeruj

LR
ljerka ribolina
10:22 17.04.2011.

angelmracni.....moš me poljubit u guzicu....idijote četnički

OB
-obrisani-
09:27 17.04.2011.

ambasadorss samo se ti teši ako tije tako lakše optužnicu ovaj put nije pisala srbija,nego evropa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije