Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKLADA ZA MUZEJ

Kome odlazi ogromno bogatstvo Huguette Clark?

Bellosguard
Reuters
27.06.2011.
u 17:26

Bogatašica "teška" pola milijarde dolara, koja je nedavno preminula u 105. godini, nije ostavila ništa rodbini, potomcima svoje polubraće i polusestara

Najveći dio velikog imutka Huguette Clark, kćeri drugog najbogatijeg Amerikanca, oko 275 miijuna dolara, ići će u zakladu Bellosguard, nazvanu po njezinoj raskošnoj kući u Santa Barbari koja će postati muzej. Što će biti u fundusu tog muzeja, može se samo zamisliti; Huguette je samo galeriji u Washingtonu, koju je osnovao njezin otac, ostavila jednu od slavnih slika Claudea Moneta iz njegove serije "Lopoči", vrijednu pedesetak milijuna dolara, koja nije viđena u javnosti od 1925. Za Bellosguard su ostali Stradivarijeva violina, slike Jeana Renoira, Williama Meritta Chasea, Johna Singera Sargenta i drugih slavnih američkih i svjetskih slikara.

Njezin odvjetnik Wallace Bock (pisac oporuke) i knjigovođa Irving Kamsler, koji su pod istragom zbog mogućih zloupotreba, svaki će dobiti po pola milijuna dolara i zasigurno vrlo unosna mjesta u upravnom odboru muzeja Bellosguard. Strukovna pravila zabranjuju odvjetniku koji piše oporuku da i sam profitira od nje, ali ta pravila dopuštaju iznimku "ako je odvjetnik u mogućnosti predočiti sudu dokaze da mu je dotična osoba zbilja željela nešto ostaviti".

Stan od 44 sobe na newyorškoj Petoj Aveniji i imanje u Connecticutu, u koje Huguette nije nikad nogom kročila i koje stoji puno raskošnih, potpuno praznih i nenamještenih soba, s vrhunskom kuhinjom iz pedesetih koja nikad nije upotrijebljena, bit će prodani i od tog novca namaknut će se 44 milijuna dolara poreza na naslijeđe.

Wanda Styka, kći poljskog slikara Tadea Styke, kojoj je Huguette Clark bila krsna kuma, naslijedit će oko 14 milijuna dolara, za razliku od pokojničine rodbine, s kojom Huguette nije bila u kontaktu i eksplicitno je rekla da im ne želi ostaviti ništa novca. Također 14 milijuna dolara dobit će 60-godišnja filipinska bolničarka Hadassah Peri koja se od 1991. brinula za 24-satnu njegu Huguette Clark, i prema kojoj je usamljena bogatašica već bila široke ruke i kupila njezinoj djeci stanove u New Yorku da imaju gdje živjeti dok studiraju. Sestra Peri dobila je i basnoslovno vrijednu zbirku stotina fino izrađenih lutaka koje je Clark sakupljala od djetinjstva, te još i udio u ostalim nekretninama Huguette Clark, što vrijedi oko 40 milijuna dolara.

– Viđala sam madame Clark doslovno svaki dan zadnjih 20 godina. Bila sam njezina privatna bolničarka, ali i bliska prijateljica. Poznavala sam je kao ljubaznu i velikodušnu osobu, s kojom sam podijelila mnogo divnih trenutaka i koju sam jako voljela. Duboko me rastužio njezin odlazak i duboko me zapanjila velikodušnost koju je iskazala prema meni i mojoj obitelji, za što ću joj biti vječno zahvalna. Kao što je madame Clark svojim djelima iskazivala ljubaznost prema drugima, tako ćemo i ja i moja obitelj posvetiti veći dio onog što nam je ostavila tome da ovaj svijet učinimo boljim za svakoga – izjavila je Hadassah Peri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije