Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kome i zašto građani najčešće ostavljaju napojnice

Uvijek je lijepo uljepšati dan nekome tko to zasluži, rekao je jedan ispitanik
16. listopada 2018. u 13:15 2 komentara 555 prikaza
konobar
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Portal MojPosao ispitao je kulturu ostavljanja napojnica u Hrvatskoj u anketi koja je pokazala da napojnice podržava 77 posto ispitanika, dok protivnici napojnica smatraju da su cijene usluga u Hrvatskoj, i bez napojnica, previsoke za standard građana.

Ivo Komljen ima puno posla Vratio se iz Njemačke i ne pomišlja na mirovinu, a danas za njegov posao zna cijelo selo

Većina ispitanika (61 posto) podržava ostavljanje napojnica, ali to čine samo za pojedine usluge, dok 16 posto ispitanika napojnice podržava i ostavlja za bilo koju uslugu, pokazali su rezultati ankete provedene na više od 3800 ispitanika. Napojnice ne podržava i ne ostavlja 13 posto ispitanika.

Napojnice se najčešće ostavljaju konobarima

Napojnice se najčešće ostavljaju konobarima u restoranima i kafićima, frizerima, automehaničarima i taksistima, a odluka o napojnici najviše ovisi o ljubaznosti osoblja, visini računa te kvaliteti usluge. Napojnica obično iznosi 5 do 10 posto vrijednosti računa.

"Ostavljam napojnicu ako je pružatelj usluge otišao izvan onoga što bih ja kao kupac očekivao", rekao je jedan ispitanik, dok drugi navodi da napojnicu ostavlja za usluge u kojima je plaća zaposlenika niža od prosječne plaće.

Za bilo koju uslugu napojnice podržava i ostavlja 16 posto ispitanika, a neki od njih kažu kako napojnice ostavljaju i cvjećarima, pekarima i prodavačima koji su uslužni i ljubazni. "Uvijek je lijepo uljepšati dan nekome tko to zasluži", rekao je jedan ispitanik.

Nova istraživanja Pogledajte kako uredski posao uništava vaše zdravlje na zastrašujući način

Drugome je pak žao što napojnicu ne mogu dobivati djelatnici svih sektora, pa navodi primjer odgajatelja koji ne mogu primati napojnice, a "čuvaju najveće blago roditelja i nose veliku odgovornost na svojim leđima".

Napojnice ne podržava, ali ih ostavlja 10 posto ispitanika koji kažu da napojnicom nagrađuju ljubaznost i uslužnost djelatnika ako su one iznad prosjeka. "Napojnica (ili bolja stimulacija) trebala bi biti stvar poslodavca, ali se prebacuje na krajnjeg korisnika“, smatra jedan ispitanik.

kafić Henrik Kultni kafić 'Henrik' Kako smo održali očev posao koji je pokrenuo prije 42 godine

Cijene su previsoke, napojnica ne dolazi u obzir

"Osobno mi predstavlja problem osjećaj obaveze ostavljanja napojnice čak i kada nisam zadovoljan uslugom. Prvenstveno bi i zaposlenici i poslodavci u uslužnim zanimanjima trebali promijeniti pristup u odnosu na korisnike kako bi opravdali ostavljanje napojnice", kaže drugi ispitanik.

Napojnice ne ostavlja i ne podržava 13 posto ispitanika, koji smatraju da su djelatnici plaćeni za svoj rad, te podsjećaju kako ni sami ne primaju napojnice na svojim radnim mjestima. Također ne podržavaju praksu koja se ne primjenjuje u jednakoj mjeri u svim djelatnostima.

radnici mup objavio podatke Ovi radnici ne žele raditi u Hrvatskoj! Za ove se poslove nije javio nitko!

"Smatram da su cijene usluga prilično visoke za naš standard stoga napojnica ne dolazi u obzir", kaže jedan ispitanik. Drugi dodaje: "Neka se na neki način uredi kolika bi napojnica trebala biti ili neka to ne bude praksa. Nikad ne znam jesam li dovoljno ostavio i to me živcira".

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • smokvin list:

    Svi koji misle da netreba ostavljati napojnice neka kavu piju doma, šišaju se sami i druže se sami sa sobom. Mali znak pažnje zaposlenicima u uslužnoj djelatnosti puno znači.

  • Avatar UZP
    UZP:

    Ostavljamo da nas ni ne pitaju najčešće soroščadi i tromoj neučinkovitoj državnoj administraciji.....svaki zaposlenik odvoji za napojnicu za njihov nikakav ili mali rad barem nekoliko stotina kuna svaki mjesec.