Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VL INICIJATIVA

Kome i prije izbora treba 'zaključati' vrata Sabora? Evo vaših prijedloga!

replika sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.03.2015.
u 11:47

S jedne strane "nikome ne treba zabraniti da se kandidira za Sabor", a s druge "trebalo bi zabraniti svima koji su se bavili politikom posljednje 24 godine".

S jedne strane "nikome ne treba zabraniti da se kandidira za Sabor", a s druge "trebalo bi zabraniti svima koji su se bavili politikom posljednje 24 godine".

Takav je raspon prijedloga u VL Inicijativi u kojoj smo vas pitali kome treba zabraniti kandidaturu na parlamentarnim izborima i time mu "zaključati" vrata Sabora. Sudeći prema komentarima, građanima u Saboru najviše smetaju političari s već potvrđenim pravomoćnim presudama, a posebno su osjetljivi na kriminal i financijske malverzacije, no zabranjivali bi kandidature i onima protiv kojih se provode istrage, a sud još nije donio konačnu odluku.

– Kandidiranje treba zabraniti svima koji su pod bilo kakvom istragom bez obzira na djelo – kaže komentator dobar, a marijan.lapple smatra da svima koji su se "ogriješili o zakone RH" ne treba samo  zabraniti kandidiranje za Sabor, već bi ih po sili zakona trebalo ograničiti da se bave politikom, a ne bi smjeli ni raditi u hrvatskim institucijama.

"Ne smiju se družiti s kriminalcima"

– Zabrana kandidiranja za sve one koji imaju pravomoćne presude te koji su na bilo koji način oštetili državu – kaže komentator vlatx koji bi ipak pričekao konačnu odluku suda prije zaključavanja vrata Sabora kandidatima. Neki od vas bi željeli da kandidati prije predaje kandidature donesu potvrdu o nekažnjavanju, a drugi bi im zabranili ulazak u zakonodavno tijelo samo zbog "druženja s kriminalcima i evidentno nemoralnog ponašanja".

– Druženje s kriminalcima, pogodovanje poduzećima bliskih osoba, kaznena evidencija i opravdana sumnja u kaznena djela te evidentirano nemoralno ponašanje trebali bi biti dovoljni da se nekome ne dopusti ikakva funkcija – smatra komentator poluprovokator te svoj prijedlog osnažuje argumentacijom da takve osobe na funkcijama "šalju krivu poruku građanima i stvaraju sliku krivog sustava vrijednosti kod mladih".

"Kakav narod, takva vlast"

Na drugoj strani stoje oni koji nikome ne bi branili kandidaturu jer smatraju da narod sam mora odlučiti kakve ljude želi u Saboru i Vladi. – Narod neka sebi bira. Kakav narod, takva vlast – poručuje komentator eddard_stark, dok je u istoj struji mišljenja i laserjet1 koji smatra kako "demokracija i zabrana ne idu jedno uz drugo".

Smeta vam i predugo vremensko zadržavanje političara u Saboru pa biste ih ograničili u broju mandata, kao što je i predsjednik Republike ograničen na dva mandata. – Onima koji su bili osam godina treba reći hvala i dati priliku drugima – piše komentator ribar110, dok bi ih hrxxx111 ograničio na tri mandata odnosno 12 godina u Saboru. Danijelrukavina4 argumentira kako bi se ograničavanjem na dva mandata otvorio prostor novim generacijama.

– Kandidiranje treba zabraniti osobama koje su sudjelovale u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji i to prema dokumentima Državne revizije te osobama koje su sudjelovale u gospodarskom kriminalu – piše brkokovac koji se zalaže i zabranu kandidature onima koji su sudjelovali u "agresiji na Hrvatsku". Komentator whitesox zalaže se za uklanjanje mogućnosti kandidiranja onima "koji se kriju iza bankarske tajne". – Zabrana svima koji imaju povlaštene kredite i onima koji ne žele pokazati kako otplaćuju kredite, visinu rate i kamata – poručio je whitesox.

"Ako već propadamo, da barem propadamo s pametnima"

Među zanimljivijim prijedlozima uvjeta za ulazak u Sabor našli su se oni da kandidati moraju imati barem pet godina rada u realnom sektoru, moraju proći psihološke odnosno testove inteligencije i moraju imati završen fakultet s najnižim prosjekom ocjena 4,5. 2Xgeneral je taj prijedlog o prosjeku objasnio riječima: "Ako već propadamo, da barem propadamo s pametnima".

I dalje nastavite komentirati ovu temu, a u trećem dijelu VL Inicijative objavit ćemo kome bi stručnjaci te zašto zabranili ulazak u Sabor. Sudjelujte i u drugim VL Inicijativama na našem portalu.

>>Kome treba zabraniti kandidiranje za Sabor?

Komentara 8

PE
PeroJoso
12:28 17.03.2015.

zabraniti svima koji su stariji od 1970 godista, a nisu ucestvovali u Domovinskom ratu, a bili su zdravi. Zabraniti svima koji su bili na neprijateljskoj strani za vrijeme Domovinskog rata. Zabraniti svima protiv kojih je donesena pravomocna presuda za neki kriminal. Zabraniti svima koji su prije 1990 godine bili u vlasti. Takodjer istima treba zabraniti rad u drzavnj sluzbi, samo rad u privatnom sektoru dozvoljen.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
12:38 17.03.2015.

Isključivo, svima koji nisu Hrvati dati prava u Saboru samo onoliko koliko imaju Hrvati u njivovoj matičnoj državi tj. po reciprocitetu i to svima posebno. Pozdrav dobrim ljudima

QQ
qqq
15:48 17.03.2015.

Svima koji su do sada na bilo koji način sudjelovali u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Samo novi ljudi, bez lešinara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije