Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON POBJEDE - KADROVIRANJE

Kome će Obama povjeriti 'vruću fotelju' ministra financija

06.11.2008.
u 12:38

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama slavi povijesnu pobjedu, no nakon što 20. siječnja prisegne kao nasljednik Georgea Busha i 44. predsjednik najjače svjetske sile, morat će se uhvatiti u koštac s Bushevom ostavštinom. Od mnogih problema koje će mu jedan od najomraženijih predsjednika u povijesti ostaviti u naslijeđe najveći je svakako financijska kriza.

U pronalaženju rješenja za izlaz iz ove ekonomske noćne more Obami će desna ruka biti ministar financija. Iako još nije donio konačnu odluku kome povjeriti tu vruću fotelju, mediji špekuliraju s nekoliko imena, a konačna odluka novoizabranog predsjednika mogla bi biti poznata već danas.

Prvi na popisu je Timothy Geithner, predsjednik Federalnih rezervi New Yorka koji je pomogao u rješavanju sloma na Wall Streetu nadgledajući preuzimanje Bear Stearnsa od strane JP Morgan Chasea te "spašavanje" posrnulih divova AIG-a i Lehman Brothersa. Spominje se i ugledni ekonomski stručnjak Lawrence Summers. On je od 1991. do 1993. bio glavni ekonomist Svjetske banke te krajem Clintonova drugog mandata obnašao funkciju ministra financija.

U užem izboru je i Paul Volcker, predsjednik Federalnih rezervi za vrijeme Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana. Volcker je radio i u privatnom sektoru kao investicijski bankar, a predvodio je i istragu kontroverznog UN-ovog programa za pomoć Iraku "nafta za hranu".Jedino žensko ime u ovoj kadrovskoj križaljci je ono Laure Tyson, bivše savjetnice Billa Clintona.

Mjesto "čuvara ulaza" u Ovalni ured, odnosno šefa predsjednikova kandidata Obama je, prema anonimnim izvorima iz Demokratske stranke ponudio, kongresniku iz svoje savezne države Illinoisa Rahmu Emanuelu, beskompromisnom taktičaru i negdašnjem savjetniku Billa Clintona. Emanuel još nije prihvatio izazov karijere, ali čini se da je to samo pitanje vremena.


Pripreme počele i prije izbornog dana

Puno prije izbora tzv. tranzicijski timovi obojice kandidata; Baracka Obame i Johna McCaina sastajali su se predsjtavnicima Busheve administracije kako bi predaja dužnosti protekla bez većih trzavica. Sada kada se pobjednik zna, i 11 tjedana prije inauguracije 20. siječnja, sastanci su sve češći, ali i obavijeni velom tajne.
Obamin tim predvodi osoba od njegova najvećeg povjerenja Valerie Jarett s kojom ga veže dugogodišnje prijateljstvo, a u kampanji mu je bila jedna od najbližih suradnica. Tu je i Pete Rouse, šef njegova kabineta u Senatu te John Podesta, bivši predstojik ureda Billa Clintona. Politički analitičari upozoravaju da Obama odluke o tome tko će sjediti u njegovom kabinetu mora donijeti brzo i odrediti smjer u kojem će sljedeće četiri godine voditi SAD. Ukazuju na primjer Billa Clintona koji je svoju kadrovsku križaljku obznanio "pet do 12", odnosno samo pet dana prije preuzimanja dužnosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije