Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA U Osijeku

Komarci prenose crve koji se šeću pod kožom

10.10.2012., Zagreb - Komarac je insekt iz porodice Culicidae. Sirom svijeta postoji oko 3.500 vrsta komaraca, uvrstenih u 31 rod. Odrasli komarac se izvaljuje iz lutke na povrsini vode. Odrasle zenke mogu zivjeti do mjesec dana, ali u prirodi ne zive vis
Foto: Robert Anić/PIXSELL
11.03.2015.
u 07:05

Pojavi se najprije oteklina, a potom se razviju paraziti. Stručnjaci kažu da nisu opasni, ali jedina je terapija kirurški zahvat

Šestero pacijenata kojima se pod kožom nastanio crv čije su im ličinke sa psa ili mačke prenijeli komarci obratilo se KBC-u Osijek od Božića. Riječ je o dirofilariozi, parazitskoj bolesti koja je više neugodna nego opasna. Tri su slučaja potvrđena, a za tri se potvrda još čeka. Jednom su pacijentu crva nedavno vadili iz očnog kapka.

– Pojavi se najprije oteklina, bolni čvorić koji traje tjednima, pa i mjesecima. Potom se razviju paraziti koji se počinju šetati pod kožom – objašnjava infektologinja dr. Ljiljana Perić.

Ženke parazita mogu narasti i do 18 centimetara.

– Nema nikakvih simptoma bolesti, a nema ni lijeka za parazita, jedina je terapija kirurški zahvat. Ne moramo se toga plašiti, bezopasno je – ističe dr. Perić. Prvi je slučaj dirofilarije u Hrvatskoj opisan 1996., a 782 su zabilježena od 1885. do 2000. u više od 37 zemalja svijeta.

Iako je zima, pokoji se komarac i dalje može naći u Slavoniji. No, moguće je da su se pacijenti zarazili i prije.

– Čak su i ove male klimatske promjene očito dovoljne za češće pojave dirofilarije – kaže prof. Enrih Merdić, stručnjak za komarce. Gotovo 70 vrsta komaraca može prenijeti bolest, a zaraza je specifična za južne krajeve.

>> U Osijeku pacijentu iz očnog kapka izvadili ličinke pseće gliste

Komentara 8

DU
Deleted user
08:35 11.03.2015.

"nije opasno a jedina pomoc kirurski zahvat" Legende!

SK
skladište
08:49 11.03.2015.

Treba piti B vitamin. On se izlučuje kroz kožu i njegov miris odbija komarce, a čovjek taj miris izlučevine ne osjeti. Ima puno preparata s B vitaminom na tržištu, B vitamin je koristan za mnoga stanja ljudskog organizma. Pomozimo si sami ovom jednostavnom terapijom, kad već država, gradovi ili tko već zakazuje!

DU
Deleted user
08:27 11.03.2015.

Ok, može biti i bezopasno, ali nikako ugodno... to je rezultat višegodišnje stanke u borbi s komarcima.. ja sam još prije mjesec dana primjetio komarce u jednoj pomoćnoj prostoriji...imaju novaca za svakakve gluposti, nemaju za zaprašivanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije