Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica grupacija centara za gospodarenje otpadom

Komadina: Sve što je prvo ima i određene poteškoće, ali tu smo da ih rješavamo

Zlatko Komadina
Petar Glebov/PIXSELL
26.03.2014.
u 17:37

U Ronjgima se okupilo petnaest predstavnika centara čija se izgradnja planira do 2018. godine. Nakon sjednice posjetili su i gradilište budućeg Županijskog centra Marišćina.

Uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine, na kojoj oporbeni vijećnici Akcije mladih, PGS-a, Hrvatskih laburista, HSS-a, HDZ-a i HSP-a Dr. Ante Starčević neće podržati izvješće Ekoplusa o Centralnoj zoni za gospodarenje otpadom Marišćina u Ronjgima je danas održana Sjednica grupacija centara za gospodarenje otpadom koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. U Ronjgima se okupilo petnaest predstavnika centara čija se izgradnja planira do 2018. godine. Nakon sjednice posjetili su i gradilište budućeg Županijskog centra Marišćina.

- Cilj posjeta Ekoplusu je davanje potpore projektu gradnje Županijskog centra Marišćina i za kolege koji kaskaju u realizaciji svojih projekata stjecanje pozitivnih iskustava. Svi centri za gospodarenje otpadom u cijeloj Hrvatskoj koriste sličnu ili identičnu tehnologiju. Došli smo u Ekoplus kako bismo pokupili pozitivna iskustva, učili eventualno na nekim operativnim poteškoćama, kako bismo se družili i dali svoj obol provedbi legislative za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije - rekao je voditelj grupacije gospodin Mladen Jozinović. Izgradnja ŽCGO Marišćina sufinancirana je sredstvima EU i bit će prvi izgrađeni centar, što je i bilo razlogom njihova posjeta i održavanju sjednice upravo u Primorsko-goranskoj županiji.

- Sve što je prvo ima i određene poteškoće u svom razvoju, ali tu smo da ih rješavamo. Centar mora ove godine proraditi, cesta mora biti gotova. Sami ste se osvjedočili da se cesta gradi, zona je pri kraju. Ovi ljudi došli su učiti kako dalje u Hrvatskoj napraviti, a eventualno izbjeći neke muke koje smo mi imali - kazao je na sastanku primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Predsjednik uprave Ekoplusa Dušan Šćulac upoznao je članove grupacije s pripremama, izgradnjom, iskustvima, ali i problemima s kojima su se susretali.

Foto: Ilustracija - Nel Pavletic/PIXSELL

(Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

- Moram reći se je izgradnja, odnosno cijeli projekt Marišćina, pilot projekt u Hrvatskoj i Primorsko-goranska županija je prva krenula sa svim aktivnostima izgradnje županijskog centra gospodarenja otpadom, čime će se zadovoljiti sve europske direktive i hrvatski zakoni u smislu gospodarenja otpadom. Danas imamo ovdje grupaciju, kolege iz cijele Hrvatske, direktore budućih centara gospodarenja otpadom koji se se došli upoznati sa situacijom u Rijeci, obzirom da smo najdalje odmakli. Radi se o centrima koji će uglavnom imati istu, ili gotovo identičnu tehnologiju koja je predviđena i u Marišćini – rekao je Dušan Šćulac.

Komentara 2

Avatar tajar
tajar
19:29 26.03.2014.

Daleko je godina 2018, no župan planira još jedan mandat!

EM
eko.mariscina
12:38 27.03.2014.

Župane, Župane, a mi mislili da je projekt isproban na 450 instalacija u EU.... Direktore, nakon 13 godina rada na jednom jedinom projektu plasman čijeg je osnovnog proizvoda nepoznat, trebali bi konačno shvatiti da ne možete bez posljedica bahato omalovažavava revizorske nalaze koji govore da ovakav projekt treba odmah drastično izmijeniti dok ne proizvede još veću štetu! Devastacija Marišćine kasni 13 godina, a ne tri mjeseca, a nesposobna i korumpirana bagra koja od početka vodi ovaj projekt ima očito samo jedan cilj: napuniti vlastite džepove našim novcem i osigurati političku zaštitu! Naravno da ih onda nije briga za zaštitu zdravlja i izvora pitke, poštivanje zakona, struku i ekonomsku isplativost! Hoće li neka od tih „pravnih institucija“ konačno reagirati i smjestiti ove persone koje se tako bahato sprdaju sa svima nama tamo gdje im je mjesto!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije