Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Komadina: Sanader govorio kao predsjednik HDZ-a, ne kao predsjednik Vlade

Prizor s otvaranja autoceste Zagreb - Rijeka
Foto: Goran Kovačić
23.10.2008.
u 12:15

Zlatko Komadina, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, na današnjoj je konferenciji za novinare u Rijeci osudio jučerašnji govor predsjednika Vlade Ive Sanadera na otvaranju autoceste Rijeka - Zagreb ocijenivši da je Sanader "govorio kao predsjednik HDZ-a, a ne kao predsjednik Vlade" i da je "zloupotrijebio govornicu i domaćinstvo".

Komadina je ustvrdio da je Sanader "uvrijedio sve nazočne na otvaranju i sve građane drukčije političke orijentacije".
- Ne može se od svega raditi predstava i svugdje izvlačiti politički bodovi - rekao je potpredsjednik SDP-a i naveo da je, umjesto kvalitetne i prikladne svečanosti, na otvaranju autoceste priređen "nižerazredni politički događaj koji je služio nekoj trećoj svrsi".

Zlatko Komadina je rekao da je Ivo Sanader kao predsjednik Vlade morao biti jučer u Hrvatskom saboru dok je trajala rasprava o povjerenju Vladi.
- Sanader je uvrijedio i Sabor kao vrhunsku instancu demokracije u zemlji izostankom s rasprave - ocijenio je Komadina.

Ustvrdio je da je preklapanje datuma otvaranja autoceste i saborske rasprave o povjerenju Vladi na zahtjev SDP-a režirano tako da jedan događaj prekrije drugi. O dnevnom redu u Saboru odlučuje predsjednik Sabora u dogovoru s premijerom, a o otvaranju autoceste nadležna ministarstva također u dogovoru s premijerom, rekao je Komadina.

Na novinarsko pitanje o nedolasku predsjednika RH Stjepana Mesića na otvaranje autoceste, Komadina je kazao da je saznao da Mesić nije ni pozvan, a da je predsjednik RH trebao biti nazočan zbog važnosti tog prometnog pravca.

Na novinarsko pitanje o komentaru učestalih HDZ-ovih osuda pojava ustaštva u posljednje vrijeme, Komadina je ustvrdio da su to samo "deklarativne priče" navevši da u Hrvatskoj postoje zakoni koji propisuju kažnjavanje zbog isticanja ustaške ili nacističke ikonografije, a da se do sad, osim u jednom slučaju nošenja ustaške kape na ulici, nisu primjenjivali. Takve pojave osuđuju mnogi u SDP-u, predsjednik Mesić pa i brojni građani već cijelo desetljeće, kazao je potpredsjednik SDP-a.

Zamoljen da komentira Sanaderova stajališta kako bi bilo blagotvorno kad bi nadbiskup Bozanić posjetio Jasenovac, Komadina je rekao da je "normalno da se mora ići u Jasenovac". Crkva se mora baviti onim što je njezin primarni zadatak, a manje se upletati u svakodnevna politička donošenja odluka, rekao je.

U crkvenom vrhu ima biskupa koji Hrvatsku vide samo sazdanu na naslijeđu NDH, ali i pozitivnih primjera kako duhovno djelovati na svom području kao što je riječki nadbiskup Ivan Devčić, istaknuo je Zlatko Komadina.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije