Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.09.2015. u 20:30

Stvarno je velik taj propust s Hebrangom, legalistom koji bi i bjegunce pred tsunamijem kažnjavao zbog kršenja prometnih propisa.

Zbog ugroze hrvatskog suvereniteta "najveće od Domovinskog rata", šteta što nisu svi mislili, kako reče Ante Gotovina, korak unaprijed, pa bi Andrija Hebrang još prije tri mjeseca bio predsjedničin povjerenik za izbjeglice. Ne bi bilo kasno ni 23. kolovoza kad je premijer priznao da nema strategiju, a prestravljeni antifašist Damir Kajin počeo multikulturalnu Istru ograđivati bodljikavom žicom. Tada se predsjednici ne bi dogodio gaf da, unatoč svim "znakovima", otvara ured na Kajinovu sigurnom teritoriju baš uoči najezde izbjeglica u zemlju nespremnu da brani svoj dom. A što su vizionari govorili dok smo s makedonske i mađarske granice svjedočili silnoj volji očaranih sirenskim zovom iz Njemačke. Razmještali su ih po otocima i tisućama župa. Gordan Jandroković tražio je Vladin program integracije (to bi sad bilo od velike koristi, zar ne), premda iz ove zemlje odlaze i neintegrirani Hrvati. Plašilo nas se teroristima koji prerušeni u izbjeglice tjednima pješače, riskirajući da im akciju kompromitira netko poput Hebranga sposoban otkriti teroriste osobito među onima koji još imaju novca unatoč svim haračima u zemljama kroz koje su prošli.

Stvarno je velik taj propust s Hebrangom, legalistom koji bi i bjegunce pred tsunamijem kažnjavao zbog kršenja prometnih propisa. Taj ekspert za migracije predvidio bi konfuznu europsku politiku koja se gubi u traženju odgovora na izbjegličku krizu pa se zbog "srca i razuma" ne može dogovoriti ni oko raspodjele za EU mizernih 120.000 ljudi. Predvidio bi grčku propusnost i nemoć makedonskog pendreka, jačanje ksenofobičnih tenzija koje će izazvati Angelu Merkel da ohrabri izbjeglice svojom dobrodošlicom. Predvidio bi i da će se Mađarska hermetički izolirati od Srbije, te da će Hrvatska postati prva europska zemlja u kojoj izbjeglice treba registrirati... Ali, nije se mislilo unaprijed pa sada strijepimo od te djece, žena i mladića zakrvavljenih očiju od duga i iscrpljujućeg puta među kojima oni najratoborniji viču: "Ništa nam ne treba, ni vode ni hrane, platit ćemo vam, samo nas pustite da idemo dalje".

I sad, što je prirodnije nego da se mi Hrvati ispriječimo između njih i Njemačke te da ih protiv njihove volje, jer ne žele naš azil, držimo u logorima koje bismo zvali prihvatnim centrima. Trebali bismo ih vraćati, ali gdje?! Sigurno bi ih Srbija rado primila natrag, dok bi na 317 km granice tisuće naših vojnika svojim tijelima, po Hebrangovim uputama, jer on kao bivši ministar obrane kaže da zna kako se to radi, priječile put fanatičnim nesretnicima. Bile bi to lijepe fotografije i uspomene iz Hrvatske.

Vratimo se u realnost. U izvanrednim okolnostima apsurdno je eurobirokratski inzistirati na Dublinskom sporazumu jer se on svodi na sredstvo zaštite europske elite i prebacivanje problema na leđa malog broja zemalja, pri čemu se žrtve rata višekratno reviktimizira.

Vlada je pristupom "lako ćemo" dokazala svoju neorganiziranost, ali na odluci da izbjeglički val sa srcem i razumom, vjerojatno diplomatskom premosnicom, usmjeri koridorom treba joj čestitati, jer i Slovenija i Mađarska su humanitarno kapitulirale, a i europska elita je uoči sastanka motiviranija nego da je Hrvatska podmetnula leđa krutom provedbom protokola koji se selektivno primjenjuje i za koji je i Odbor za migracije Vijeća Europe 9. rujna priopćio da je kolabirao i treba hitne izmjene. Ovo su izvanredne okolnosti, a ne ono što smo imali na Markovu trgu. Ali, pričekajmo, možda oni koji rogobore, promijene stav, kao što su ga promijenili i za kontroverzno rješenje švicaraca.

>> Kolinda Grabar-Kitarović: Plan B bio je reakcija na plan A koji nije ni postojao

>> 'Sramota smo cijele Europske unije. Ta sramota ide na leđa Milanovića'

Komentara 46

MS
mare_split
21:16 21.09.2015.

... Možda druže 'dežurni SDP novinarčiću' no, bilo bi izuzetno lijepo da je sud mogao kazniti druga Lignjuna, koji bi, da je čovjek s mudima, odbio pomoć visokog suda koji mu je omogućio da ne odgovra za JAVNO objavljenu uvrjedu Tomca i Jurčevića! Da, treba takve spodobe treba kažnjavati pa i kada su 'bjegunci' pred tsunamijem koji su stigli u RH s područja gdje je - BONACA! Treba kazniti i Ostoju, jer NJEGOV MUP ne štuje zakone RH (evidentiranje uzimanjem otisaka prstiju ljudima koji nemaju isprave, a koji su ilegalno pristigli tuđinci!)!

Avatar majmunranko
majmunranko
20:38 21.09.2015.

Jurasiću, Jurasiću...očaj te hvata. Jadno da jadnije ne može biti. Što misliš da se, osim zakona o kontroli državne granice ukine i, recimo, Kazneni zakon, samo zato što nesposobna vlada isti ne može provoditi? Pa jeste li vi zaista normalni i ne vidite da je vlada počinila DRŽAVNI UDAR odbijajući provoditi zakon?

SX
sudbina x
20:49 21.09.2015.

E moj Marinko kud si ti zalutao, ti neznaš što bi Hebrang učinio ali ja znam što su predhodnici i očevi ovih na vlasti učinili njemu i njegovu ocu..! Zato ako imaš imalo ljudskog u sebi nemoj više pisati takve nebuloze..!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije