Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RENESANSA Virovitičani se vratili u 15. i 16. stoljeće

Kolumbo, Vespucci i protestantski svećenici oživjeli u muzeju

28.05.2009.
u 16:14

Virovitički Gradski muzej u srijedu se navečer vratio u renesansu, odnosno u 15. i 16. stoljeće, koje su kroz glumu, recitacije i pjesmu oživjeli učenici Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Virovitice.

To je doba, pokazali su učenici, u kojem su Kolumbo i Vespucci, u potrazi za Indijom, “nabasali” na Ameriku, Indijance i krumpir. Mladi su povezali znanost, umjetnost i književnost kroz vrijeme u kojem se svijet ravna po načelu da je čovjek mjerilo svih stvari.

– Željeli smo nakratko proći ovo bogato povijesno razdoblje i približiti vam svijet kakav je tada bio – poručili su mladi, koji su od srca zahvalili svojim mentorima, nastavnicima i profesorima, koji su im pomogli otkriti i uprizoriti razdoblje renesanse.

Petnaestak profesora, od likovne do glazbene kulture, mladima je pomoglo izraditi kostime, svladati izgovor recitala na engleskom jeziku, te uvježbati plesove i svirku karakterističnu za to razdoblje.

Frizure, bogate pletenice s upletenim nakitom, mladima je izradila ekipa virovitičkih frizera i mentora iz Industrijsko-obrtničke škole.

Đaci su podsjetili da je renesansa vrijeme u kojem pišu Francesco Petrarca, Marin Držić i Hanibal Lucić, da su u tom razdoblju izumljeni tiskarski stroj, vatreno oružje, te da se osnivaju protestanti nakon što se Martin Luther odvaja iz tadašnje Crkve, nezadovoljan zbog prodaje oprosta vjernicima, i donosi svoje reformatorske mjere.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije