Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAPOSLENOST

'Kolone ujutro dolaze u Vukovar, a grad je navečer pust'

Vukovar
Gordan Panić/PIXSELL
13.05.2014.
u 12:11

Oni dolaze ovdje i najčešće rade za plaće od preko 5000 kuna i na poslovima koji su na državnim jaslama, kaže Saša Bjelanović, predsjednik Mirovne grupe mladih Dunav

Vukovarci već godinama ukazuju na problem zapošljavanja na području grada osoba iz drugih gradova pa i županija. Niz puta do sada građani su ukazivali na kolone automobile koje ujutro dolaze u grad na posao, a onda poslije 15 sati napuštaju grad. Sve to dovelo je do toga da su Vukovarci prinuđeni da redovito posjećuju Zavod za zapošljavanje ili odlaze iz grada u potrazi za sezonskim poslovima dok grad u popodnevnim i večernjim satima ostaje pust.

– To je naša realnost na koju Vukovarci godinama upozoravaju ali na što ne mogu utjecati. Zapošljavanje sa strane traje godinama i ono je rezultat stranačkih politika i zapošljavanja po podobnosti. Da se radi o dolasku deficitarnih kadrova nitko ništa ne bi rekao ali tu je i niz tajnica i raznih referenata, kaže Saša Bjelanović, predsjednik Mirovne grupe mladih Dunav (MGMD). Dodao je i da su razni poslovi u Vukovaru zadnjih godina postali pravi „El Dorado“ za podobne sa svih strana.

– Oni dolaze ovdje i najčešće rade za plaće od preko 5000 kuna i na poslovima koji su na državnim jaslama. Normalno da imaju sva prava i da im se isplaćuju i putni troškovi. Pitanje je i koliko se njih samo fiktivno vode da žive u Vukovaru. U isto vrijeme Vukovarci, oni koji imaju sreće da rade, vrlo često rade za minimalce, pojašnjava Bjelanović. I zaista samo kratko istraživanje po vukovarskim školama i uredima pokazuje da vrlo često čak i polovica njih nije iz Vukovara.

– Nažalost, ne postoji nikakva precizna brojka koja bi pokazala koliko ljudi koji rade na području grada ne žive u gradu. Neke naše ranije procjene govorile su da svaki drugi zaposleni u Vukovaru nije iz Vukovara, kaže gradski pročelnik za gospodarstvo Dragan Njegić dodajući i da se prema zakonima ne može nikome uvjetovati koga će zaposliti na nekom radnom mjestu. Prema službenim podacima iz gradske uprave krajem prošle godine u Vukovaru je bilo 9.242 zaposlenih te 7.507 umirovljenika. U isto vrijeme krajem prošlog mjeseca na Zavodu za zapošljavanje bilo je 3.286 nezaposlenih osoba među kojima je njih 184 sa završenim višim školama i 140 sa diplomama raznih fakulteta.

>> Poruke mladih: 'Vukovar – grad čije ulice su poslije 21 sat prazne'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije