Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolnici mokri i skliski u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji te na sjeverozapadu zemlje

16. travnja 2008. u 23:25 5 prikaza
promet-hak.jpg
Foto: Arhivska fotografija

Opreznije treba voziti po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, te na sjevero-zapadu zemlje, a ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost na dionicama autocesta: A 1, između čvora Gospić i tunela Sveti Rok, na A 2 Zagreb-Macelj, između čvorova Macelj i Zaprešić, na A 3 Bregana-Lipovac, između Nove Gradiške i Lipovca, kao i na A 6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko.

Do 17 sati, dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica, zatvorena je u smjeru Zagreba. Obilazak je kroz grad Rijeku.

Na zagrebačkoj obilaznici (A 3), kod čvora Buzin, od 25. do 27. km, prometuje se samo južnom stranom kolnika, zbog radova na sanaciji nadvožnjaka „Klara“.

- svakodnevno od 6 do 19 sati, zabranjeno je pretjecanje teretnim vozilima na Zagrebačkoj obilaznici, između čvorova: Jankomir i Ivanja Reka (A 3) te Popovec i Ivanja Reka (A 4), u cilju povećanja protočnosti i sigurnosti prometa.

- 9. srpnja, od 11 do 12 sati zbog prekida u opskrbi el. energijom u tunelu Selca na otoku Hvaru, promet će regulirati prometna policija. Do 23. srpnja, od 8 do 19 sati (radnim danom), bit će prekinut promet državnom cestom D 38 Pakrac-Požega, između mjesta Kusonje i Španovica. Promet će se propuštati po 15 minuta prije punog sata. Do 20. srpnja, na državnoj cesti D 30 čvor Buzin-Velika Gorica-Petrinja-Hrvatska Kostajnica, od 2. +200 do 3. +200 km, vozit će se jednim trakom ili dvosmjerno jednom stranom kolnika, zbog radova na vijaduktu Odra buduće autoceste Zagreb-Sisak. Do 1.12. uvodi se privremena regulacija na dionici zračna luka „Pleso“, za vrijeme izgradnje velikogoričke obilaznice.

Do 31. srpnja, za sav promet bit će zatvorena državna cesta D 35 na dionici Novi Golubovec-Švaljkovec (preko Veternice). Obilazak je: Novi Golubovec-Zlatar-Zlatar Bistrica-Hum Lug-Švaljkovec-Krapina ili Zabok.

Do 4. kolovoza, zbog radova, promet teretnih vozila zabranjen je na dionici državne ceste D515 Markovac Našički- Bračevci (autobusi prometuju nesmetano). Obilazak je: od križanja državnih cesta D2 i D515 u Martinu-D 2-Osijek-D 7-Đakovo-D38-Ruševo (Slavonski Brod i Požega) i obrnuto.

Do 18. rujna u vremenu od 5 do 8 sati (samo radnim danom), zbog radova na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona bit će zatvorene dionice Višnjan-Medaki i Vodnjan jug–Pula. Obilazak je županijskom cestom ŽC 5042 preko Tićana odnosno državnom cestom D 21. Zbog sanacije tunela Žutica na D 1, zatvorena je dionica između Đurmanca i Podgore Krapinske. Obilazak za osobna vozila: ŽC 2098 od Đurmanca do križanja s državnom cestom D 207 u Krapini do D 1. Obilazak za teretna vozila do 3,40 m širine i 4,40 m visine, autocestom A 2 do D 1. Obilazak za teretna vozila šira od 3,40 m i viša od 4,40 m preko drugih graničnih prijelaza.

Do 15. studenog 2009. (od ponedjeljka do subote) od 8 do 14, te od 16 do 19 sati, privremeno će biti zatvorena dionica ŽC 5169 Bjelopolje-Donji Lapac. Obilazak je: D 1 Bruvno-Mazin-Dobroselo-D. Lapac. Do 22. srpnja, za sav promet bit će zatvorena dionica državne ceste D 28, od južne obilaznice u Bjelovaru do ŽC 3046 (križanje D 28-naselje Novoseljani-naselje Vidikovac), osim stanara i dostave. Obilazak za smjer Bjelovar-Daruvar: D 28-Brezovac-Obrovnica-Nevinac-Stara Rača-Bulinac-D 28, a za smjer: Daruvar-Bjelovar: D 28-Kokinac-Obrovnica-Brezovac-južna obilaznica grada Bjelovara-D 28.

GRANIČNI PRIJELAZI
Na graničnom prijelazu Macelj pojačan je promet teretnih vozila u oba smjera, te ulaz osobnih, no nema dužih čekanja.

Na GP Brčko-Gunja dopušten je promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmjerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h. Zatvoren je međudržavni prijelaz Miljana (Krapinsko-zagorska županija), zbog radova.

TRAJEKTNI PROMET
Trajekti plove redovito.

Prometna prognoza za 9. srpnja
Promet će biti pojačan na cestama u smjeru unutrašnjosti. Zastoji su mogući na naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka. Mogući su kratkotrajni zastoji na dionicama cesta gdje traju radovi.
GRANIČNI PRIJELAZI: Na graničnim prijelazima sa Slovenijom očekujemo pojačan ulaz osobnih vozila .
TRAJEKTNI PROMET: U trajektnom prometu ne očekujemo poteškoće.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice