Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova funkcija

Kolindina zadaća promjena je NATO-ova imidža u članicama

\'04.11.2009., Zagreb - Preporodna dvorana Palace Narodnoga doma. Sinisa Grgic, clan Uprave hrvatskih izvoznika i veleposlanica Hrvatske u SAD-u Kolinda Grabar Kitarovic na okruglom stolu pod nazivom
Željko Hladika/Pixsell
31.03.2011.
u 20:15

Mjesto pomoćnika glavnog tajnika NATO-a bilo je upražnjeno od lanjskog kolovoza, a otad su za njega održana tri kruga natječaja.

Kolinda Grabar Kitarović dolazi u NATO u specifičnom trenutku za tu organizaciju, kad u javnosti ali i političkim krugovima zemalja članica postoje pritisci da se njihovi vojnici povuku iz nekih operacija, prvenstveno Afganistana, pa će i njezina uloga biti važna – kao pomoćnica glavnog tajnika i prva osoba uprave za javnu diplomaciju morat će raditi na promjeni NATO-ova imidža u zemljama članicama.

Nova pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Fogha Rasmussena, a dosadašnja veleposlanica Hrvatske u SAD-u, bit će vrlo eksponirana u javnosti, zasigurno najviše od 10-ak pomoćnika, koliko ih ima glavni tajnik. Takvo eksponiranje dolazi zbog prirode posla, objašnjava dobar poznavatelj NATO-a. Uprava za javnu diplomaciju u najkraćim crtama daje potporu glavnom tajniku i savezu predstavljajući njihov rad javnosti, prvenstveno državama članicama. Uprava izdaje publikacije kojima se objašnjava NATO-ova uloga, a produkcija im je velika.

Pod njihovu nadležnost spadaju i seminari, poput onih koji su bili organizirani u nas u sklopu kampanje o razumijevanju NATO-a. No, ističe naš sugovornik, najvažnija uloga K. Grabar Kitarović sastojat će se u tome da u državama članicama promjeni NATO-ov imidž te da javnosti i političkim elitama približi opravdanost vojnih operacija poput one u Afganistanu, dok traju debate i zahtjevi da se odande povuku njihovi vojnici.

Inače, Grabar Kitarović dolazi na mjesto upražnjeno lani u kolovozu, kad je završio mandat njezina prethodnika Jeana Francoisa Bureaua. U međuvremenu je vodstvo uprave privremeno preuzela zamjenica pomoćnika Stefanie Babst. Tako dugo razdoblje bez imenovanja nije uobičajeno, a sve postaje jasnije znamo li da su za izbor Bureauova nasljednika na javnom natječaju održana čak tri kruga. NATO, inače, inzistira na politici ravnopravnosti žena pa se i S. Babst bavila tom problematikom. No izbor K. Grabar Kitarović ne može se svesti na ravnopravnost – kandidati su prolazili testove i razgovore, a na kraju se odabralo najboljeg, odnosno najbolju.

Ključne riječi

Komentara 21

OB
-obrisani-
20:29 31.03.2011.

iz koje je stranke ovako lijepa ,pametna i uspijesna

OB
-obrisani-
20:52 31.03.2011.

Prepametna da bi se bavila s komunjarskim smicalicama.

MI
mica1111
20:23 31.03.2011.

...lijepa,zgodna...pametna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije