Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ured predsjednice:

'Zadovoljni smo jer će se raditi sasvim novi Ovršni zakon'

Odnosi na relaciji Banski dvori - Pantovčak ipak nisu idilični
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
15.07.2017.
u 21:51

Vlada nije prihvatila nijednu sugestiju Grabar-Kitarović na Ovršni zakon. Iz Ureda predsjednice komentiraju da izmjene zakona nisu dovoljne

Iako Vlada u svojim amandmanima na Ovršni zakon nije prihvatila nijednu sugestiju, odnosno zaključak koji im je prenijela predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je organizirala okrugli stol na temu blokiranih i ovršenih građana krajem lipnja, u Uredu predsjednice nisu nezadovoljni.

I 100.000 kuna bez ovrhe?

Štoviše, na Pantovčaku kažu kako je intencija Kolinde Grabar-Kitarović bila upozoriti Vladu da je postojeći Ovršni zakon nepravedan te da ga treba mijenjati, odnosno izraditi novi zakon.

– Ove izmjene zakona nisu dovoljne, one će olakšati blokiranim građanima, ali neće riješiti problem, zato je potreban novi zakon. Zadovoljni smo jer je i premijer najavio da će se ujesen početi raditi posve novi Ovršni zakon – komentirali su jučer u Uredu predsjednice.

Predsjednica RH u svojem pismu premijeru navela je osam konkretnih prijedloga, odnosno zaključaka nakon okruglog stola o blokiranim građanima, no Vlada ništa od toga nije implementirala u zakon, a ni prihvatila amandmane Gorana Aleksića i Ivana Lovrinovića koji su dva prijedloga uobličili u amandmane.

Dražen Bošnjaković, HDZ-ov ministar pravosuđa, kaže pak da je dio prijedloga predsjednice već implementiran u zakon ili će biti realiziran Vladinim amandmanima.

– Nije bilo potrebe da idemo na 50.000 kn visine duga ispod koje se ne može ovršiti nekretnina jer smo sudovima dali diskrecijsko pravo da i za dugove veće od 20.000 kuna mogu zabraniti ovrhe. Dakle, sud to može učiniti i za dug od 100.000 kuna, što je više od predloženih 50.000 kuna. Ministar Bošnjaković najavio je da će u rujnu osnovati radnu skupinu za izradu novog Ovršnog zakona, a da će za izradu novog zakona biti potrebno šest mjeseci do godinu dana.

– U novom zakonu ćemo analizirati ulogu Fine, javnih bilježnika, troškova postupka, kamata, duga... i sukladno tome predložiti novi zakon – rekao nam je Bošnjaković.

Populizam neprovediv

U Ministarstvu pravosuđa nezadovoljni su količinom populizma koju su oporbeni zastupnici pokazali u svojim prijedlozima, odnosno amandmanima, za koje kažu da bi urušili cijeli sustav.

Iako i na Pantovčaku i u Vladi peglaju situaciju, jasno je da odnos na relaciji Banski dvori – Pantovčak nisu idilični, odnosno da Vlada i premijer Plenković ne bi dopustili da zvijezda Ovršnog zakona bude predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentara 16

KA
kamenjar0404
09:33 16.07.2017.

Zasto nitko ne predlozi da se izvrsi amnestija i da se gradjanima koji su izgubili posao a glavnica duga do 100 000 kuna amnestira a troskovi advokata i notara poniste jer su vec toliko bogati kao ruski oligarhi !!!!!

DR
droza
11:51 16.07.2017.

Upravo je nevjerovatna količina netrpeljivosti i mržnje koju gospođa Puljić Šego kroz svoje članke iskazuje naspram HDZ-a i ove Vlade. Sad bi gospođa na silu kreirala percepciju javnosti da je na pomolu sukob između predsijednice i premijera. Na vašu žalost gospođo Šego, u tome nećete uspjeti.

Avatar mama mia
mama mia
18:43 16.07.2017.

šta nam je kraljica tako žalosna kao da su joj sve lađe potonile

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije