Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica 
u Njemačkoj

Hrvatskoj vraća ulogu lidera u regiji

13.03.2015., Dom sportova, Zagreb - Svecano otvorenje ISU Svjetsko juniorsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju 2015. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Dalibor Urukalović/PIXSELL
17.03.2015.
u 07:00

Vesna Pusić: 
Predsjednica će uvidjeti da su odnosi Hrvatske i Njemačke dobri

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dan će provesti u službenom posjetu Njemačkoj te će se sastati s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.

Odlazak u Njemačku manje od mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti Grabar Kitarović objasnila je riječima: Hrvatska zna gdje jest i tko su joj prijatelji!

Ima posla

Iako Hrvatska Njemačku percipira kao prijatelja, posla u unapređivanju gospodarskih i političkih odnosa ima napretek jer Hrvatska lagano gubi ulogu lidera na zapadnom Balkanu, a odnosi s Njemačkom na ekonomskom polju mogli bi biti puno bolji da nije administracije koja često koči ili usporava sve investicije pa tako i one iz Njemačke. – Želimo proširivati i znanstvenu suradnju, osnažiti odnose u gospodarstvu, trgovinskoj razmjeni i ulaganjima, ali i na najvišoj političkoj razini. Njemačka nam je jedan od najvažnijih partnera u vanjskoj trgovini, ulaganjima, turizmu i suradnji između banaka kao i tehnologiji. To nam je strateško tržište za naše izvoznike. Za njih želimo širiti mogućnosti – poručila je prije posjeta predsjednica u intervjuu za Deutsche Welle.

Ministrica Vesna Pusić ne smatra da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zaista vjeruje da su odnosi Hrvatske i Njemačke još narušeni nakon slučaja “Lex Perković”. – Mislim da se nitko, osim jednog malog političkog segmenta, više toga ne sjeća. A ako je i na bilo koji način sumnjala u to, mislim da će se predsjednica nakon posjeta Njemačkoj uvidjeti da su odnosi između Hrvatske i Njemačke dobri – odgovorila je Vesna Pusić na novinarsko pitanje što očekuje od posjeta Kolinde Grabar Kitarović Berlinu i kako komentira predsjedničinu izjavu da posjetom Njemačkoj želi “obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske”.

Politički plan

Njemačka je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske, ali izvoz na to tržište trebali bismo dobrano povećati. Službena statistika kaže da je lani iz Njemačke uvezena roba vrijedna 19,8 milijardi kuna, dok je vrijednost izvoza u Njemačku iznosio oko 8,8 milijardi kuna. Na prvi pogled riječ je o relativno velikom izvozu, ali u tu se statistiku uračunavaju i prihodi stvoreni turizmom. Njemačka je i jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku, s plasmanom od 2,4 milijarde eura izravnih ulaganja od 1993., a najveće su tranše vezane za preuzimanje T-HT-a. Potencijal suradnje među tvrtkama nije dovoljno iskorišten, slažu se ekonomisti, koji ističu da bi hrvatske tvrtke mogle biti podizvođač radova u velikim njemačkim poslovima.

Ante Babić, tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatsku, predlaže da gospodarsku diplomaciju potaknemo na rad osiguravanjem novčanih bonusa za svakog veleposlanika koji u svom mandatu poveća izravne investicije iz zemlje u kojoj radi. I Hrvatska je ulagala u Njemačku, a među najvećim su plasmanima onaj Atlantic grupe, koja je kupila njemački Haleko za 103 milijuna kuna, te investicija Plive koja je za 34 milijuna eura kupila tvrtku O.R.C.A. Pharm. Tih je investicija iznimno malo pa se može zaključiti da je Njemačka više dobro uvozno tržište hrvatske radne snage nego poligon za ozbiljnu aktivnost domaćega gospodarstva, što bi politika morala pokušati promijeniti.

Na političkom planu otvara se pitanje hoće li Hrvatska zadržati poziciju lidera na zapadnom Balkanu. Njemačka kancelarka nakon otvaranja sukoba između Rusije i Ukrajine ozbiljno se aktivirala u regiji preuzevši ulogu arbitra među zemljama nastalim raspadom Jugoslavije. Hrvatska je što zbog prijepora oko slučaja lex Perković što zbog hlađenja političkih odnosa u mandatu premijera Zorana Milanovića počela gubiti poziciju lidera u regiji koju uz pomoć Njemačke može lako vratiti. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imat će u Njemačkoj puno tema!

>>Kolinda Grabar-Kitarović: I Crkva smatra da je Batarelova izjava neutemeljena

>>Grabar-Kitarović ide kod Merkel, Pusić: Slučaja Perković više se nitko ne sjeća

Komentara 33

DU
Deleted user
08:04 17.03.2015.

Petokolonašica i ministrica spoljnih dela regiona Puisć dr. Vesnica slobodno se može pojesti od zavisti. To će malo tko opaziti, a suzu zbog toga neće pustiti nitko. Još malo i Pusić dr. Vesnica, zelena darkerica Holy dr. Mirelica, nacionalni forumaš Gabrić dr. Nikica i laburistica Tireli Nansica uskoro će dospjeti onamo gdje im je "prirodno" mjesto - u političku i medijsku anonimnost.

Avatar Piktor-
Piktor-
11:02 17.03.2015.

Merkelica ce ju primiti u ukupnom trajanju od 15 minuta :-)

PL
plemenitigjuro
09:53 17.03.2015.

znači opet moramo biti LIDERI u REGIONU.sjećam se te velike izjave frau Merkel PROŠLOGljeta u Dubrovniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije