Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Nadam se da i u ovom kontingentu kuhaju dobar čobanac

Svečani ispraćaj održan je u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na zagrebačkom Plesu
04. ožujka 2015. u 12:53 65 komentara 8483 prikaza
ispraćaj
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/13

- Zahvaljujem vam na hrabrosti i odlučnosti što odlazite u ratnu zonu zbog sigurnosti RH i međunarodne zajednice, hvala vam i zbog osjetljivosti, empatije koju pokazujete prema afganistanskom narodu i zbog vaše srčanosti u misiji, rekla je, kao vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u bazi na Plesu, na ispraćaju 2. hrvatskog kontingenta vojnika koji odlaze u Afganistan.

Kontingent uključuje 81 pripadnika Oružanih snaga (OS RH) (3 žene), 13 pripadnika Vojske Crne Gore i 8 pripadnika iz zemalja A-5 inicijative (Albanija i BiH po dva pripadnika, C. Gora 3 i Makedonija jednog). Grabar-Kitarović je podsjetila kako je u 12 godina kroz misiju u Afganistanu prošlo već 4500 pripadnika Hrvatske vojske, te je najavila daljnju profesionalizaciju i razvoj Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Drago Lovrić naglasio je kako naši i vojnici prijateljskih zemalja odlaze u Afganistan u promijenjenoj misiji (Resolute support), a namjena je pomaganje afganistanskim službama sigurnosti obukom i treningom. Prethodno je RH sudjelovala s 24 kontingenta koji su se rotirali svakih 6 mjeseci, a kontingenti su bili i nekoliko puta brojniji no sadašnji. I ministar obrane, Ante Kotromanović, kao bivši vojnik poželio je pozdraviti vojnike i zaželjeti im da se vrate živi, te ih je upozorio neka paze da se ne opuste i "upadnu" u rutinu, koja je najgora stvar za vojnika. Istaknuo je da će ih sačuvati stega i red, te im poželio da se vrate s novim, većim znanjima i iskustvom koje osigurava ovakva misija.

Pred veleposlanicima SAD-a i zemalja koje daju vojnike u hrvatski kontingent govornici su kazali da vjeruju da je Afganistan sada bolja i stabilnija zemlja no prije. Predsjednica RH je, na kraju, s obzirom na njezino iskustvo, jer je u Afganistanu boravila više puta – izrazila uvjerenje da se i u ovom kontingentu nalaze majstori koji kuhaju dobar čobanac i rade dobar roštilj "u duhu tradicije", na što su vojnici aplaudirali i tako riješili "dvojbu" hoće li se tradicija nastaviti i u ovom kontingentu.

Zapovjednik kontingenta je brigadir Stanko Paradžiković, koji je potvrdio spremnost obučenih vojnika kontingenta na sve situacije u kojima bi se mogli naći u Afganistanu. Na kraju ispraćaja predstavljen je i časnički namjesnik Davor Petek, koji je u konkurenciji kandidata iz 19 zemalja postao Prvi dočasnik NATO-a, s dužnosti razvoja dočasničkog lanca NATO-a. U Bruxelles odlazi u lipnju, a general Lovrić ističe kako je riječ o prvom neamerikancu na toj dužnosti u Savezu. Petek je, kao polaznik vojne gimnazije u SAD-u 1993., po povratku u Hrvatsku otišao u Domovinski rat i sudjelovao u osloboditeljskim akcijama u sastavu "Tigrova".

>> Predsjednica Grabar-Kitarović posjet BiH završila ćevapima s Halidom Bešlićem

>> Prvi susret Grabar-Kitarović i Milanovića 12. ožujka u Saboru

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • antun sklepic:

  kad jednog dana stignu sanduci dali će ih onda i dočekati,lako je tuđim jajima tuć po loncima.

 • lakočemo:

  ostavite tu djecu doma ne petljajmo se gdje nam nije mjesto

 • Avatar skandinor
  skandinor:

  Prdsjednica Kita_rovic pokazuje kako je divno biti tudji sluga i podanik. Vrhunac domoljublja prema USA. Imamo H......, kako je neko rekao,ha ha ha