Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEŠNE KONZULTACIJE

Kolinda Grabar-­Kitarović i Vesna Pusić: Zaustaviti ekstremnu političku polarizaciju u zemlji

kolinda grabar-kitarović, vesna pusić
Foto: Ured predsjednice
1/2
21.04.2015.
u 22:28

Pusić se ne slaže s ocjenama iz SDP-­a da Grabar-Kitarović takvim razgovorima na Pantovčaku "puše u jedra HDZ-­a"

Nakon što se lider SDP­-a i Kukuriku koalicije Zoran Milanović suprotstavio političkim konzultacijama s predsjednicom RH Kolindom Grabar­-Kitarović, dolazak Vesne Pusić, druge po rangu liderice vladajuće koalicije i predsjednice HNS­-a, dobio je veću važnost. Pusić i predsjednica složile su se da je u RH na djelu ekstremna politička polarizacija.

­– Polarizacija u hrvatskom društvu je zaista snažna i stvorila je vrlo nepovoljnu klimu u kojoj sama činjenica da netko nije na vlasti izaziva apsolutno negiranje i napad na sve, kazala je Pusić. Smatra da crtu treba podvući kod destabiliziranja institucija. Nisu komentirale nedolazak predsjednika SDP­-a, no Pusić tu ne vidi veliku dramu.

­– S vremenom će se perje slegnuti sa svih strana i moći će se normalno razgovarati, kaže. Nije se, međutim složila s ocjenama iz SDP­-a da Grabar-Kitarović takvim razgovorima na Pantovčaku "puše u jedra HDZ­-a". No, podcrtala je da, ustavno gledano, "funkcija predsjednika države ima veliki legitimitet i vrlo male ovlasti, a ono što daje predsjednici neki utjecaj jest de facto osobni autoritet, a to se stječe s vremenom". Pusić smatra da je na poziciju predsjednice RH u budućnosti "kohabitacija puno zdravija od jednostranačke vlasti".

Potpredsjednik SDSS-­a Milorad Pupovac, koji je sa stranačkim liderom Vojislavom Stanimirovićem također pojavio na Pantovčaku, ocijenio je razgovor s predsjednicom vrlo otvorenim i da im je zajednički stav kako treba razgovarati i pokazati odgovornost za zadržavanje atmosfere tolerancije u društvu.

­– Došli smo kako bismo započeli dijalog s predsjednicom, stvorili pretpostavke za suradnju, kazao je i dodao da su i kod predsjednice potom naišli na isto stajalište.

Na razgovorima je bio i predsjednik HGS­-a Željko Kerum, nije se odazvala Jadranka Kosor te se tako pridružila Milanoviću i Nansi Tireli iz Laburista. Sutra će predsjednica razgovarati s liderom OraH­-a, Mirelom Holy i predsjednikom Novog vala, Ljubom Jurčićem.

>> Kerum kod predsjednice na Pantovčaku: HBOR plasira novac u krivom smjeru

Komentara 65

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
23:03 21.04.2015.

Najbolji put za izlazak iz radikalne polarizacije je odlazak vladajućih reformiranih komunista i satelita s vlasti.

ST
stjepanveliki
23:27 21.04.2015.

Vesna Pusic izjavi na jednoj nacionalnoj televiziji:Hdz se sluzi uzasnom retorikom,puca sam sebi u noge!!!! a onda otrci na Pantovcak kako bi se udvorila predsjednici da je malo pogura prema UN-ma.Ona ima snage pricati o depolarizaciji drustva koja 20-tak godina koliko je u politici ni jednom jedinom svojom rijecju nije zelijela bilo kakav kontakt sa desnom opcijom.Sada kada je dogorilo i kad osjeca da ce nestati sa politicke scene zeli se posto-poto ugurati u diplomaciju i najvjerojatnije je spremna zabiti kolac drugu Mi.......u.

ĆA
ćaćaća
23:59 21.04.2015.

naravno..vesnica očekuje pomoć predsjednice u lobiranju za un..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije