Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S hrvatskim policajcima

Kolinda Grabar-Kitarović danas na makedonsko-grčkoj granici

Migrants and refugees hold German and Greek flags as they sit on top of a train carriage at a makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece, April 11, 2016.  REUTERS/Alexandros Avramidis
Foto: Reuters/PIXSELL
13.04.2016.
u 07:00

Hrvatska predsjednica u dvodnevnom je posjetu Makedoniji zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u utorak počela radni posjet Makedoniji, nakon trilateralnog sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i domaćinom Gjeorgom Ivanovim, izjavila je da je prema informacijama kojima raspolaže stanje na makedonsko-grčkoj granici zabrinjavajuće i poručila da Skoplje zaslužuje "puno snažniju potporu" Europske unije.

"Razgovarali smo vrlo podrobno i o migrantskoj krizi i moram reći da stanje jest prilično zabrinjavajuće od onoga što čujemo kako je na terenu. Mislim da Makedonija zaslužuje puno snažniju potporu i pomoć od strane nas članica Europske unije. Naravno, u svemu tome je ključno kako će se ponašati Europska unija, koja će biti politika, jer je za gotovo sve migrante destinacija Njemačka, schengenski prostor, a potom skandinavske zemlje i Nizozemska", kazala predsjednica Kitarović i podsjetila da niti Hrvatska niti Makedonija nisu države destinacije.  "Mi smo potencijalno tranzitne države i zato je odgovornost na Europskoj uniji da pošalje vrlo jasne poruke samim migrantima što mogu očekivati", istaknula je Grabar-Kitarović koja će sa slovenskim kolegom Pahorom posjetiti i privremeni tranzitni centar za migrante “Vinojug” u Gevgeliji te se susresti s hrvatskim i slovenskim policijskim službenicima. 

Politička i pogranična kriza

U Makedoniji vlada dugotrajna politička kriza koja bi mogla destabilizirati zemlju zbog čega su svoju zabrinutost iskazali EU i SAD, pogotovo nakon što je raspušten makedonski parlament. Izvanredni izbori održat će se 5. lipnja. Analitičari u Makedoniji smatraju da je posjet dvoje predsjednika, Grabar-Kitarović i Pahora, od izuzetne važnosti ne samo zbog migrantske krize, već i zbog toga što će pokušati smiriti strasti i nagovoriti oporbu da ne bojkotira parlamentarne izbore kao što je to najavio vođa najveće oporbene socijaldemokratske stranke Zoran Zaev dovodeći u pitanje realizaciju dogovora između Bruxellesa i makedonskih stranaka o rješavanju višemjesečne političke blokade u zemlji. Prema njegovu mišljenju, makedonska vlada nije prestala utjecati na medije i nije provela dogovorenu reviziju biračkog popisa.

Međusobne optužbe

Nakon što je grčki premijer Tsipras optužio Makedonce da su “na sramotan način” potisnuli stotine migranata koji su pokušali na silu prijeći granicu kako bi nastavili put na zapad, makedonske vlasti poručile su Grčkoj da moraju poštovati zakon i red u kampu u Idomeniju. Više od 11.000 migranata i izbjeglica već mjesec i pol boravi u Idomeniju u bijednim uvjetima.

>> Makedonija traži od Grčke da poštuje zakon u Idomeniju

Komentara 4

KS
krao_sam
08:09 13.04.2016.

molim neka lupi sakom po stolu i... nek mi sredi posao.

IS
istri
11:39 13.04.2016.

po naski :KLATUSA.

AR
arjavas
08:49 13.04.2016.

Moš mislit kaka bu Kitarovčka sredila izbjegličku krizu . Pljuvala je po bivšoj vladai oko postupanja sa izbjeglicama i migrantima , da binse Orešković neki dan u susretu sa papom hvalio , našim humanim postupcima prema izbjeglicama i migrantima .a . Ustvari pitanje je kaj ona uopće dečla u Makedoniji , kad je tamo velika politička kriza , ispada da je došla dati podršku sadašnjem vodstvu koje su EU i Amerika prisilili na prijevremene izbore . Hoda okolo i obečava svega i svačega a ustvrai od toga se niš nemre ostvariti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije