Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNICA NA TURNEJI

Kolinda Grabar-Kitarović: 'Danas je u svijetu prekrasno reći ja sam Hrvat, ali kod kuće još nije'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
25.09.2019.
u 21:55

- Apsolutno je nužno imati dobre odnose s SAD-om, to je najveća svjetska sila te naša najveća saveznica i prijateljska država. Osim što smo članica EU, mi smo i članica NATO saveza, kazala je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pričala je o svojoj američkoj turneji na kojoj je prisustvovala Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, susrela se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kao i o tome gdje će objaviti svoju kampanju za predsjedničke izbore. 

- Stvarno je bilo intenzivno i za mene i za vas. Pratiti sve ovo zajedno. Jako, jako sam zadovoljna. Svi nas prepoznaju i govore tako lijepo o Hrvatskoj. Moram ponoviti ono što sam rekla u Pittsburghu. Danas je prekrasno reći ja sam Hrvat ili ja sam iz Hrvatske kada smo ovdje u svijetu, ali kod kuće još nije. Imamo još puno posla koji moramo odraditi kako bi podigli i životni standard, plaće, mirovine, školstvo te sve ostalo. Gledajući ovaj posao na East Riveru te ono što smo odradili u Clevelandu i u Pittsburghu, pozicioniranje Hrvatske je daleko iznad njezine kategorije. Možda da to usporedim s onim mečom sa Stipom Miočićem - kazala je predsjednica za HRT. 

Hrvatska predsjednica komentirala je i kratki susret koji je imala s Donaldom Trumpom, ustvrdiši kako je ona izabrala treći put.

- Ja sam izabrala taj put interesa Hrvatske. Legitimno je braniti nacionalne interese, Ustav kaže da predstavljam Hrvatsku kod kuće i u inozemstvu. Predsjednik Trump i ja imamo dobar odnos i moram reći da on voli Europu, posebno voli srednju Europu pa do nas dolje. On dobro poznaje naše područje, supruga mu je iz Slovenije. Ponekad se čuju neke pošalice, ali to nije tako. Apsolutno je nužno imati dobre odnose s SAD-om, to je najveća svjetska sila te naša najveća saveznica i prijateljska država. Osim što smo članica EU, mi smo i članica NATO saveza. Osim toga, ja želim odraditi za Hrvatsku sve ono što je bitno, ne samo kada je riječ o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ili o viznom režimu.

 

Nakon što su u javnost izašle snimke na kojima pjeva, što je izazvalo komentare u većeg dijela hrvatske javnosti hrvatska predsjednica osvrnula se i na svoje pjevanje. 

- Ne možete nikad sve zadovoljiti, kada biste se to trudili, ne biste imali svoje mišljenje. Ja sam rekla uvijek: Tko pjeva, zlo ne misli. Ja pjevam tako kako pjevam, kazala je Grabar-Kitarović ustvrdivši kako ne stigne vježbati pjevanje. 

- Bitno je da se tom gestom daje do znanja "ja sam čovjek, ja sam žena, ja sam jedna od vas. Ja ću stati za ovaj mikrofon pa makar me cijela Hrvatska kritizirala, ali ću vam otpjevati jednu pjesmu jer moram trčati u zračnu luku da bih stigla u New York na ove sastanke u Općoj skupštini, da vam pokažem koliko ste mi bitni i važni, koliko je hrvatsko zajedništvo važno. Briga me tko će me kritizirati i briga me ako štonavam. Nitko se ne bi trebao ustručavati niti od pjevanja ili neke druge aktivnosti, ako ti netko kaže da nisi u tome dobar - smatra hrvatska predsjednica, piše HRT

Na pitanje gdje će i kada će službeno objaviti kad ulazi u predsjedničku utrku, Grabar-Kitarović odgovorila je kako neće to sigurno objaviti na tlu tuđe zemlje, no da će to biti uskoro. 

- Nekako, jednostavno raspored je takav, da su stvari takve kakve jesu. Veselim se što ostajem ovdje još jedan dan, da ću vidjeti svoju kći. To je jedan dan u Bostonu. To me beskrajno veseli, ja sam prije svega majka, a onda sve ostalo. Potom me veseli povratak u našu Hrvatsku. Kada pogledate, u Hrvatskoj ima možda toliko više problema, toliko negativnijeg mišljenja nego što ovdje prevladava. Ovdje nas svi živi znaju. U New Yorku mi je jedan mladi gospodin rekao "pa ne treba vam osiguranje ovdje, mi vas svi volimo". Vraćam se s novim optimizmom i krećemo u posao za ono što bi Hrvatska doista trebala biti. Kada bismo vratili sve ove ljude koji su diljem svijeta poznati, doista bismo bili najrazvijenija zemlja na svijetu, ja u to vjerujem i na tome ću nastaviti raditi - smatra Grabar-Kitarović. 

Komentara 99

ST
stefj
22:18 25.09.2019.

He, he, interesantno je kako neki polude kada spomene Hrvatsku i kada kritizira Jugu i njezine tekovine...

PA
Pajdo
22:31 25.09.2019.

Citam ove komentare koji su od neodgojene rulje bez vjere bez nacionalnosti i bez kulture .

PR
Princeza
22:12 25.09.2019.

Komunisti mrze Hrvatsku zato sve Hrvatsko ismijavaju. Ti kraljice samo hvali nasu Hrvatsku po svijetu🇭🇷🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije