Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koliko zaista pojeftinjuje struja: Uštede za građane oko 15 posto

Uštede će biti veće što je potrošnja veća pa će dobro proći Dalmatinci
18. lipnja 2013. u 08:51 0 komentara 465 prikaza
rwe,struja,zoran miliša (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Alternativni dobavljači električne energije tek su ušli na hrvatsko tržište, a među njima već se odvija dramatična borba. Dan nakon što je slovenska tvrtka GEN-I predstavila svoje niže cijena struje za hrvatska kućanstva, svoju ponudu predočila je i tvrtka RWE Energija, hrvatska ispostava velike njemačke energetske korporacije RWE. Nijemci hrvatskim potrošačima tako nude tri tarifna modela – vezana uz duljinu ugovornih obveze na koju potrošači pristanu – a uz ugovor sklopljen na tri godine i 10 posto nižu cijenu.

Dosta nepoznanica

Doduše, ta cijena garantirana je samo tijekom prve godine trajanja ugovora, no čelni čovjek RWE Energije Zlatko Miliša, predsjednik uprave tvrtke, rekao je kako jamče da će i tijekom iduće dvije godine biti “najniža na tržištu”. Ipak, na takvu ponudu RWE-a u rekordnom roku reagirali su iz slovenske tvrtke i objavili kako još smanjuju svoju ponudu, odnosno kako će cijena njihove energije biti čak 12,5 posto niža od sadašnjih cijena Hrvatske elektroprivrede. Utoliko, nema sumnje kako je tržište električne energije u Hrvatskoj zaživjelo – cijena se ruši dnevno.

Ipak, iako rast konkurencije može veseliti potrošače, činjenica je da se iza tih obećanja o uštedama skriva još podosta nejasnoća. Ponajprije, i u slovenskoj i u njemačkoj tvrtki dali su vrlo ohrabrujuća obećanja o budućem kretanju cijene, no veliko je pitanje kako će takva obećanja biti pravno formulirana u ugovorima koji će biti sklopljeni s korisnicima. Primjerice, u RWE-u obećavaju najnižu cijenu, a u GEN-I-ju da neće povećavati cijenu do 2016. Znači li to onda da ni RWE neće povećavati cijenu? U njemačkoj tvrtki na to se ne žele jasno obvezati. Također, postoje nejasnoće vezane uz raskid terminskih ugovora prije isteka roka. Iako svaki korisnik temeljem zakonskih pravila ima pravo mijenjati opskrbljivača bez naknade, na RWE-ovoj stranici, primjerice, može se pročitati da korisnik ima pravo na prijevremeni raskid ugovora bez naknade u slučaju za njega nepovoljne promjene cijene.

Ipak, iz toga proizlazi da bi korisnik ipak mogao biti obvezan platiti nešto ako, primjerice, želi prihvatiti bolju ponudu drugog opskrbljivača, a još mu nije istekao ugovor s postojećim. U GEN-I-ju se pak hvale činjenicom da oni svojim korisnicima ne postavljaju nikakve ugovorne obveze, no i u njihovoj ponudi ima nejasnoća. Primjerice, kao akcijski popust nude mjesec dana besplatne struje, no uključuje li to i trošak mrežnih usluga ili samo cijenu energije? Sve u svemu, svi građani zainteresirani za promjenu opskrbljivača strujom morat će vrlo pažljivo čitati ugovore.

A neuredni platiše?

Ne bude li nepovoljnih iznenađenja u sitno tiskanom dijelu ugovora, građani će uštedjeti, no razmjer tih ušteda uvelike će ovisiti o količini potrošnje. Izuzmu li se jednokratne akcijske pogodnosti poput GEN-I-jevih mjesec dana besplatne struje ili RWE-ovih 150 kuna bonusa, evidentno je kako će uštede rijetko u praksi premašivati 15-ak posto. Ipak, osnovno je pravilo da će uštede biti veće što je potrošnja veća. Najviše bi stoga mogli profitirati Dalmatinci, gdje se električna energija često koristi i za grijanje i za hlađenje, a ljeti je velika potrošnja i zbog turizma. Također, bit će zanimljivo vidjeti koliko će novi opskrbljivači pokazati tolerancije prema neurednim platišama kakvih u Hrvatskoj danas ima mnogo – HEP trenutačno ima oko 1,8 milijardi kuna nenaplaćenih računa.

>>HEP je dobio konkurenciju, a građani i trećinu jeftiniju struju

Slovenija Dva puta padala cijena protek

Slovenija

Dva puta padala cijena proteklih godina

Slovensko je tržište električne energije liberalizirano, a GEN-I je u samo pet godina od nule postao najveći opskrbljivač u zemlji. Ta tvrtka danas opskrbljuje 80.000 kućanstava u Sloveniji. Cijena struje otad je dvaput snižena, no to je i posljedica povoljne situacije na tržištu energije. Dugoročno, liberalizacija uvijek vodi k izjednačavanju cijene s europskim prosjekom. (mbi/VLM)

Italija Stalno nude niže cijene, pakete

Italija

Stalno nude niže cijene, pakete usluga..

U Italiji struju prodaje više od 10 tvrtki. Enel pokriva 27,7% tržišta, Eni 10%, Edison 9%... Postoje i gradske tvrtke, kao i lokalne, a i svaka osoba može proizvoditi električnu energiju i prodavati je u mrežu. Velike tvrtke, konkurenti na tržištu, gotovo svakodnevno potrošačima nude niže cijene, pakete usluga... Prelazak drugom opskrbljivaču je vrlo jednostavan, a opskrbljivače se može stalno mijenjati. (st)

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.