Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABORSKA STATISTIKA

Koliko rade saborski zastupnici? Potrošili 2.5 milijuna, a neki još nisu rekli ni riječ

Foto: PIXSELL
1/3
15.01.2021.
u 17:12

10. saziv Sabora u pogonu je pola godine, donio je 48 zakona i zbrojio tko se koliko angažirao

Šutnja je zlato i toga su se k’o pijan plota odlučili držati HDZ-ovci Ivan Budalić, Mato Čičak, Anita Pocrnić-Radošević, Darko Puljašić te Vinko Zulim, ali i HDS-ov Goran Dodig. Šestorka je to koja se od konstituiranja Sabora u srpnju nijednom nije javila za riječ, a spominjemo ih sada jer deseti saziv parlamenta sa sljedećom će sjednicom obilježiti pola godine svog rada. U tih su šest mjeseci donijeli 48 zakona, od kojih je 15 bilo po hitnom postupku, a šest ih je usvojeno jednoglasno. Točno 151 zastupnik, gledaju li se statistike ukupno, govorio je 6270 puta, što je u prosjeku 41 rasprava, replika, prijedlog ili povreda poslovnika po osobi. A iako bi nekima definitivno odgovaralo da se brojke samo zbroje i podijele, polugodišnje im se djelovanje ipak “vodi” pojedinačno.

Za prijevoz 8000 mjesečno

Definitivno najveća suprotnost tihoj ekipi s početka teksta jest Mostovac Miro Bulj, koji se za riječ javio 519 puta, a po uzimanju mjesta za govornicom slijede ga dame; Anka Mrak-Taritaš iz Glasa sa 187, Sandra Benčić iz Možemo! sa 182, Katarina Peović iz Radničke fronte sa 173 i Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom sa 161. Više od 150 puta riječ su uzeli i HDZ-ovac Branko Bačić, mostovac Nikola Grmoja te SDPovac Domagoj Hajduković, a rekorderi s dna ljestvice, koji su govorili manje od pet, a ipak više od nula puta, jesu HDZ-ovci Krešimir Ačkar, Marijana Balić, Jure Brkan, Mladen Karlić, Ivan Kirin, Ljubomir Kolarek, Darko Sobota, Hrvoje Šimić, zatim SDP-ovci Vinko Grgić, Siniša Hajdaš-Dončić, Stjepan Kovač, Irena Šimunić, Nikša Vukas, Ankica Zmaić, ali i donedavni predsjednik stranke Davor Bernardić, koji se za riječ javio ravno jednom.

>> 2020. godina je u Saboru bila burna: Svađe, uvrede, tenzije zbog zaštitnih maski...

Manje od pet puta nešto su za reći imali i Zlatko Hasanbegović iz Bloka za Hrvatsku, nezavisni Furio Radin i Vladimir Bilek, a i Davor Nađi iz Fokusa. Upravo posljednji navedeni, ujedno i kandidat za gradonačelnika Zagreba, nije u Saboru od njegova konstituiranja, kao i još neki zastupnici, kojima se slaba aktivnost, zato, može progledati kroz prste. Preselit ćemo se sad na zastupnička pitanja, koja su se upućivala bilo usmeno ili pismeno, a u kojima je najažurnija bila Sandra Benčić s 23 postavljena upita, dok su dvoznamenkasti broj pitanja postavili još i Nikola Grmoja, Katarina Peović te, očito nezaobilazni, Miro Bulj. A sad troškovi! Na dnevnice, automobile, cestarine, avione, hotele, stanarine, režije, odvojeni život i sve ostalo na što zastupnici imaju pravo u pola je godine potrošeno 2,5 milijuna kuna, s tim da, kako napominju u Saboru, taj iznos nije konačan, već izračunat do 18. prosinca.

Najviše pitali SDP-ovci

U prosjeku osam tisuća kuna mjesečno na svoj je dolazak u Sabor trošio HDZ-ovac Nevenko Barbarić, koji je uz svoje ime na tablici troškova uspio skupiti najveći iznos. Od 22. srpnja do 18. prosinca lani njegovi su računi iznosili 49.042 kuna i 11 lipa.

Najviše od toga, oko 36 tisuća kuna, trošak je ovog bivšeg gradonačelnika Ljubuškog, za auto i cestarinu. Bacimo li pak oko na tablicu aktivnosti, pročitat ćemo da je Barbarić u Saboru govorio punih devet puta. Nešto bolji, s 11 javljanja, bio je stranački mu kolega Radoje Vidović, koji je Barbariću blizak i s troškovima. Nešto više od 45 tisuća kuna njegovi su računi, a 40 tisuća prešli su i Mostovci Miro Bulj te Božo Petrov, kao i SDP-ovci Katica Glamuzina Branko Grčić i Matko Kuzmanić.

Posve razumljivo, veći troškovi onih su zastupnika kojima je Zagreb daleko od izbornih jedinica, a to su uglavnom oni koji dolaze iz devete, desete i jedanaeste. I dok se računi još logično mogu objasniti, s aktivnošću na sjednicama nešto je drugačija priča. Zašto su neki po sjednici, kojih je dosad, iako su sve trajale po nekoliko dana, bilo pet, govorili po sto puta, dok drugih kao da nije ni bilo?

– Nisu sjednice jedino što zastupnici u Saboru rade. Tu su i razni odbori čiji su članovi, međusobni dogovori, klupske i stranačke sjednice. Svatko je ključan, bez obzira na to koliko je aktivan na samoj sjednici – kazali su nam izvori u HDZ-u, stranci koja ima najviše zastupnika iz kategorije “javljanja nula puta”. Što se, pak, upravo stranaka tiče, najviše je zastupničkih pitanja postavio SDP, a slijede ga Most, HDZ, nezavisni, Radnička fronta pa Domovinski pokret.

Komentara 18

DU
Deleted user
17:49 15.01.2021.

Svim saborskim zastupnicima treba smanjiti plaće i to bar za polovicu. Ništa korisno ne rade, nemaju nikakve odgovornisti, pogotovo oporba.

ST
stefj
17:38 15.01.2021.

Mnogi se drže one stare: Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju... Za razliku od nekih koji su stalno za govornicom...

BE
bezvrijedanyugodinar
17:21 15.01.2021.

Ova benčička kad se javlja u saboru, vratna žiila joj tak nabrekne da me strah da joj neprsne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije