Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Koliko je glasova Ivan Sinčić uzeo Ivi Josipoviću?

Glasovi kandidata po regijama
Foto: http://iszd.hr/
1/4
29.12.2014.
u 07:43

Institut sinergije znanosti i društva kreirao je mape rezultata izbora po općinama i gradovima za sva četiri kandidata, iz kojih se može uočiti da podrška Sinčiću nije jednoliko raspoređena, ali i da je uspio dobiti znatan postotak glasova u područjima u kojima inače dominiraju prva dva kandidata.

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora nisu doveli do velikog iznenađenja ako se rezultati usporede s teorijskim predviđanjima očekivanog udjela glasova Ive Josipovića, zaključak je analize Instituta sinergije znanosti i društva.

Naime, osim u regiji Istra-Primorje, Sinčićevih 15-18% glasova umanjilo je očekivan broj glasova za Josipovića samo za oko 0-7%, ovisno o regiji, usprkos tome što udio glasova za Sinčića korelira s glasovima za Josipovića (i stranku ORAH na proteklim EU izborima).

Institut je kreirao mape rezultata izbora po općinama i gradovima za sva četiri kandidata, iz kojih se može uočiti da podrška Sinčiću nije jednoliko raspoređena, ali i da je uspio dobiti znatan postotak glasova u područjima u kojima inače dominiraju prva dva kandidata. Pritom se vidi kako su područja u kojima je Grabar-Kitarović nešto slabija, poput Istre, Primorja te dalmatinske obale s otocima, ujedno i područje većeg uspjeha Sinčića.

Prema analizi Instituta, vidljiva je lagana korelacija glasova za Sinčića i Josipovića, te nešto izraženija antikorelacija između glasova za Sinčića i Grabar-Kitarović. Kujundžić očekivano ima snažnu korelaciju s glasovima za Grabar-Kitarović, a na mapi se vidi da je riječ i o geografski vrlo lokaliziranim glasovima.

Usporedbom Sinčićevih glasova s udjelom glasova za stranku ORAH na prošlim izborima za EU parlament vidljivo je da se radi pretežno, ali ne potpuno, o glasačima lijevog centra.

Foto: http://iszd.hr/

Da bi provjerili koliko je u stvari Sinčić oduzeo očekivanih glasova Josipoviću, u Institutu su usporedili rezultate s predikcijom koju je dao model u kojem je Josipović bio jedini kandidat lijevog centra. Ukupno je model predviđao 44% za Josipovića, dok je stvarni rezultat 38.8% (model ne uključuje glasove dijaspore ni anketiranje birača). Ta razlika od 5.2% manja je od polovice glasova za Sinčića, koji je dobio 16.6%. Ako promatramo po regijama, usporedba je sljedeća:

Regija: Sjeverozapadna

Županije: Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Međimurska

predviđanje za Josipovića: 47.3%; udio glasova na izborima: 48.2%

razlika model – stvarni udio = - 0.9%; udio glasova za Sinčića = 17.6%

Regija: Zagrebačka
Županije: Zagrebačka, Grad Zagreb

predviđanje za Josipovića: 45.9%; udio glasova na izborima: 39.2%
razlika model – stvarni udio = + 6.7%; udio glasova za Sinčića = 16.7%

Regija: Središnja i Gorska regija
Županije: Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska
predviđanje za Josipovića: 37.9%; udio glasova na izborima: 34.8%
razlika model – stvarni udio = + 3.1%; udio glasova za Sinčića = 16.3%

Regija: Slavonija
Županije: Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska
predviđanje za Josipovića: 36.5%; udio glasova na izborima: 33.3%
razlika model – stvarni udio = + 3.2%; udio glasova za Sinčića = 16.4%

Regija: Istra i Primorje
Županije: Istarska, Primorsko-goranska
predviđanje za Josipovića: 66.3%; udio glasova na izborima: 54.4%
razlika model – stvarni udio = + 11.9%; udio glasova za Sinčića = 18.5%

Regija: Dalmacija
Županije: Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska
predviđanje za Josipovića: 37.8%; udio glasova na izborima: 31.4%
razlika model – stvarni udio = + 6.4%; udio glasova za Sinčića = 15.1%

Foto: http://iszd.hr/

Za Sjeverozapadnu regiju model je uspješan unutar 1%, dok je za Središnju i Gorsku regiju te Slavoniju, uspješan gotovo 3%. U Institutu smatraju da je to odličan rezultat uzevši u obzir da model uopće ne uključuje anketiranje birača. Zagrebačka regija i Dalmacija odstupaju od modela 6-7%, a najveća je pogreška u regiji Istra i primorje, gdje se odstupa oko 12%. Naglašavaju da u modelu Josipović nije imao drugog kandidata interesantnog biračima lijevog centra.

Iz analize izbora vidimo kako je Sinčić pretežno privukao upravo takve birače. Stoga, ako je barem polovica njegovih glasova trebala ići Josipoviću, kako to da je razlika predviđenih i ostvarenih glasova za Josipovića manja od te polovice? Odgovor vjerojatno leži u tome što je Sinčić privukao na izbore dio glasača koji se inače ne bi odazvali na ovaj krug izbora, pa je u cjelini gledajući rezultat kojeg je ostvario Josipović vrlo blizu ili čak i preko maksimuma koji se mogao očekivati na osnovi matematičkog modela.

Cijelu analizu možete pročitati OVDJE.

>> Josipovićeva prednost manja od 2 posto

>> Josipović: Previše je krvi proliveno da bi Hrvatsku predali onima koji je ne zaslužuju

Komentara 72

SA
santos008
08:14 29.12.2014.

Nije Sincic uzeo Josipovicu nista ,glasove Josipovicu je uzela njegova lijenost ,njegov nerad,jer Josipovica je ''odgojio'' komunizam ''gdje su se place dobivale a ne zaradjivale.Imao je Josipovic debelih pet godina da uradi to sto je Sincic naumio,ali Josipovic ,niti zna ,niti umije niti hoce ,jednostano lijen covjek ,bavio se samo glasackim inzinjeringom kako ubaciti u kutije 250.000 fantomskih glasova.

BU
Bulaba
08:23 29.12.2014.

Kako možete trubiti da je Sinčić uzeo i jedan glas Josipoviću kad je Sinčić bio Josipovićev protukandidat i kad su apsolutno svi Sinčićevi glasači glasali protiv crvenog Ive? Nema nikakve logike da postoji i jedan jedini Josipovićev fan koji bi glasovao prvo protiv njega, a onda opet za njega.

Avatar abakus
abakus
08:43 29.12.2014.

Već su počele medijske "analize" tj. nastojanje da se demoralizira ljude koji glasuju protiv Josipovića... To je ono isto čemu su svih ovih godina služili svi oni "rezultati ispitivanja javnog mnijenja" koji su nam Josipovića natirali kao ultraomiljenog političara, iako je svakome iole nepristranijem bilo jasno da su ti podaci netočni i dio sdpovske propagande. Najgore je što će ovi izbori proći i opet će se po medijima vrtjeti namještena, lažna istraživanja kojekakvih pro-sdp agencija tipa Ipsos puls i sličnih. Zamjeram Večernjaku na tome, kao što mu zamjeram i na ovom članku koji nije nikakva nezavisna analiza već tipična lijeva propaganda. I to vam poručuje čovjek koji je jučer dao glas Sinčiću. Nikad, ni u kojoj situaciji, ne bih dao glas Josipoviću, čovjeku koji hvali zločinca tita, koji drži njegovu bistu u uredu predsjednika Hrvatske, koji u kampanju kreće s trga koji se na našu sramotu još uvijek zove po tom zločincu, koji hvali petokraku, koji blati našu zemlju i koji je učinio sve što može da ljude u njoj podijeli i posvađa! Nikad! On nikad nije bio moj izbor i Sinčić nije moj glas oduzeo njemu. Uvijek bih glasao protiv Josipovića. I u drugom krugu učinit ću upravo to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije