Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPUT RIJEKE

Koliko će summit o klimi u Kopenhagenu stajati okoliš?

Copenhagen
Reuters
14.12.2009.
u 17:08

Prilično mnogo – koliko i grad veličine Middlesbrougha (ili Rijeke). Sudionici sastanka na vrhu vozit će se u 1200 limuzina i doći do Danske brojnim mlažnjacima.

- Mislili smo da neće imati mnogo automobila budući da je ovo sastanak o klimi, ali izgleda da je netko provjerio vremensku prognozu – kaže Majken Friss Jorgensen čija tvrtka za iznajmljivanje limuzina prosječno dnevno ima 12 vozila na cesti, a s početkom klimatskog summita imat će ih više od 200. Ukupno će u Kopenhagenu biti oko 1200 limuzina; samo su Francuzi prošli tjedan naručili dodatne 42.

- Nemamo dovoljno limuzina u Danskoj za toliku potražnju. Moramo ih voziti stotinama kilometara i dovoziti ih iz Njemačke i Švedske – kaže Jorgensen, a na pitanje koliko će od svih tih silnih limuzina biti na električni ili makar hibridni pogon, odgovara:

- Samo pet. Vladin vozni park ima nekoliko automobila na alternativna goriva, ali sva ostala su na benzin ili dizel. Mi u Danskoj nemamo hibrida, nažalost, zbog užasno visokih poreza na takve aute. To nema baš mnogo smisla, ali takva vam je Danska.

S više od tisuću limuzina, oko 140 privatnih mlažnjaka i brojnim redovnim zrakoplovnim linijama koje će na sastanak o klimi dovesti stotinjak svjetskih šefova država, oko 15.000 delegata i službenih osoba te oko 5000 novinara, sastanak u Kopenhagenu ostavit će "ugljični otisak" ravan onom grada od oko 150.000 stanovnika, poput recimo Rijeke. Hoće li odluke donesene na tom sastanku biti dostatne da neutraliziraju makar toliki utjecaj na okoliš, ako već ne i onaj mnogo veći koji bi nas sve trebao ozbiljno zabrinjavati, vidjet ćemo.

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:23 14.12.2009.

Upravo će im vremenska prognoza ići na ruku dok budu plašili ljude globalnim zagrijavanjem.Sve do jednog bi trebalo tužiti zbog lažnog uznemiravanja javnosti! Gdje više nalaze publiku za svoje laži!!!!????

BB
Bugs Bunny
09:26 15.12.2009.

U redakciji vecernjeg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije