Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE

Kolaps Ubera u Hrvatskoj, 2000 vozača ide u štrajk: 'Gasimo aplikaciju, blokirat ćemo promet'

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa
Uber
15.10.2021.
u 21:14

Velika većina vozača će zbog kašnjenja isplata izgasiti aplikaciju, a organiziran je i dolazak u Radničku ulicu u Zagrebu gdje se nalazi sjedište Uber Hrvatska

Oko 2000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije. 

Potvrdila je to u petak Večernjem listu Iva Filipović, tajnica SRDP-a (Sindikat radnika digitalnih platformi). 

Razlog štrajka je kašnjenje isplate naknade vozačima od strane Ubera koje se počelo događati sve češće u posljednje vrijeme. Međutim, vozači su izgubili strpljenje ovog tjedna, a detalje nam je otkrila Filipović koja ujedno ima svoj obrt, prijavljena je na aplikaciju kao vozačica te u tom smislu predstavlja Uberovog partnera. 

"Uber svoje vozače inače isplaćuje svakog utorka za rad koji je obavljen proteklog tjedna. Nijednom vozaču u Hrvatskoj novac nije sjeo na račun u utorak pa smo očekivali da će to biti u petak pošto je takva praska bila prethodnih nekoliko puta kad bi se kasnilo s isplatama. Ovo se počelo događati sve češće. Mi trebamo prehraniti svoje obitelji, agregatori i Uberovi partneri svojim zaposlenicima ne mogu isplatiti plaće. Dakle, to je lančana reakcija koja za sobom povlači niz negativnih posljedica. Vozači su godinama naviknuti na tjedne isplate i tako prilagođavaju svoj život i rad koji je mukotrpan i rizičan", kaže Filipović za Večernji list.

Dodaje kako je gnjev vozača prouzrokovao izostanak ikakve ljudske komunikacije.

"Uberova politika jest da se hvali socijalnom osjetljivošću i svoje vozače naziva partnerima. Međutim, mi se osjećamo kao digitalni robovi koji zapravo ni ne znaju za koga rade. Jednostavno ne postoji način na koji se može pričati s nadležnom osobom. Mi ne znamo tko su ti ljudi. Jedina mogućnost komunikacije odvija se preko aplikacije te nam svima stigne automatizirani odgovor korisničke službe", tvrdi Filipović.

Kaže kako će se se štrajk svakako održati u ponedjeljak bez obzira hoće li novac vozačima biti isplaćen tog dana. 

"Vrlo je važno da pošaljemo poruku. To želimo. Za sada znamo samo da je sjedište Ubera u Hrvatskoj u Radničkoj ulici u Zagrebu. Na širem zagrebačkom području aktivno je više od 2000 vozača. Velika većina njih izgasit će aplikaciju, a organiziran je i dolazak u Radničku ulicu iz koje nećemo izaći dok iz upravne zgrade na razgovor s nama ne izađe nadležan čovjek. Želimo znati što se događa, želimo human pristup. Mi nismo roboti", kazala je Filipović za Večernji list dodavši kako će u nedjelju biti poznat točan broj vozača izvan Zagreba koji će se pridružiti štrajku. 

O svemu je za Večernji list progovorio i vozač Ubera Antonio iz Zagreba. 

"Posljednja dva tjedna nam ne isplaćuju novac, a najgore je što ignoriraju nas vozače. MI im donosimo zaradu. Pa zašto mi nismo prvi koji ce biti obaviješteni da će kasniti novac?", upitao se Antonio

"Trebao sam dobiti isplatu od 2500 kuna. To je moj novac, za koji sam ja radio. Održavao sam auto, trošio vrijeme i ispunjavao sve točke uvjeta da me Uber na kraju uopće ne bi obavijestio da će doći do kašnjenja isplate i koji se razlozi kriju iza svega", poručuje vozač Antonio tvrdeći da do ovakvih situacija dolazi svakih nekoliko mjeseci.

Kaže da se osjeća prevareno jer Uber danas nije ono što je bio prije nekoliko godina.

"Prije 5 godina bilo je super voziti Uber, osjećao si se sigurno i zaštićeno. Davali su nam bonuse, vrbovali smo prijatelje da se prijave na aplikaciju, kompanija nam je svima pomagala, a sad se sve urušilo i o tome treba pričati. Mi nismo razmaženi, samo tražimo novac koji smo pošteno zaradili i tražimo poštivanje naših prava", zaključio je Antonio.  

Večernji list poslao je hrvatskoj podružnici Ubera upit.

“Naši vozači partneri upoznati su sa situacijom kašnjenja uplata zbog greške u sustavu lokalne banke. Još jednom se ispričavamo zbog tehničkog problema, zarade će vozačima biti vidljive na njihovim bankovnim računima najkasnije do ponedjeljka. Potpuno smo predani našoj zajednici vozača i radimo na tome da ovu situaciju riješimo u najkraćem mogućem roku", odgovoreno je iz Ubera za Večernji list. 

Komentara 75

Avatar KraljSunce
KraljSunce
21:36 15.10.2021.

Gjabe štrajkaju kad nisu njihovi radnici. Oni su više kao robovi, nemaju nikakvih prava...

Avatar fidelio
fidelio
07:35 16.10.2021.

Nitko od njih nije zaposlenik Ubera. Svi imaju tvrtku ili obrt u kojoj su zaposleni. Rizik poslovanja s Uberom je na toj tvrtki ili obrtu. Poslovne ugovore ne štite jednaki zakoni kao ugovor o radu. Ali ih zato štite drugi - npr Ovršni zakon - faktura koju ste uputili Uberu nakon datuma dospijeća postaje ovršna isprava. Pravac Fina i ovršiti Uber. A ako he datum dospijeća na fakturi mjesec dana, onda što se žalimo...

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:52 16.10.2021.

Uber se vozacima uopce ne isplati. Na to su se uglavnom odlucili oni koji ne zele stvarno radit pa sami sebi mazu oci da se to kao isplati. Ekonomski gledano kada se pogleda i odbije trosak na automobil, gubitak vrijednosti vozila, vrijeme koje se gubi itd zarada mozda ispadne 15 Kuna na sat. Ako ti je to hobi onda ok ali ako mislis tine zaradjivati onda je to totalno samozavaravanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije